VKLA 104 éves a Vasas Sport Club

Az alábbiakban Markovits Lászlóval készült interjú olvasható.

Egyszerűbb manapság a Vasas elnökének lenni?
- Talán pont egy éve, a 103. születésnap kapcsán beszéltem arról, hogy kiszámíthatóbb élet jön a kiemelt fővárosi egyesületek számára.  Az állami támogatásnak köszönhetően ez így is lett, most kitűnően el tudjuk látni az alapfeladatainkat. Itt elsősorban a minőségi utánpótlás-nevelésre és szakembereink megbecsülésére gondolok.
Az alapfeladatoknak megfelelni azonban még korántsem elég egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező egyesületnél. Folyamatos az eredménykényszer, elsősorban a csapatsportágak, ezen belül is a labdarúgást illetően. Ezért egy sportegyesület vezetése még a mostani kiváltságosnak mondható helyzetben sem egyszerű, egyáltalán nem dőlhetek hátra a székemben. És akkor még nem is említettem a folyamatos létesítményfejlesztési terveinket, amelyek elengedhetetlenek a minőségi szakmai munkához és a továbblépéshez.


A jogerős építési engedéllyel rendelkező kézilabdacsarnok látványterve

Gondolom, ilyen terv az új stadion is. A közelmúltban a miniszterelnök úr a szurkolóknak írt válaszlevelében támogatásáról biztosította a Vasas-családot. Mit szólt ehhez a levélváltáshoz?
- Tudom, hogy vannak olyan drukkerek, akik nem tudtak a Szurkolói Klub által írt levéllel azonosulni, mondván, a Fradi-stadion avatóján kifütyülték Orbán Viktort, mégsem kért tőle senki bocsánatot. Voltak, akik pedig azzal érveltek, hogy ha már a többi nagy hagyományú budapesti egyesület kap stadiont, akkor a Vasas is megérdemeli, ezért felesleges ilyen behízelgő leveleket küldözgetni. Én ezzel szemben úgy érzem, ez egy kulturált, európai hangvételű, tényeket tartalmazó reakció volt.
Egy biztos, ebben a kérdésben csak a végeredmény számít, azaz, hogy a Vasas-család minél előbb egy új stadionban, kulturált közegben tudjon meccset nézni. Ennek érdekében született meg az Illovszky Team gondolata is.

Mi ez az elképzelés pontosan?
- A stadionrekonstrukció az elmúlt évtizedek legjelentősebb klubon belüli fejlesztése lesz. Mivel a stadion az egész Vasasnak épül, fontosnak tartom, hogy a családon belül minden érintett részt vegyen a végső tervezési és kivitelezési folyamatban. 

Kik az érintettek?
- Először Rudi bácsi lányát, Illovszky Ritát kértem fel a család részéről. Számítunk tiszteletbeli elnökünkre, Raduly Józsi bácsira, aki a labdarúgó legendákat képviseli, Jámbor Jánosra, a felnőtt csapat főtámogatójára, dr. Genzwein Ferencre, aki ez idáig a legtöbbet tette Rudi bácsi emlékének megőrzéséért, és természetesen a Szurkolói Klubra is. Rajtuk kívül még a Vasas családhoz kötődő szakértők, prominens személyek csatlakozhatnak, a végleges összetétel majd a Kormány döntése után alakulhat ki. 

Hol tart most a stadion ügye?
- Nagyon komoly munka előzte meg, hogy eljussunk idáig, 2014 elején az ügyvezetés szakértők bevonásával készítette el az előzetes terveket az új stadionra vonatkozóan, ez alapján benyújtottunk egy koncepciót, amit nyáron fogadott el a Nemzeti Sportközponton belül működő munkacsoport. 
Azóta is rengeteget egyeztettünk, sok új ötlet és lehetőség merült fel, aminek köszönhetően mostanra ott tartunk, hogy a kormány pozitív döntését követően, a koncepciót véglegesítve elindíthatjuk az építési engedélyeztetés folyamatát. Szerencsére Miniszterelnök úr és az állami sportvezetés elismerik a teljesítményünket, de a teljes képhez azért hozzátartozik, hogy voltak és vannak olyan pillanatok, amikor igazságtalannak érzek bizonyos döntéseket, de ezeket a megfelelő fórumon, a megfelelő személyeknek őszintén jelezni szoktam. 


A megújuló Fáy utcai létesítvény terve
(az Illovszky-stadion és az új füves edzőpálya elhelyezkedése a területen)

A mai világban lehet politikamentesen vezetni egy sportklubot?
- Azt nem mondom, hogy egyszerű, de a mi esetünk talán bizonyítja, hogy lehet, még ha ez azzal is jár, hogy bizonyos területeken átmenetileg kevésbé vagyunk sikeresek. 
Hiszek abban, hogy hosszú távon ez a megfelelő magatartás, nem kívánok pártpolitizálást folytatni, a személyes kvalitásokat, az őszinte és hatékony segítőkészséget sokkal többre értékelem. Így lehetséges például, hogy dr. Tóth József vagy Bús Balázs ugyan két ellentétes oldalhoz tartozik, mégis mindkettőjük munkáját tisztelem és támogatom. Ez a szemlélet tükröződik abban is, hogy az elmúlt tizenkét évemben a klubon belül soha nem számított, hogy ki melyik párthoz húz vagy éppen milyen vallású. Ha valakit szerződtettünk, kizárólag az döntött, hogy tud-e a Vasasért tenni vagy sem. 
 
Mégis sokan azzal érvelnek, hogy Kádár kedvenc csapata volt a Vasas, ezért ma is inkább egy baloldali a klub…
- Nagyon szeretném, ha ez a kérdés végérvényesen lekerülne napirendről.  Egyébként érdekes, hogy mindenki Kádárról beszél, miközben a régiek elmondása szerint inkább Gáspár Sándor viselte szívén a Vasas ügyeit. A Vasas Sport Clubot kétkezi munkásemberek alapították, baloldali gyökerekkel rendelkezik, amit soha nem is tagadott senki. Ezek tények, ahogy az is, hogy a szocializmus alatt is sok jobboldali szemléletű sportoló ért el világraszóló sikereket a „kommunista” Vasasban. A rendszerváltás óta eltelt huszonöt év, így szomorúnak tartom, hogy 2015-ben még mindig ezt a gumicsontot rágjuk.

Úgy látom, kicsit indulatba hozza ez a téma…
- Bántó, ha valaki kommunistázza a Vasast, mert ez olyan mintha ennek az eszmének az árnyoldalaival azonosítanák a klubot, mintha mi ezt az örökséget vinnénk tovább, holott a Vasas a sporton keresztül rengeteg örömöt okozott az embereknek az elmúlt 104 évben. A Vasas egy nemzeti kincs, amire minden magyar ember csak büszke lehet!


 Markovits László, és a Nemzet Sportolójának napokban megválasztott Magyar Zoltán, a tornász csapatbajnokság hétvégi fordulóján

Kanyarodjunk vissza a jelenbe. Mit gondol, jövőre már NB I-es futballmeccsekre fognak járni a Vasas-drukkerek?
- Már a német tulajdonos alatt elindultunk felfelé egy minden szempontból nagyon mély gödörből, de Jámbor János és Vancsa Miklós visszatérése hozta meg mind pénzügyileg, mind szakmailag a stabilitást. Úgy gondolom, az anyaegyesület is nagyon sokat tett azért, hogy újból itt tartsunk, a Kubala Akadémia tulajdonosaival és az állam segítségével konszolidáltuk a Kft-t és még mindig jelentősen hozzájárulunk a működéshez. Örülök, hogy újra van jövőképe a Vasas labdarúgásának és reális az esély a feljutásra.

Akkor ez azt jelenti, hogy Faragó-éra összes kellemetlen örökségétől végleg elbúcsúztak?
- Néhány hete remélhetőleg az utolsó csontváz is kihullott a szerkényből, egy a Faragó-időszakra kiterjedő NAV-vizsgálat formájában. Ennek rendezése még hátra van, komoly teher lesz az anyaegyesület mint százszázalékos tulajdonos számára, de jó hír, hogy ez már nem veszélyezteti a Kft. jelenét és jövőjét. 

Az, hogy Jámbor János még mindig nem szerzett tulajdonrészt a Kft-ben, kapcsolódik ehhez az utolsó ügyhöz?
- Igen, Jámbor úrral abban maradtunk, hogy amíg ez nem zárul le, addig egyszerűbb, ha nincs változás a tulajdonosi viszonyokban, de ez semmit nem befolyásol a korábban közös közleményben is megerősített megállapodásunk kapcsán.

A többi csapatsportágban már nem tűnik ilyen biztatónak a helyzet…
- Menjünk sorjában, a női röplabda változatlanul ott van az elitben, megkérdőjelezhetetlen topcsapat a Vasas Óbuda. Jó érzés volt Bús Balázs polgármester úrral, a támogatókkal, a csapattal és a szurkolókkal a Fáy utcában ünnepelni a zsinórban negyedik kupagyőzelmet.
Női kézilabdában, ahogy tavaly, úgy idén is a feljutást tűzte ki célul a klub, ehhez minden szükséges feltételt biztosítunk a csapat számára. A Göd elleni rangadón én is kint voltam, sajnos két góllal kikaptunk, ezért az esélyeink jelentősen csökkentek. Nem adjuk fel, ha idén nem sikerül, jövőre újra nekirugaszkodunk! 
A vízilabda nekem is fájó pont, a családi kötődésem miatt is nehezebb megélni a mostani helyzetet, hiszen édesapám a Vasasból lett kétszeres olimpiai bajnok. Remélem, egy negatív folyamat végén vagyunk. A képlet nagyon egyszerű: komoly szponzorra van szükségünk ahhoz, hogy újra azon a szinten legyünk, amit megszokhattunk. A Vasas SC és a Plaket évi nyolcvanmillió forintot tud áldozni a csapatra, ami egyáltalán nem kevés, de a jelenlegi vízilabda helyzetben ez nem elég ahhoz, hogy a legjobbakhoz tartozzunk…
A kosárlabdát kiváló infrastrukturális körülmények között változatlanul az MKB-Euroleasing működteti, elsősorban az utánpótlásra építve, amely nagyon sikeres. A jégkorongnál is hasonló a helyzet, ők Magyarország egyik legmodernebb jégcsarnokában kaptak otthont, Szuper Levente irányításával és a Jégpalota tulajdonosaival karöltve pedig folyamatosan fejlődik az utánpótlás, úgy létszámban, mint eredményekben is. 


A kupagyőztes Vasas Óbuda

Az egyéni sportágakban idén kvalifikációs év van, jövőre olimpia jön. Úgy tűnik, itt a Vasas nem veszített régi fényéből.
- A gazdasági válság évei alatt tudatos döntést hoztunk, a klubon belül nagyobb hangsúlyt kaptak a kiemelkedő egyéni sportolók, azért, hogy az egyesület összességében továbbra is eredményes tudjon maradni. Ez az elképzelésünk helyesnek bizonyult, hiszen 2013-ban a legeredményesebb egyesület lettünk, 2014-ben pedig az Európa-bajnokságok eredményei alapján az első, a világbajnokságok alapján pedig a negyedik helyet foglaljuk el a MOB pontversenyében.
Nagyon örömteli, hogy most is jó néhány kvótaesélyes sportolónk van, akik közül többen az olimpián is éremesélyesek, pontszerzők lehetnek. A lista szerencsére nem rövid, beszélhetünk Szilágyi Áronról, Hosszú Katinkáról, Szász Emeséről, Fábiánné Rozsnyói Kati néni kajakosairól, az ökölvívó Bacskai Balázsról, a női birkózókról, Sastin Mariannáról és Barka Emeséről, vagy éppen a paraúszó Tóth Tamásról. Mögöttük pedig már ott a következő generáció, a vívók, Szatmári András és Bányai Zsombor, vagy a tornász Kardos Botond, hogy csak néhányukat említsem. Róluk is még biztosan sokat fogunk hallani!

Ha már a tehetségeket említette, mi a helyzet az utánpótlással?
- Erről mindig kicsit kevesebb szó esik, pedig a klub életében ez az egyik prioritás. Fontos tudni, hogy napi szinten rengeteg gyerek sportol a létesítményeinkben, kiváló körülmények között, remek szakemberek irányításával, komoly eredményeket elérve. Nyugodtan kimondható, hogy manapság a kiváló nevelőmunka mellett a többség számára a Vasas egy nagyon jó közösséget is biztosít.
Farkas Balázs, aki kulcsszereplő volt a Vasas életében, mondta mindig, hogy milyen jó ennyi mosolygós gyereket látni. Ezzel nagyon egyet tudok érteni, nem véletlenül szívügyem a Vasas Gyerek Program is, amit 104 fővel indítottunk tavaly júliusban, mostanra pedig már 130 gyereknek tudunk tagdíjmentességet adni, ezzel segítve a családokat. A kezdeményezést a következő szezonban is folytatjuk! 


A Vasas Gyermek Program tagjai 2014 decemberében

forrás: vasassc.hu

2015.03.16. 00:00

Vissza

 •   M GY D V P
  1 ETO FC GYŐR 14 9 2 3 29
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 14 8 2 4 26
  3 FERENCVÁROSI TC 14 8 1 5 25
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 14 6 4 4 22
  5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 14 5 3 6 18
  6 MTK BUDAPEST 14 4 3 7 15
  7 PUSKÁS AKADÉMIA FC 14 4 2 8 14
  8 DVSC-DLA 14 3 1 10 10
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 20 16 3 1 51
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 13 3 3 42
  3 MTK BUDAPEST 18 8 3 7 27
  4 FERENCVÁROSI TC 19 7 6 6 27
  5 DVSC-DLA 19 6 2 11 20
  6 ETO FC GYŐR 19 4 7 8 19
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 3 5 11 14
  8 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 17 1 5 11 8
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 18 15 2 1 47
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 11 2 6 35
  3 DVSC-DLA 19 11 1 7 34
  4 FERENCVÁROSI TC 18 8 2 8 26
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 18 7 3 8 24
  6 ETO FC GYŐR 17 4 4 9 16
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 18 3 4 11 13
  8 MTK BUDAPEST 17 4 0 13 12
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 19 14 4 1 46
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 13 5 1 44
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 12 3 4 39
  4 DVSC-DLA 19 10 5 4 35
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 19 9 6 4 33
  6 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 8 6 4 30
  7 ETO FC GYŐR 18 8 3 7 27
  8 PMFC 18 8 2 8 26
  9 DVTK 18 6 4 8 22
  10 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 19 7 0 12 21
  11 MTK BUDAPEST 19 5 6 8 21
  12 FERENCVÁROSI TC 19 4 7 8 19
  13 PAKSI FC 18 5 3 10 18
  14 MOL FEHÉRVÁR FC 19 5 3 11 18
  15 UTE 19 2 6 11 12
  16 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 1 1 16 4
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 16 3 0 51
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 19 16 0 3 48
  3 FERENCVÁROSI TC 19 15 2 2 47
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 13 2 4 41
  5 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 13 1 4 40
  6 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 19 10 2 7 32
  7 MTK BUDAPEST 19 9 2 8 29
  8 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 7 0 11 21
  9 UTE 19 6 3 10 21
  10 ETO FC GYŐR 18 6 2 10 20
  11 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 19 5 2 12 17
  12 DVTK 18 4 2 12 14
  13 PAKSI FC 18 3 5 10 14
  14 PMFC 18 4 1 13 13
  15 DVSC-DLA 19 3 4 12 13
  16 MOL FEHÉRVÁR FC 19 2 3 14 9
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 12 11 1 0 34
  2 VIADUKT SE BIATORBÁGY 13 3 1 9 10
  3 SOROKSÁR SPORT CLUB 13 9 0 4 27
  4 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 12 8 0 4 24
  5 REAC SPORTISKOLA SE 13 2 0 11 6
  6 DOROGI FC 13 1 1 11 4
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 13 11 1 1 34
  8 BVSC-ZUGLÓ 13 2 1 10 7
  9 BUDAÖRS 12 3 2 7 11
  10 KELEN SC 13 8 2 3 26
  11 UTE 13 6 3 4 21
  12 DUNAHARASZTI MTK 12 5 2 5 17
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 13 12 1 0 37
  2 VIADUKT SE BIATORBÁGY 13 3 2 8 11
  3 SOROKSÁR SPORT CLUB 13 4 1 8 13
  4 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 13 0 2 11 2
  5 REAC SPORTISKOLA SE 13 5 3 5 18
  6 DOROGI FC 13 5 2 6 17
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 13 11 0 2 33
  8 BVSC-ZUGLÓ 13 0 2 11 2
  9 BUDAÖRS 12 3 4 5 13
  10 KELEN SC 13 7 2 4 23
  11 UTE 13 12 1 0 37
  12 DUNAHARASZTI MTK 12 4 2 6 14
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 8 7 0 1 21
  2 DOROGI FC 8 6 1 1 19
  3 NYERGESÚJFALU SE 8 6 1 1 19
  4 ÚFC 8 5 1 2 16
  5 VÁC VÁROS LSE 8 4 1 3 13
  6 BSE PALÓC FARKASOK USE 8 3 0 5 9
  7 CSEPEL FC 8 1 1 6 4
  8 BVSC-ZUGLÓ 8 1 1 6 4
  9 ASTRA-ALEF HFC 8 0 0 8 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 AIRNERGY FC-BMTE 12 11 0 1 33
  2 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 12 8 1 3 25
  3 BUDAÖRS 11 8 1 2 25
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 7 0 4 21
  5 ASTRA-ALEF HFC 11 4 2 5 14
  6 DVTK 12 3 0 9 9
  7 ÚFC 11 2 1 8 7
  8 MERCEDES-KLC 12 0 1 11 1
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 ÚFC 12 11 1 0 34
  2 COMPLEXPRESS-METIS NFC 12 10 1 1 31
  3 MONORI SE 12 9 1 2 28
  4 NYÍRSÉG NŐI SC 11 8 0 3 24
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 12 7 2 3 23
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 10 4 1 5 13
  7 BVSC-ZUGLÓ 12 3 1 8 10
  8 VÁC-DEÁKVÁR SE 12 3 1 8 10
  9 REAC SISE-FEMINA 11 3 0 8 9
  10 UFC GYÖMRŐ 11 1 0 10 3
  11 BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE SE (törölve) 0 0 0 0 0
  12 MAGYAR MÉLYÉPÍTŐ-HSE 11 0 0 11 0
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu