VKLA Lázár Zsolt és Bajor Richárd beszámolója a Hertha BSC-nél tett látogatásról

A Vasas Kubala Akadémia vezetősége és szakmai stábja mindig is szem előtt tartotta azt a filozófiát, miszerint - olyan futballkultúrákból, akik előttünk járnak - szakembereinknek tapasztalatokat kell szerezniük, hogy ezáltal képesek legyenek fejleszteni és megújítani Akadémiánk munkáját. Ebben az évben egy hároméves együttműködési szerződés már megköttetett a holland élvonalbeli Vitesse klubjával. Szakembereink folyamatosan tartják a holland klubbal a kapcsolatot, a Vitesse együttesétől pedig rendszeres a visszajelzés munkánkat tekintve. Természetesen más sikeres európai klub szakmai munkájából is szívesen veszünk át olyan módszereket, melyeket a Vitesse irányvonala mellett és abba beillesztve hasznosítani tudunk. Ennek a folyamatnak volt köszönhető az elmúlt néhány napban az a rövid szakmai látogatás, melynek keretében a Vasas Kubala Akadémia szakmai stábjának két erőnléti edzője, Lázár Zsolt és Bajor Richárd Berlinbe utaztak, hogy a Hertha BSC vendégeként szakmai tapasztalataikat bővíthessék.

-A Vasas Kubala Akadémia vezetősége tette meg azokat a lépéseket, melynek keretében Dárdai Pál és szakmai stábja fogadtak minket az elmúlt napokban - tudtuk meg a Berlinből hazatérő Lázár Zsolttól, a fiatal szakember készségesen számolt be a Hertha BSC-nél szerzett friss tapasztalatokról.

- Nagy örömmel töltötte el a német szakembereket az Akadémiánk hozzáállása, miszerint fiatal és ambiciózus, tanulni vágyó munkatársak utaznak hozzájuk tapasztalatszerzés céljából. A klubnál mindenki tudott az érkezésünkről, és fel voltak készülve arra, hogy a néhány nap alatt mindenben a segítségünkre legyenek. Dárdai Pál teljes mellszélességben állt mellettünk, készségesen válaszolt minden kérdésünkre.

Eseménydúsan és tartalmasan teltek szakembereink berlini napjai, mindenre kiterjedően bepillantást nyerhettek a német klub működésébe és szakmai munkájába.

-Az első nap Dárdai Pál fogadott minket az edzőközpontban, majd egy rövid ismertetőt követően megismerhettük a létesítményt, a pályákat, a különböző helyiségeket, a felszereléseket és a szakmai részlegek munkáját, tehát a Hertha BSC európai színvonalú, komplett infrastruktúráját. Végignézhettük az utánpótláscsapatok mellett a felnőtt keret edzésmunkáját is, majd számunkra a második és harmadik napon az edzéslátogatások közötti időszakok voltak a legkiemelkedőbbek, hiszen ekkor találkozhattunk a német klub erőnléti szakembereivel. Ránk szánták az egész napjukat, bemutatva ezzel A-tól Z-ig a részlegük működését, a felszereléseiket, az edzésmódszereiket, a tesztrendszereiket, vagy akár azt is, hogy hogyan építik fel a játékosokat.

Erőnléti szakembereink a sok újdonság és friss ismeret mellett meglepő tapasztalatokkal is szereztek, hiszen próbáltak a két klub között párhuzamot vonni mind a szakmai munkában, mind az adott feltételrendszerben.

-Pozitív visszajelzés volt számunkra látni, de szinte ugyanaz volt a Hertha BSC-nél tapasztalt edzések felépítése és a gyakorlatok anyaga, mint amit mi a Vasas Kubala Akadémián folytatunk a szakmai stábbal, gondolok itt az edzések elején a mobilizációra, stabilizációra, az atletikus melegítésre. Nyilvánvalóan magasabb az intenzitás és a feladatok végrehajtásának a minősége, s ez az, ami megkülönbözteti egymástól a két klub munkáját.

Természetesen a szakmai tapasztalatszerzés mellett két fiatal edzőnk számára óriási pluszt és motivációt jelent érzelmileg egy ekkora lehetőség, ezt pedig Lázár Zsolt is megerősítette.

-Bajor Ricsi kollégámmal ugyanezt állapítottuk meg, hiszen akkora pozitív töltetet kaptunk az elmúlt napokban, minden szakember olyan hasznos tanácsokkal látott el minket, melyeket nagyszerűen tudunk beilleszteni a Vitesse klubjával kialakított közös munkánkba. Nyugodtan kijelenthetem mindkettőnk nevében, hogy magával ragadó volt megtapasztalni a német klub filozófiáját, a szakemberek mentalitását, az egész életérzést is. A Vasas Kubala Akadémia vezetőségének ezúton szeretnénk megköszönni a nagyszerű lehetőségeket, hiszen nem mindenkinek adatik meg olyan világszínvonalú kluboknál tapasztalatokat szerezni, mint együttműködő partnerünknél, a Vitesse klubjánál, vagy a Hertha BSC együttesénél

Már a berlini látogatás előtt biztosak lehettünk benne, hogy a Vasas Kubala Akadémia két fiatal erőnléti edzője új tapasztalatokkal és bővülő ismeretekkel felvértezve érkezik haza.

-Mint már említettem, az edzések felépítésének lényegi része nem tért el attól, amit mi alkalmazunk a Vasasnál, de nyilván sok gyakorlati anyagot tudtunk magunkkal hozni, melyeket be tudunk illeszteni a saját munkánkba. Fontos újításunk lehet az a tesztrendszer, amivel Dárdai Pálék dolgoznak, de természetesen bizonyos fogásokat, tippeket már most is alkalmazni tudunk. Inkább azt kell átemelnünk, majd tudatosítani a srácokban, ami mentálisan szembetűnő volt a Herthánál: ott a keret akár 23. tagja is labdarúgó akar lenni! Ez pedig olyan motiváció a csapaton belül, hogyha kimész és futnod kell harminc métert, akkor nem engedsz ki húsz méternél, hanem ők még inkább futnak harmincötöt, csak azért, hogy a legjobbak lehessenek. A mi felelősségünk és feladatunk az, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt, amivel motiválttá tudjuk tenni a játékosokat, de mégsem visszafogva őket.

A Vasas Kubala Akadémia a Hertha BSC-nél eltöltött néhány nap után a jövőben is részt fog venni olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó, európai klubok látogatásán, mely utak alkalmával szakembereink különböző, Akadémiánk fejlődését elősegítő módszereket és fogásokat sajátíthatnak el. Szakmai stábunk, edzőink és erőnléti, rehabilitációs részlegünk következő szakmai útja együttműködési megállapodásunk keretében a hollandiai Vitesse klubjánál lesz.

2016.10.13. 20:00

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 BudapestFáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu