VKLA Andjelko Ivanjko - A lehető legjobb opciót szeretnénk biztosítani játékosainknak, hogy sikeresek lehessenek

A Vasas Kubala Akadémia és a GNK Dinamo Zagreb kapcsolata nem újkeletű, hiszen az elmúlt időszak folyamán stábunk több tagja, illetve U14-15-ös korosztályaink is ellátogattak már Horvátországba, bepillantást nyerve a Dinamo akadémiájának működésébe. Szakmai delegációnk és U16-17-es akadémistáink ezúttal a téli felkészülési program részeként utaztak Zágrábba.

Horvátország legnépszerűbb klubja büszke múlttal rendelkezik, utánpótlásképzése pedig világhírű, U19-es korosztályuk nem véletlenül nyerte meg többek között 2013-ban a Manchester United Premier Cup világdöntőjét is. A European Club Association (ECA) 2011-ben végzett felmérése alapján a Dinamo Zagreb utánpótlásképzése olyan klubok között szerepel az élvonalban, mint az AFC Ajax, az FC Barcelona, az FC Internazionale Milano, a Sporting CP, vagy az Arsenal FC. Olyan játékosokat neveltek ki a világ labdarúgásának, mint a liverpooli hátvéd Dejan Lovren, az FK Sahtar Doneck színeiben futballozó Eduardo Da Silva, vagy a Real Madrid klasszisai Luka Modrić és Mateo Kovačić. A Vasas Kubala Akadémia és a GNK Dinamo Zagreb filozófiájára egyaránt jellemző, hogy a játékosaik fejlődését, karrierjüket - az eladást követően is - figyelemmel kísérik. A gyakorlatban hogyan zajlik ez a folyamat a Dinamonál? Andjelko Ivanjko, a zágrábi akadémia igazgatóhelyettese avatott be minket a részletekbe.

-Követjük  játékosainkat, minden esetben tisztában vagyunk azzal, hogy éppen hol játszanak. Büszkék vagyunk rá, hogy az 1991 és 1998 között született akadémisták 70%-a első vagy második osztályban játszik, nem csupán Horvátországban, hanem egész Európában vagy világszerte. Egyes akadémistáink amerikai egyetemista csapatokban játszanak, hiszen ez is része a filozófiánknak. A lehető legjobb opciót akarjuk biztosítani játékosainknak, hogy sikeresek lehessenek.

A Vasas Kubala Akadémia jelmondata, s egyben filozófiánk vezérfonala a "Labdarúgót képzünk, embert nevelünk" felfogás. A két klub hitvallása - ennek tekintetében - nagyban hasonlít, sőt sok esetben meg is egyezik. Elsődleges helyen áll a labdarúgók egészséges életmódra nevelése, kiemelt szerep jut annak, hogy a játékosok jobb emberekké váljanak, a sportban örömöt leljenek, valamint nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra. Miért tartja fontosnak a Dinamo, hogy a szakma mellett ezek a területek is kiemelten legyenek kezelve?

-Az a célunk, hogy ne csak labdarúgókat, hanem minél teljesebb embereket neveljünk. Nagyon fontos megtanítani a játékosoknak, hogy miként reagáljanak különböző helyzetekben. A média foglalkozások segítségével megismerkedhetnek különböző szituációkkal, és hogy azokban hogyan érdemes viselkedniük, az oktatási program során próbálunk segíteni nekik az iskolai feladatokban, hiszen előfordul, hogy huzamosabb időre hiányoznak az iskolapadból a különböző klub- és nemzeti válogatott programok miatt. A kollégiumi aktivitásokra hangsúlyt fektetünk, közösségi eseményeket és látogatásokat szervezünk a felnőtt csapattal közösen. A nemzetközi utazások előtt prezentációt tartunk a csapatoknak annak az országnak a kultúrájáról és vallási szokásairól, ahová megyünk (ez különösen fontos az olyan programok esetében, mint amelyek pl. az Egyesült Arab Emirátusokban, Malajziában, Japánban, vagy az Egyesült Államokban zajlanak).

A zágrábi akadémia szakmai felépítése és a stáb lebontása, de az edzések száma is – többnyire - megegyezik a Vasas Kubala Akadémiánál kialakított struktúrával. Csupán részletekben figyelhetünk meg eltéréseket, mint például azt, hogy míg nálunk korrekciós edzéseken figyelik a legkisebbeket a szakemberek, addig a Dinamonál már az erőnléti edzők is jelen vannak a kis korosztályok életében. Mi az, ami ebben a fiatal életkorban döntő lehet a jövőre nézve - erőnlét szempontjából?

-Mint ahogy Önök is bizonyára tudják, vannak bizonyos időszakok, melyekben fokozottabban érdemesebb fejleszteni a motorikus képességeket. Ha elszalasztjuk az ilyen lehetőségeket, akkor nagyon nehézzé válik, hogy realizáljuk egyes játékosok teljes potenciálját. Azért próbálkozunk már nagyon fiatal kortól az erőnléti edzők bevonásával, mert arra törekszünk, hogy megtanítsuk a játékosokat, hogy hogyan kell edzeni. Nagyon fontos megtanítani őket arra, hogy miként kell helyesen megismételni az adott mozgásokat, mert csakis ezáltal van lehetőség a haladásra. A mi erőnléti szakembereink specializálódtak arra az adott korosztályra, amely mellett dolgoznak, így tisztában vannak az érintett fázisokkal, melyek az emberi test növekedése során éppen a legérzékenyebbek. Ezzel a módszerrel próbálják meg kihozni minden játékosból a maximumot. Ha felnőtt játékosok esetében például kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy elsajátítsák a megfelelő technikákat egyes konditeremben elvégzett gyakorlatokhoz, így aztán ugyanazokat miért ne kezdenék el már 15 évesen, csak súlyok nélkül?

A Dinamonál egységes játékrendszerben gondolkodnak a korosztályok a legfiatalabbaktól kezdve a felnőtt csapatig bezárólag, mellyel minden szakember kivétel nélkül azonosul. Csak a meghatározott, közös elv mentén folytatott munkával érhető el az egységes végcél és a siker?

-Valóban igaz, hogy a 4-3-3-as játékrendszert preferáljuk, de nem csupán ezt az egy rendszert tanítjuk edzésen. Ez a rendszer az első számú választásunk, mert jól illeszkedik akadémiánk filozófiájához, miszerint támadó szellemű, modern futballt kívánunk játszani, sok labdabirtoklással. Ezért, ha fejleszteni akarjuk a játékosokat, eleinte mindig erre esik a választásunk. Természetesen hosszú távon szerepel a tananyagunkban az összes többi játékrendszer is, hiszen nagyon fontos megtanítani a játékosoknak, hogy miként kell reagálni a különböző rendszerekben, hogy hogyan kell végrehajtani a szükséges módosításokat.

A Dinamonál a nyugat-európai minták követése ötvöződik a saját stílussal, ebből adódóan alakult ki egy speciális, a zágrábi klubra jellemző filozófia. Mi az, amire nyitott a szakmai stábjuk, s mi az, ami hagyomány a klubnál?

Sok hagyomány övezi a korosztályos szabályainkat, melyeket mindig az adott edző hoz a csoportért felelős pszichológus szakemberrel együtt. A fegyelmet illetően is elég hagyományosan gondolkodunk, hiszen nincsenek modern öltözőink, nincs extra konditerem vagy hasonlók. Arra akarjuk tanítani a játékosainkat, hogy nem könnyű bejutni a felnőtt csapat öltözőjébe. Szintén hagyomány az összetartozás érzésének erősítése is, arra neveljük a játékosainkat, hogy a stadionon belül mindenkinek szurkoljanak, mindenkit ünnepeljenek. Ugyanakkor a modern felfogás is teret kap a klubnál: különböző területre specializálódott edzőink dolgoznak minden korosztályban (vezetőedző, másodedző, erőnléti edző, kapusedző, egyéni képzést vezető edző, meccselemző, orvos, gyógytornász, pszichológus, stb.) Modern rehabilitációs módszerekkel dolgozunk, saját orvosi szobánk van két orvossal és öt gyógytornásszal. Szakembereink rendszeres látogatásokat tesznek más kluboknál, hogy megvizsgálják az ő módszereiket, hogy azok hogyan működnek sikeresen.

A kiválasztásnál a fizikai szempontok - kifejezetten az atletikus képességek - és a versenyszellem megléte mellett a Dinamonál más tényező is szerepet kap. Beszélne ennek fontosságáról?

-Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a játékosaink az atlétikus képességeken és a versenyszellemen túl is rendelkeznek bizonyos képességekkel. Nagyon fontos felismerni az ilyen játékosokat, és külön figyelmet szentelni rájuk. Ez nem könnyű és bizony előfordul, hogy hibázunk, de a lényeg, hogy ne hibázzunk sokat. Néha várnunk kell néhány évet ahhoz – akár kölcsönadással, speciális edzésmódszerrel segítve -, hogy egyes játékosok fizikálisan és mentálisan fejlődjenek annak érdekében, hogy meg tudjon mutatkozni a pályán a maximális potenciáljuk.

2018 februárjában  két korosztályunk utazott Zágrábba, hogy a téli felkészülési program keretében – nemzetközi mérkőzésen – összemérje erejét a GNK Dinamo Zagreb csapataival. Az időjárás nem kedvezett egyik találkozónak sem, hiszen a heves havazás és az erős szél extra körülmények közé kényszerítette a labdarúgókat. Ennek ellenére fiatalabb játékosaink szervezettek voltak, határozottan játszottak és felvállalták a támadófutballt, így - Józsa és Farkas góljaival - 2-2-es döntetlent játszottak a neves európai klub U16-os csapatával. Idősebb akadámistáink nehéz mérkőzésen, de tele sok és szép megoldással – valamint Tóth Kornél találatával - szoros, 2-1-es végeredménnyel zártak Zágrábban.
 

2018.02.19. 09:27

Vissza

 •   M GY D V P
  1 ETO FC GYŐR 14 9 2 3 29
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 14 8 2 4 26
  3 FERENCVÁROSI TC 14 8 1 5 25
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 14 6 4 4 22
  5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 14 5 3 6 18
  6 MTK BUDAPEST 14 4 3 7 15
  7 PUSKÁS AKADÉMIA FC 14 4 2 8 14
  8 DVSC-DLA 14 3 1 10 10
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 20 16 3 1 51
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 13 3 3 42
  3 MTK BUDAPEST 18 8 3 7 27
  4 FERENCVÁROSI TC 19 7 6 6 27
  5 DVSC-DLA 19 6 2 11 20
  6 ETO FC GYŐR 19 4 7 8 19
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 3 5 11 14
  8 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 17 1 5 11 8
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 18 15 2 1 47
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 11 2 6 35
  3 DVSC-DLA 19 11 1 7 34
  4 FERENCVÁROSI TC 18 8 2 8 26
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 18 7 3 8 24
  6 ETO FC GYŐR 17 4 4 9 16
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 18 3 4 11 13
  8 MTK BUDAPEST 17 4 0 13 12
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 19 14 4 1 46
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 13 5 1 44
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 12 3 4 39
  4 DVSC-DLA 19 10 5 4 35
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 19 9 6 4 33
  6 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 8 6 4 30
  7 ETO FC GYŐR 18 8 3 7 27
  8 PMFC 18 8 2 8 26
  9 DVTK 18 6 4 8 22
  10 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 19 7 0 12 21
  11 MTK BUDAPEST 19 5 6 8 21
  12 FERENCVÁROSI TC 19 4 7 8 19
  13 PAKSI FC 18 5 3 10 18
  14 MOL FEHÉRVÁR FC 19 5 3 11 18
  15 UTE 19 2 6 11 12
  16 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 1 1 16 4
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 19 16 3 0 51
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 19 16 0 3 48
  3 FERENCVÁROSI TC 19 15 2 2 47
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 13 2 4 41
  5 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 13 1 4 40
  6 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 19 10 2 7 32
  7 MTK BUDAPEST 19 9 2 8 29
  8 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 18 7 0 11 21
  9 UTE 19 6 3 10 21
  10 ETO FC GYŐR 18 6 2 10 20
  11 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 19 5 2 12 17
  12 DVTK 18 4 2 12 14
  13 PAKSI FC 18 3 5 10 14
  14 PMFC 18 4 1 13 13
  15 DVSC-DLA 19 3 4 12 13
  16 MOL FEHÉRVÁR FC 19 2 3 14 9
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 12 11 1 0 34
  2 VIADUKT SE BIATORBÁGY 13 3 1 9 10
  3 SOROKSÁR SPORT CLUB 13 9 0 4 27
  4 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 12 8 0 4 24
  5 REAC SPORTISKOLA SE 13 2 0 11 6
  6 DOROGI FC 13 1 1 11 4
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 13 11 1 1 34
  8 BVSC-ZUGLÓ 13 2 1 10 7
  9 BUDAÖRS 12 3 2 7 11
  10 KELEN SC 13 8 2 3 26
  11 UTE 13 6 3 4 21
  12 DUNAHARASZTI MTK 12 5 2 5 17
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 13 12 1 0 37
  2 VIADUKT SE BIATORBÁGY 13 3 2 8 11
  3 SOROKSÁR SPORT CLUB 13 4 1 8 13
  4 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 13 0 2 11 2
  5 REAC SPORTISKOLA SE 13 5 3 5 18
  6 DOROGI FC 13 5 2 6 17
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 13 11 0 2 33
  8 BVSC-ZUGLÓ 13 0 2 11 2
  9 BUDAÖRS 12 3 4 5 13
  10 KELEN SC 13 7 2 4 23
  11 UTE 13 12 1 0 37
  12 DUNAHARASZTI MTK 12 4 2 6 14
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 8 7 0 1 21
  2 DOROGI FC 8 6 1 1 19
  3 NYERGESÚJFALU SE 8 6 1 1 19
  4 ÚFC 8 5 1 2 16
  5 VÁC VÁROS LSE 8 4 1 3 13
  6 BSE PALÓC FARKASOK USE 8 3 0 5 9
  7 CSEPEL FC 8 1 1 6 4
  8 BVSC-ZUGLÓ 8 1 1 6 4
  9 ASTRA-ALEF HFC 8 0 0 8 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 AIRNERGY FC-BMTE 12 11 0 1 33
  2 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 12 8 1 3 25
  3 BUDAÖRS 11 8 1 2 25
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 7 0 4 21
  5 ASTRA-ALEF HFC 11 4 2 5 14
  6 DVTK 12 3 0 9 9
  7 ÚFC 11 2 1 8 7
  8 MERCEDES-KLC 12 0 1 11 1
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 ÚFC 12 11 1 0 34
  2 COMPLEXPRESS-METIS NFC 12 10 1 1 31
  3 MONORI SE 12 9 1 2 28
  4 NYÍRSÉG NŐI SC 11 8 0 3 24
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 12 7 2 3 23
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 10 4 1 5 13
  7 BVSC-ZUGLÓ 12 3 1 8 10
  8 VÁC-DEÁKVÁR SE 12 3 1 8 10
  9 REAC SISE-FEMINA 11 3 0 8 9
  10 UFC GYÖMRŐ 11 1 0 10 3
  11 BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE SE (törölve) 0 0 0 0 0
  12 MAGYAR MÉLYÉPÍTŐ-HSE 11 0 0 11 0
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu