VKLA Egészséges étkezés az élsportolók számára

A Vasas Kubala Akadémia 2017. március 1-től speciális étrendi lehetőséget biztosít a partner oktatási intézményben tanuló labdarúgói számára. Az akadémiai előadásunkról már mindenki által megismert Zentai Andreát, a Mens Mentis Egészségcentrum Kft. vezető dietetikusát kérdeztük arról, hogy a speciálisan sportolóknak kifejlesztett étrendjük összetétele mennyiben segíti az élsportoló fiatalok egészséges táplálkozását. Andrea amellett, hogy a Diétás Kiskáté szerzője, a Mandulaliget egészséges főzőiskola társalapítója és oktatója, fiatalon versenyszerűen úszott, majd kajakozott. Elvégezte a kajak edzői szakot, nemrég pedig lefutotta az idei Balaton Szupermaratont: 4 nap alatt 193,3 km-t! Diplomáját a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán szerezte, a Szent Imre Kórház Diabetológiai osztálya, majd az Endokrin és Anyagcsere Szakambulanciája után magánrendelőben is segíti a betegek gyógyulását. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben gyarapítja tudását többek között a közétkeztetés, sporttáplálkozás területén, országos felmérések előkészítésében és az eredmény feldolgozásában. Vezető dietetikusként a - Sportkontrollon belül - egyéni étrendi tanácsadás keretében foglalkozik azokkal az élsportolókkal, akik számára fontos, hogy a választott sportágnak megfelelő, ideális testösszetételt és a legjobb teljesítményt egészséges, az egyéni igényeikhez alkalmazkodó étrend követésével érjék el.

-A 14-19 éves korosztályú focista fiúk számára összeállított 2x10 napos tavaszi ebéd menü alapjait a rostban gazdag gabonák, az idény jellegű, színes, változatosan elkészített zöldségek, gyümölcsök alkotják. Ezt egészítik ki a sovány húsok, rendszeresen vörös húsok, halak, tejtermékek, olajos magvak, ami biztosíthatja az átlagos napi energiabevitel egyharmadát. A kialakított szempontrendszer struktúrája illeszkedik a jelenleg érvényben lévő közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokhoz. Szerencsére a menüt tervező szakácsnak nagy tapasztalata van az egészséges táplálkozás - fogyasztható formában való - megvalósításában, így könnyen és gördülékenyen ment a tervezés folyamata.

Melyek azok az összetevők, amelyek kiemelt hangsúlyt kaptak akadémistáink étrendjében, valamint milyen okból fontosak ezek az alapanyagok?

-Sok idény jellegű zöldség és gyümölcs az ásványi anyagok, színanyagok biztosítása érdekében, ami a fokozott izommunkát segítheti. A színesebb ételek étvágyfokozó hatása segíti az emésztést, ami az edzésekre való felkészülésnél fontos, hiszen így jó közérzettel folytatható le az edzés.

A magas c-vitamin pedig segíti a vas hasznosulását. Többségében teljes kiőrlésű, magas rost tartalmú gabonák hosszan tartó, stabilabb energiát biztosítanak, segít a széklet rendben tartásában, teltségérzetet biztosít, így kevésbé nyúlnak az egészségtelenebb édességek, nassolni valók felé. A vörös húsok kiemeltek, hiszen a sportoló fiataloknál fontos az emelt vasbevitel, a megfelelő fejlődés érdekében. A fehérje segít a jóllakottság érzés kialakulásában. A tejtermékek, ezen belül is a sajt a megfelelő kalcium és az emelt fehérje biztosítása érdekében fontos, ami az izomzat fejlődéséhez szükséges. A hal a könnyen emészthető magas fehérjeforrás biztosítása érdekében, az olajos magvak pedig kis mennyiségben, magasabb és lassabban felszívódó energiatartalomként és a jó minőségű zsírsavak biztosítását szolgálják, ez pedig segítheti a koncentrációt.

Kifejezetten sportolók számára lett összeállítva az étrend, így kérdés, hogy mely szempontok voltak figyelembe véve a labdarúgók érdekében.

-A biztosított menü tervezésekor az alábbi szempontok lettek figyelembe véve:

- a focista fiúk még fejlődésben lévő szervezetek

- a napi - magas szintű, szellemileg és fizikailag nagy leterheltséget jelentő - edzések fokozott energia-, vitamin-, ásványi anyag felhasználást jelentenek

- az ebéd ideje és az edzések kezdete között  minimum 4 óra telik el, ezért az ebéd úgy lett tervezve, hogy a második fogásnak szánt desszertek gyakran önálló uzsonnaként is szolgálhatnak, ha ebédre esetleg nem tudnák elfogyasztani

- a gabonafélék közül többségében a magasabb rosttartalmúak (bulgur, barna rizs, köles, hajdina, zabpehely) lettek változatosan beletervezve az étrendbe, a kiváló szakácsnak köszönhetően olyan formában, ami „eteti”magát, pl. köleses palacsinta fahéjas almával, barna rizses túrószelet, zabpelyhes-diós süti erdei öntettel

- az edzések jellege miatt emelt a menü ásványi anyag tartalma, hogy viszonylag feltöltöttebb állapotban kezdhessék meg a fiúk az edzést

- mellőzve lett a leves, mert azt gyakran nem eszik meg a gyerekek, illetve sok leves energiasűrűsége kicsi, ebben az esetben azonban fontosabb, hogy megegyék, amit kapnak, illetve az egész összmennyisége ne legyen megterhelő

- változatos fűszerezéssel könnyítjük az emésztést, hogy ne alakuljon ki diszkomfort érzés edzésen

A Vasas Kubala Akadémia programsorozatában meghirdetett táplálkozási előadáson nagy sikert aratott játékosaink körében a különböző ételek kóstolása, így várhatóan sikeres lesz az Akadémia speciális étrendje a mindennapokban is. A pályán hogyan vehető majd észre az étrend jótékony hatása? Zentai Andrea dietetikus válasza meggyőző:

-Ha elfogyasztják a menüt, akkor az edzést megelőző - közvetlen - időszakban kevésbé éheznek meg a fiúk, edzés alatt nőhet a koncentrációjuk, rövidülhet a regenerációs idő, csökkenhet a megbetegedések előfordulása, a sérülések kialakulása. Ha volt székrekedési, puffadásos panasz, akkor ez is rendeződhet.

Következő lépcsőként májusban felmérjük az elégedettségi szintet, ha kell változtatunk és a sportolói igényeknek megfelelően finomítunk az étrenden.

További terveink között szerepel, hogy jövőre a partner iskoláinkon kívül minél több helyen bevezetjük a sporttáplálkozást.

2017.05.14. 12:51

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu