VKLA A macskaköves úton - Sinkovics Gábor írása Ihász Kálmán születésének 79. évfordulójára

Beszélgetnünk kellene most Kálmán, valahol az új stadionban, kényelmesen elhelyezkedve a hibriddel feldúsított, üdezöld gyepet bámulva.

Beszélgetnünk kellene, nem pedig nekem mondatokat fabrikálni, múltidézőt írni, Neked emléket állítani.

Nem jól van ez így Kálmán, az élet Te magad voltál. A nyüzsgő, pezsgő élet maga. Szerettem, ahogy halkan, de határozottan beszéltél, ahogy karakteresen véleményt formáltál, és ahogy közben mindig valami angyali mosoly jelent meg az arcodon. Kevesen mondhatják magukról, hogy: „Én vagyok a Vasas”. Faragó Tamástól ezt elfogadtuk, mi több, lelkesen tapsoltunk hozzá, de ha Te nyilatkoztad volna ezt, senki sem mondja, hogy túlzol.

Kálmán, Te voltál a Vasas.

Erről is beszélgetnék Veled, az elmúlt hatvan esztendőről, amely mintha csak aludtunk volna néhányat hánykolódva, a párnába izzadva, és mintha csak úgy tűnt volna minden, hogy szeretünk, nevetünk, szenvedünk, és hopp, már el is telt ez a hatvan esztendő. Ha most beszélgetnénk a lelátón, mondjuk a Rólad elnevezett szektorban ücsörögve, azt kérdezném Tőled, mire emlékszel 1960-ból. Mert az volt az első olyan esztendő, amikor nagyot, egy szép karamell ízű vaskos szeletet kanyarítottál magadnak az élet tortájából. UEFA-torna Bécsben, a keretben négy Vasasos: Mészöly Kálmán, Farkas Jancsi, Kékesi Mihály és Te, no meg az a Menczel Iván, aki évek múltán a Fáy utcába igazolt, és 1968-ban Mexikóban már Vasas-labdarúgóként olimpiai aranyérmet nyert. Az a bécsi ifi-torna csodálatosan sikerült: kettő–nullás győzelem az NDK, egy-egyes döntetlen az NSZK, három–nullás diadal a török ellen, majd a portugálok elleni nagy csata, amit Farkas Jancsi két góljával nyertünk meg kettő–egyre, hosszabbítás után. És a döntő, a románok elleni finálé ugyancsak kettő–egyes magyar sikerrel!

Mesélhetnél erről Kálmán, mint ahogy a bajnoki rajtra készülő Vasasról is. Illovszky Rudolf alig múlt harmincnyolc éves, valóságos csikócsapatot küldött pályára abban a szezonban. Te, Kálmán Kékesivel együtt tizennyolc, Mészöly Kálmán tizenkilenc, a kapus Szentmihályi Antal huszonegy, Farkas Jancsi tizennyolc, Mathesz Imre huszonkettő, Bakos Sándor huszonegy esztendős volt mindössze.

Mit nem adna egy ilyen keretért most Nagy Miklós!

S elolvadna a gyönyörűségtől a kis Bene, ha ilyen klasszisok, ifjú titánok dolgoznának a keze alatt.

Milyen volt az a hatvanas esztendő Kálmán? Emlékezned kell rá, hogy abban az évben gördült le az NDK-ban arról a csodálatos gyártósorról az első P50-es kombi Trabant, az a szuperjárgány, tizennyolc lóerővel, kilencven kilométeres elementáris, feltartóztathatatlan sebességgel – mindössze negyvennégyezer forintért. Az autóipar remekére nyolc évet kellett várni!

Akkor még Angyalföldön a Tátra és Csanádi utca sarkán tejcsarnok állt. Emlékszel erre Kálmán? Ahogy hozták teherautóval a rekeszbe sorakoztatott tejesüvegeket, és persze volt ott tejföl is, meg joghurt. És abban az évben, Rómában megnyitották a XVII. nyári olimpiát – ez volt az első olyan esemény, amelyet a Magyar Televízió élőben közvetített! Csodálatos közösségépítő program volt az: a városokban, nagyobb településeken, ahol a szerencsések rendelkeztek efféle modern készülékkel, összegyűlt a család, a rokonság, a szomszédok és tizenöten, húszan bámulták a tévét, ujjongtak, hogy Magyarország hat aranyérmet nyert az örök városban! Az emberek akkor Otthon nevű kávét ittak, a jó ízlésre pedig tökéletesen jellemző, hogy mindezt piros és kék papírba csomagolták. A Corvin Áruházban 280 forintért lehetett kisestélyi ruhát venni, a lakbér pedig 130 forint volt. A kenyér és a tej három forint.

Tudom, hogy akkor lehettél a legboldogabb Kálmán, tizennyolc esztendősen, a Vasas felnőtt csapatában, klasszisok mellett futballozva. S ha épp nem volt meccs, a Margitsziget és a Szent István park között közlekedő, a hét törpéről elnevezett hajó valamelyikével kirándultál és meg sem álltál a Casinóig, ahol hangos tánczene szólt, és Németh Lehel, a kor „popsztárja” azt énekelte: „Járom az utam, a macskaköves utam…”

Vajon mit gondoltál akkor az életről Kálmán?

Érdekelt-e egyáltalán, hogy egy bizonyos Nyikita Szergejevics Hruscsov az ENSZ közgyűlésén egyszer csak leveszi a cipőjét és azzal veri az emelvényt, de úgy ám, hogy a világ is kifordult a sarkából. Gyanítom nem is tudtál erről. Tizennyolc esztendősen az ember fia tele van világmegváltó gondolatokkal, különösen akkor, ha a Jóisten tehetséggel ajándékozta meg. Pedig akkor Te már túl voltál egy komoly traumán, és akár bajnoki címmel is büszkélkedhettél volna, ha nincs az a meccs, egy esztendővel korábban 1959. június 14-én, amelyet zuhogó esőben a Fáy utcai stadion tízezres, bőrig ázó és ünnepre vágyó közönsége előtt rendeztek. A szezon utolsóelőtti fordulója volt az, a tabellán harmincegy ponttal állt az első helyen a Csepel és harmincegy ponttal követte a vasgyáriakat a Vasas. A Népstadion programjában kettős meccs szerepelt akkor és bármennyire is hihetetlen, az előmeccset a Fradi meg az Újpest játszotta volna, hogy aztán jöjjön a fő attrakció, az aranyérem sorsáról döntő Vasas–Csepel rangadó. Csakhogy az angyalföldi klubvezetés úgy döntött, hogy ezt a sorsdöntő kilencven percet inkább a Fáy utcában rendezné meg, arra hivatkozva, hogy illik egy időben rendezni a záró akkord összecsapásait. Jött az engedély az MLSZ-től, és jött a meccs, az esőáztatta összecsapás, amelyen a Csepel a nagyképű, elbizakodott Vasas ellen három–nullra nyert, elhódítva ezzel a bajnoki címet.

Vajon sírtál-e akkor Kálmán?

De az élet busásan kárpótolt ezért… Bajnoki cím az imént felsorolt fiatal csapattal mindjárt kezdésnek, aztán még további három elsőség – a hatvanas évek a magyar futball és a Vasas virágkora volt. Felejthetetlen mérkőzések, teltházas bajnoki találkozók a fővárosban, vidéken, a Népstadionban.

Beszélgetnünk kellene Kálmán.

És én is mesélnék Neked gyermekkorom mámoros pillanatairól, amelyet a Vasasnak és persze Neked is köszönhetek, mert vézna, elálló fülű gyerekként is kergettem a lányokat, aztán vagy szóba álltak velem, vagy nem. De a csapat, a mi közös csapatunk, Veled a pályán, velem a lelátón kárpótolt az elbukott szerelmi csatározásokért.

Amikor 1971. június 13-án a Fáy utcában – hatezer néző előtt – kikaptunk három–nullra az MTK-tól, sok minden megváltozott. Nem voltam kint a meccsen, rádión hallgattam a körkapcsolást, és ha az emlékezetem nem csal, hangosan zokogtam. A rozzant rekamiét püföltem, mert nem értettem, hogyan tudunk mi otthon, ekkora zakót kapni. Pedig az összeállítás egészen parádés volt: Tamás – Fábián, Mészöly, Lakinger, Ihász – Nell (Radics), Menczel (Szőke), Vidáts – Török, Puskás, Farkas, a kispadon pedig Machos Ferenc. És a Sport akkor azt írta: „Az MTK a forduló legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy biztos, nagyarányú győzelmet aratott a Fáy utcában. A kék-fehérek alaposan megszervezték védelmüket, a közepes színvonalú és iramú mérkőzésen ilyen arányban is megérdemelten győzött a vendégcsapat…”

Akkor telt be a pohár, akkor döntöttek úgy, hogy nem kérnek Mészölyből és Farkasból.

Éjszakai kimaradások, bulik, a Pipacs bár, húzd rá cigány, és csinos, feszes combú táncos lányok jelentették a témát a Vasas két világklasszisával kapcsolatban. Súlyos döntést hozott a klubvezetés: Mészöly huszonkilenc, Farkas harminc esztendősen hagyta abba a futballt. Parancsszóra.

Jött az 1972/1973-as szezon első fordulója: újra Baróti Lajossal a Vasas kispadján, megfiatalított csapattal, két régi motorossal – Puskás Lajossal és Veled, Kálmán – no meg az Újpest-veréssel. Váradi Béluska parádés játékával, védhetetlen szabadrúgásgóljával nyertünk három–nullra egy langyos vasárnap délutánon. És én ugráltam, sikoltoztam. Majd egy esztendő múltán ugyanezt tettem, amikor életem egyik legnagyobb futballélményét élhettem át a Népstadionban, mindössze tízezer néző előtt, amikor az MNK döntőjében négy–háromra nyertünk a Honvéd ellen, hogy aztán azt kiabáljuk, üvöltsük bele a budapesti éjszakába: „Kupagyőztes, kupagyőztes, kupagyőztes!..”

És Te, Kálmán felemelted a kupát, és én sírtam a gyönyörűségtől, a boldogságtól.

Emlékszem egy fotóra, amit legalább kétszázharmincnyolc alkalommal néztem meg, a képen ott állsz befáslizott térddel, kezedben egy labdával, melletted a bohém, imádnivaló testvéred, a táncdalénekesként népszerűvé vált Gáborral, aki meg az MNK serleget tartja, büszkén mosolyogva. És „múltak a gyermekévek”, ahogy a fiatalon, megdöbbentően fiatalon elhunyt tesó énekelte, és én azt gondoltam, hogy Kálmán, Te kihagyhatatlan, kirobbanthatatlan leszel a Vasasból!

Baróti Lajos aztán másként döntött.

Érdekes az élet… Baróti a közelmúltban elhunyt zseniális Göröcs János, a világklasszis Titi életében is fontos, s ne tagadjuk, negatív szerepet játszott, és ugyanezt elmondhatná, ha még élne az utánozhatatlan Varga Zoli is – no meg Te, Kálmán. Baróti ült a Vasas kispadján, és a Szolnokról igazolt balhátvédet, Kántor Mihályt favorizálta. Jó játékos volt, szerettem a sallangmentes, kemény, erőszakos, s a támadásokat is segítő futballját. De Te, Kálmán még játszhattál volna… A legenda szerint Baróti visszahívott a fakóból, és az angol Sunderland elleni KEK-mérkőzés visszavágójára (az elsőn a Népstadionban kettő–nullra kaptunk ki, borzalmas élmény, zuhogó eső, egy Halom nevű angollal…) és a mester azt akarta, hogy csatlakozz a kerethez, mert szükség van rád. És akkor Te azt mondtad Barótinak: „Jövök Lajos bá, ha játszom.” Aztán a csapat busza gurult a repülőtér felé az edzőtáborból, ezt a kérdést pedig Te újra feltetted az Árpád híd kellős közepén, mire Baróti nem adott egyértelmű választ. S Te, Kálmán leszálltál a csapatbuszról az Árpád híd pesti oldalán – és elköszöntél a Vasastól…

Nem jól van ez így. Március 6-án lennél hetvenkilenc esztendős, már több mint egy éve gyászolunk, és hiányzik az az angyali mosoly… Hiányzik a visszafogott kritikád, a klubszereteted, az egyéniséged. A sors brutális döntést hozott, amikor néhány hónappal az új stadion avatója előtt a mennyországba rendelt.

Beszélgetnünk kellene Kálmán, de ha hiszed, ha nem, én sokat és sokszor beszélek hozzád, mert nekem otthon van bekeretezve az 1974. február 28-án csütörtökön délután négy órakor lejátszott Vasas öregfiúk-mérkőzés plakátja. Nézem a fotókat, a tiédet, Mészölyét meg Farkas Jancsiét, és mondom a magamét…

Beszélnünk kellene Kálmán az elmúlt hatvan évről.

A Vasas fénykoráról – a Vasas mélyrepüléséről.

S nekem, nekünk elég lenne, ha azt mondanád, a kis Hidiből nagy futballista lehet.

És bólogatnánk, aztán mennénk tovább a macskaköves úton…

Veled, az emlékeddel együtt Kálmán.

2020.03.06. 12:46

Vissza

 •   M GY D V P
  1 ETO FC GYŐR 10 7 1 2 22
  2 VASAS KUBALA AKADÉMIA 9 6 2 1 20
  3 DVSC-DLA 11 6 2 3 20
  4 FERENCVÁROSI TC 9 6 1 2 19
  5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 9 6 1 2 19
  6 BUDAPEST HONVÉD - MFA 11 6 0 5 18
  7 MTK BUDAPEST 10 5 1 4 16
  8 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 11 5 0 6 15
  9 DVTK 11 2 4 5 10
  10 MOL FEHÉRVÁR FC 11 2 1 8 7
  11 PUSKÁS AKADÉMIA FC 11 1 3 7 6
  12 PAKSI FC 11 1 2 8 5
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 10 9 0 1 27
  2 BUDAPEST HONVÉD - MFA 11 9 0 2 27
  3 DVTK 11 6 1 4 19
  4 DVSC-DLA 9 5 2 2 17
  5 MOL FEHÉRVÁR FC 10 5 1 4 16
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 5 1 5 16
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 10 4 2 4 14
  8 FERENCVÁROSI TC 10 4 2 4 14
  9 MTK BUDAPEST 8 4 0 4 12
  10 ETO FC GYŐR 11 2 2 7 8
  11 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 11 2 1 8 7
  12 PAKSI FC 10 0 0 10 0
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 11 8 1 2 25
  2 VASAS KUBALA AKADÉMIA 10 8 1 1 25
  3 BUDAPEST HONVÉD - MFA 11 8 0 3 24
  4 DVSC-DLA 10 6 1 3 19
  5 ETO FC GYŐR 10 5 3 2 18
  6 MTK BUDAPEST 11 5 1 5 16
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 11 4 2 5 14
  8 PUSKÁS AKADÉMIA FC 8 3 2 3 11
  9 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 10 3 0 7 9
  10 PAKSI FC 11 2 2 7 8
  11 DVTK 11 1 2 8 5
  12 MOL FEHÉRVÁR FC 10 1 1 8 4
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD - MFA 12 11 0 1 33
  2 MTK BUDAPEST 15 11 0 4 33
  3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 11 10 1 0 31
  4 DVSC-DLA 13 8 3 2 27
  5 MOL FEHÉRVÁR FC 14 7 2 5 23
  6 UTE 12 6 3 3 21
  7 ETO FC GYŐR 13 6 2 5 20
  8 FERENCVÁROSI TC 12 5 2 5 17
  9 DVTK 15 4 4 7 16
  10 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 11 4 3 4 15
  11 VASAS KUBALA AKADÉMIA 12 4 2 6 14
  12 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 10 3 0 7 9
  13 PAKSI FC 13 2 3 8 9
  14 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 11 2 1 8 7
  15 PMFC 11 1 0 10 3
  16 KTE LA 11 1 0 10 3
 •   M GY D V P
  1 DVSC-DLA 13 12 0 1 36
  2 BUDAPEST HONVÉD - MFA 14 10 2 2 32
  3 FERENCVÁROSI TC 13 10 2 1 32
  4 PUSKÁS AKADÉMIA FC 11 8 1 2 25
  5 PMFC 13 7 1 5 22
  6 ETO FC GYŐR 11 6 2 3 20
  7 PAKSI FC 13 6 1 6 19
  8 MOL FEHÉRVÁR FC 13 5 3 5 18
  9 MTK BUDAPEST 15 5 2 8 17
  10 DVTK 15 5 2 8 17
  11 KTE LA 12 5 1 6 16
  12 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 10 3 1 6 10
  13 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 13 2 2 9 8
  14 VASAS KUBALA AKADÉMIA 13 2 2 9 8
  15 UTE 13 1 2 10 5
  16 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 10 1 2 7 5
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 8 1 2 25
  2 KELEN SC 11 7 2 2 23
  3 FERENCVÁROSI TC 8 7 0 1 21
  4 UTE 8 7 0 1 21
  5 REAC SPORTISKOLA SE 9 7 0 2 21
  6 DUNAHARASZTI MTK 10 5 1 4 16
  7 BUDAÖRS 11 3 2 6 11
  8 SOROKSÁR SPORT CLUB 11 3 2 6 11
  9 DOROGI FC 9 3 0 6 9
  10 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 10 2 2 6 8
  11 VIADUKT SE BIATORBÁGY 11 1 1 9 4
  12 BVSC-ZUGLÓ 11 0 3 8 3
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 10 0 1 30
  2 FERENCVÁROSI TC 11 10 0 1 30
  3 UTE 11 10 0 1 30
  4 KELEN SC 11 7 1 3 22
  5 DOROGI FC 11 4 2 5 14
  6 BVSC-ZUGLÓ 11 4 1 6 13
  7 VIADUKT SE BIATORBÁGY 11 3 2 6 11
  8 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 11 2 4 5 10
  9 SOROKSÁR SPORT CLUB 11 2 4 5 10
  10 REAC SPORTISKOLA SE 10 2 0 8 6
  11 BUDAÖRS 11 1 3 7 6
  12 DUNAHARASZTI MTK 10 0 3 7 3
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS FC 11 9 1 1 28
  2 ASTRA-ALEF HFC - ÜLLŐ 11 9 1 1 28
  3 MTK HUNGÁRIA FC 12 8 0 4 24
  4 DLA 10 7 2 1 23
  5 ETO FC GYŐR 12 6 1 5 19
  6 KÉSZ - ST. MIHÁLY FC 11 6 1 4 19
  7 VESZPRÉM FC USE 11 4 2 5 14
  8 KELEN SC 11 4 2 5 14
  9 FEHÉRVÁR FC 12 4 1 7 13
  10 FERENCVÁROSI TC 11 3 2 6 11
  11 BUDAÖRS 10 3 1 6 10
  12 VASAS AKADÉMIA 11 2 2 7 8
  13 HALADÁS-VIKTÓRIA 9 2 1 6 7
  14 FC HATVAN 12 1 1 10 4
               
               
 •   M GY D V P
  1 SZEKSZÁRDI UFC 8 8 0 0 24
  2 BUDAPEST HONVÉD 8 5 2 1 17
  3 BMTE - AIRNERGY FC 7 5 1 1 16
  4 PAKSI SE 8 5 0 3 15
  5 BVSC-ZUGLÓ 8 2 2 4 8
  6 SZENTLŐRINC-SPORTOLDA 7 2 1 4 7
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 8 1 2 5 5
  8 SIÓFOKI BÁNYÁSZ SE 8 1 2 5 5
  9 DUNAÚJVÁROS PASE (törölve) 0 0 0 0 0
  10 BSE PALÓC FARKASOK USE (törölve) 0 0 0 0 0
  11 REAC SISE-FEMINA 6 0 0 6 0
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 ÚJPEST FC 10 9 1 0 28
  2 SOROKSÁR SC 9 8 0 1 24
  3 KAZINCBARCIKAI SC FC 12 7 1 4 22
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 9 6 2 1 20
  5 FC HATVAN 10 5 1 4 16
  6 BVSC-ZUGLÓ 10 4 1 5 13
  7 VASAS AKADÉMIA 10 4 0 6 12
  8 NYÍRSÉG NŐI SCE 9 3 2 4 11
  9 MONORI SE 8 2 1 5 7
  10 GYULAI AMAZONOK 8 2 1 5 7
  11 SZOLNOKI MÁV UFC 10 2 1 7 7
  12 NAGYMÁGOCS NSE 9 2 0 7 6
  13 CIGÁND SE 8 1 1 6 4
  14 HAJDÚSZOBOSZLÓI SE (törölve) 0 0 0 0 0
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

COVID19-tájékoztatás
Infók
Női toborzó

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu