VKLA Bencze Márk nyilatkozott a Vitesse szerződés kapcsán

 
 
Korábban beszámoltunk róla, hogy szakmai partnerünk, a holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Vitesse együttese hároméves szerződést kötött akadémiánk 16 éves támadójával, Bencze Márkkal. Tehetséges akadémistánk még augusztusban csatlakozik az arnhemi klub korosztályos csapatához, de előtte természetesen volt annyi ideje, hogy megossza velünk az átigazolással kapcsolatos érzéseit és jövőbeni terveit.
 
Bencze Márk 2005-ben kezdte labdarúgó pályafutását Veresegyházán, ahol jelenleg családjával él. 2010-ben került a Vasas Kubala Akadémia Fáy utcai bázisára, U12-től pedig már akadémistaként pallérozódott a piros-kék utánpótlás nevelő klubban. A Bozsik korosztályos kiválasztókat követően Márk az U15-ös nemzeti válogatottban debütált először, s azóta minden évben tagja korosztálya keretének. Akadémistánk rengeteg tapasztalatot szerzett ezen időszakokban, szívesen emlékszik vissza az elmúlt évekre.
 
-Mindig emlékezni fogok arra az MTK elleni bajnoki mérkőzésünkre, mikor nem csupán nyertünk 4:3-ra, de mind a négy gólt én rúgtam! Legemlékezetesebb pillanataim közé tartoznak a Nike Cup rendezvények is, hiszen az Akadémiával először az '99-es korosztállyal aranyérmesek lettünk, majd következő évben a 2000-es csapattal második helyen végeztünk. Természetesen sosem felejtem el a válogatottban való szereplésemet sem. Észak-Írország ellen úgy nyertünk 2:0-ra, hogy az egyik találatot én szereztem, míg most a Telki Kupát is megnyertük és itt ugyancsak hozzájárulhattam egy góllal az aranyéremhez.
 
Márk az Akadémiánkon és a korosztályos válogatottban nyújtott teljesítménye alapján hívta föl magára a figyelmet. A holland szakemberek már régóta figyelték, több mérkőzésére is ellátogattak, illetve vendégül is látták a játékost Hollandiában. Márk pontosan emlékszik arra a momentumra, mikor először kapcsolatba került a Vitesse-szel.
 
-U15-ös bajnoki mérkőzést játszottunk, ahol a Vitesse szakemberei is jelen voltak. Természetesen azóta többször látták a játékomat, hiszen rendszeresen figyelték a teljesítményemet, ennek egyik legfontosabb lépése az volt, amikor tavaly Hollandiába utaztam egy egy hetes próbajátékra. Ezt követően felgyorsultak az események és kölcsönösen sűrűsödtek a látogatások.
 
Akadémistánk tisztában volt azzal, hogy nagy a tét, hiszen Európa egyik kiemelkedő akadémiájához készült, ez pedig egész addigi munkájának a visszaigazolása volt.
 
-Természetesen nagyobb önbizalmat adott nekem ez a lehetőség, de igyekeztem mindezt mentálisan a helyén kezelni. Továbbra is minden mozzanatot megbeszéltem édesapámmal és ugyanolyan erőbedobással és profi hozzáállással készültem, hogy megfeleljek a Vasas Kubala Akadémia és a Vitesse felé is.
 
Márk profi mentalitását mutatja, hogy maximálisan tisztában van a képességeivel és azzal, hogy a Vasason és a magyar válogatott szakmai stábján kívül a holland klub szakemberei miért figyelhettek fel teljesítményére.
 
-A gyorsaságom és a rúgótechnikám a fő erősségem, de a visszajelzések alapján a kreativitásom, a játékintelligenciám és a technikai-, taktikai érettségem is elnyerte a Vitesse edzőinek a tetszését.
 
Az elmúlt évek alatt fokozatosan érződött és érlelődött az a folyamat, ami a tegnapi nappal konkrétummá és kézzel foghatóvá vált, miszerint Bencze Márk a Vitesse klubjának játékosa lett. Egy 16 éves ifjú labdarúgó számára óriási érzelmi töltet ez a pillanat.
 
-Rettenetesen boldog voltam, hogy elérkeztünk az átigazoláshoz! Nem könnyű érzelmileg feldolgozni egy ekkora eseményt, hiszen ezután megváltozik az egész eddigi életem, de ha valamit igazán el akarsz érni, akkor azért áldozatokat kell hozni!
 
Márk szavaiból egyértelműen kitűnik, hogy nem érzelemmentes számára az Akadémiától való elválás. Egyrészt az eddigi szakemberekhez, csapattársaihoz és magához a Vasas családhoz való kötődés miatt.
 
-Eddigi edzőimnek, Harmati Tamásnak, Komódi Lászlónak és az Akadémia szakmai stábjának nagyon sokat köszönhetek, de ide sorolhatom édesapámat, Bencze Zsoltot is. Komoly játékos múlttal rendelkező szakemberektől tanulhattam, az edzőim maximálisan segítették a fejlődésemet. Még szeretném kiemelni Tóth Attilát "Tocit" aki mindig minden próbajátékomra elkísért engem az elejétől fogva és támogatott! Nagyon jó társaságba kerültem, ami szó szerint olyan volt, mint egy nagy család. Boldogan jártam edzésekre a hangulatnak köszönhetően, jó emberek vettek körül, nagyon szerettem itt futballozni. 
 
Másrészt a szeretteitől való távollét miatt sem lesz könnyű a váltás...A Vasas Kubala Akadémia egyik alapelve, hogy "labdarúgót képzünk, embert nevelünk". A családcentrikus akadémiai képzésünk egyik alappillére ez a felfogás, mely a Vitesse akadémiájához is közel áll. Ennek köszönhetően Márk hasonló környezetben élheti életét Hollandiában is.
 
-A Vasas Kubala Akadémiánál nagyon figyeltek arra, hogy a szakmai részen túl a játékosok az iskolai életben is helyt tudjanak állni, akár tanulószobával és szakemberekkel is segítették a tanulmányi fejlődésünket. Nekem nem volt szükség ezekre, hiszen az edzések mellett mindig kellő időnk volt tanulásra és pihenésre, így a tanulmányaimra is büszke lehetek. Nagy segítség számomra, hogy ebben ugyanígy gondolkodik a Vitesse utánpótlása is. Természetesen nem lesz könnyű az első időszak, hiszen új hely és új környezet fog fogadni, ami új közösséget, új barátokat jelent majd. A családomtól való elválás lesz a legnehezebb, de a szeretteim minden támogatást megadnak ahhoz, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a beilleszkedésem. Szüleim és testvérem is kilátogattak velem Hollandiába, ahol bár akadémiai környezetben fogok fejlődni, de egy családnál lakom majd, folytatva az eddigi életvitelemet, ez pedig biztonságot ad.
 
 
A Vasas Akadémia és a Vitesse között idén tavasszal megkötött hároméves együttműködési megállapodás egyik fő célkitűzése volt, hogy a nálunk nevelkedő tehetséges játékosoknak a magyar bajnokság mellett – amennyiben Márkhoz hasonlóan kiemelkedő teljesítményt nyújtanak -, külföldön is továbblépési lehetőséget biztosítsunk. Erre a Vitesse különösen alkalmas klub, ugyanis Hollandia egyik meghatározó utánpótlás-nevelő akadémiájáról van szó.
 
-A Vitesse-nél és a Vasas Kubala Akadémiánál szinte ugyanúgy épülnek fel az edzések. Nagyban megegyezik a két klub játékstílusa, ezért bízom benne, hogy nem lesz nehéz dolgom alkalmazkodni a kinti körülményekhez és elvárásokhoz. A holland Vitesse előnye mégis abban rejlik, hogy nagyobb a merítési lehetőségük az utánpótlásban, csodálatos létesítményeik és körülményeik vannak, ennek köszönhetően pedig az egyik legjobb akadémián fogok nevelkedni.
 
16 évesen már profi mentalitással gondolkodhat egy labdarúgó a jövőjéről, Márk pedig - eddigi pályafutásához hasonlóan - határozott célokkal és elképzelésekkel vág neki a hollandiai életének, akár a közeli-, akár a távolabbi jövőre tekintünk.
 
-A Vitesse több európai klubbal működik együtt, így élvonalbeli top csapatok látókörébe tud kerülni az, aki átlagon felül teljesít. Említhetném az angol Chelsea csapatát, ami sok labdarúgó álma lehet, de én szeretném végigjárni azokat a lépcsőfokokat, melyek a fejlődésemet szolgálják. A Vitesse felnőtt csapatában - a Vasas FC-hez hasonlóan - már 17 évesen is bemutatkozhatnak a fiatal játékosok, így nem titkolom, hogy nekem is hasonló ambícióim vannak. Számomra egy nagyon nagy kihívás lenne, ha stabil kezdőjátékosként számolnának majd velem a felnőtt csapatnál és egy szép karriert futhatnék be, akár a holland klubnál.
 
A Vasas Kubala Akadémia közösségi oldalán már most számtalan jókívánságot és gratulációt olvashatunk a szurkolóktól, szülőktől, fiatal akadémistáktól, csapattársaidtól. Sokak követendő példaképe leszel ezután, ugyanis a Te példádon keresztül kézzel foghatóvá vált a fiatal és tehetséges játékosok számára az álmaik elérése.
 
-A játékosok számára nagyon fontos, hogy minden edzésen maximális hozzáállással dolgozzanak. Élvezzék a futballt és ne féljenek soha semmitől! Nagyon fontos, hogy önbizalommal játsszanak mindig! Természetesen kell némi szerencse is, de úgy gondolom, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk az álmaink érdekében, ha megfelelő önbizalommal és kellő alázattal lépünk pályára, hogy megmutathassuk a tudásunkat, akkor a szerencse is mellénk szegődik! Nekem ez a lehetőség a Vasas Kubala Akadémia nélkül nem jöhetett volna létre, így szeretném megköszönni mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy a Vitesse játékosa lehetek!
 

2016.08.05. 09:13

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 BudapestFáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu