VKLA Már nem Kubalától kell tartania a Madridnak

Szombaton El Clásicot, azaz FC Barcelona – Real Madrid szuperrangadót rendeznek a Primera División 10. fordulójában, a katalóniai Camp Nouban. A mérkőzés azért érdekes a Vasas Kubala Akadémia szempontjából, mert névadónk, Kubala László több ízben is bizonyíthatott – és bizonyított is – a királyiak ellen. Ebben az összeállításban Kubala László és Puskás Ferenc nagy összecsapásait elevenítjük fel, méghozzá a legnagyobb spanyol rangadók mentén, pontosabban azon El Clásicok mentén, amelyeken mindketten pályára léptek. A történelmi szemezgetésben segítségünkre volt Varró Krisztián, a Kubala Lászlóról készülő életrajzi könyv szerzője. Az író a FouFourTwo magazin (FFT) számára készített összeállítást a két legenda egymás elleni ütközeteiről.

1958, bajnoki mérkőzés: Barcelona – Real Madrid 4–0

Barcelona-mezben 1958-ban játszott először a Real Madrid ellen Kubala László. Azon a mérkőzésen szerepelt első alkalommal a Galaktikusok csapatában Puskás Ferenc. A források szerint a mérkőzés előtt Kubala László – aki már gyermekkora óta remek kapcsolatot ápolt Puskás Ferenccel –, előre bocsánatot kért Puskás Panchotól, „ha a rangadón nagyon összerugdosná”. „Félig volt ez csak vicc, amit Puskás is nagyon jól tudott, így nem sértődött meg a kemény belépők miatt… A félelmetes Kopa, Rial, Di Stéfano, Puskás, Gento ötösfogat semmire sem ment, miközben a Barca – elsősorban Evaristo félelmetes hatékonysága és három remekbeszabott gólja miatt – magabiztosan hozta a rangadót. Puskás nem volt rossz, őrzőjét, Rodrit ki is kellett volna állítani róla, de megúszta az emberfogó. A negyedik gólt, Tejada találatát Kubala nagyszerű bombája előzte meg. Hosszú időre ez a 4:0 volt legnagyobb Barca-siker a madridiak ellen.” – Írta a FFT cikkében Varró Krisztián.

1960, BEK visszavágó: Barcelona – Real Madrid 2–1

Két esztendővel később találkozott újra egymással a két szupersztár. A legendás, 1960-as BEK-mérkőzés a 2:2-es madridi döntetlent követte. A Barcelona végül kiejtette az első öt kiírás győztesét. A győztes csapat két kulcsembere Kubala és az a Suárez volt, aki abban az évben elnyerte az év végi aranylabdát. Kubala László ekkor már jobbszélsőként, a korábban megszokottakhoz képest jóval több védekező feladattal volt ellátva, mégis csapatának mindkét góljában szerepet vállalt közvetve. A másik oldalon Puskás nem volt annyira feltűnő, mint Kubala László, azonban így is sikerült beadásból gólpasszt adnia Di Stéfanonak. Ez a találat nem volt elegendő a Madridnak a sikerhez, a Barcelona nyerte tehát a kupát. „Évtizedekkel később az azóta már elhunyt Antoni Ramallets kapus kiemelte, hogy végig Kubalára figyeltek a madridiak, így villoghatott igazán Suárez” – olvasható Varró Krisztián írásában.

1960, bajnoki mérkőzés: Barcelona – Real Madrid 5–3

Tíz napnak kellett eltelnie a következő Barca – Real meccsig a BEK visszavágóhoz képest. Azon a mérkőzésen a már krisztusi korban lévő VIII. kerületi zsenik közül mindketten betaláltak. A Camp Nouban rendezett bajnokin Puskás örülhetett győzelemnek, mégpedig egy remek, 5:3-as gólkülönbségű sikerrel. Kubala utolsó percekben szerzett elegáns gurítása már nem ért bajnoki pontot. Puskásé azonban igen: 2:2-nél gólra váltotta Gento indítását. Érdekesség, hogy ezzel a góllal vette át Puskás a spanyol bajnokság góllövőlistájának első helyét, majd a szezon végén megszerezte második spanyol gólkirályi címét.

1960, gálamérkőzés: Real Madrid – spanyol ligaválogatott 4–0

Barcelona – Real Madrid érdekeltségű közös meccseinek sora egy karácsonyi gálamérkőzéssel folytatódott Madridban. Névadónk, Kubala László azon az összecsapáson a közönségválogatott tagjaként lépett pályára a Bernabéuban. A Real „simán” nyert azon a meccsen, Puskás Ferenc gólt szerzett és gólpasszt adott.

1961, bajnoki mérkőzés: Real Madrid – Barcelona 3–2

1961 elején jelentette be Kubala, hogy a szezon végén visszavonul. Barcelona-mezben lejátszott utolsó bajnoki mérkőzése pedig a természetesen Puskással felálló Real Madrid ellen volt. Kubala és Puskás is gólt szerzett azon az összecsapáson, azonban a 3:2-es fővárosi győzelemmel végződő találkozó előtt már biztos volt a madridiak bajnoki címe. A Real Puskás 78. percben szerzett góljával már 3:0-ra vezetett, aztán jött „Kuksi” és szabadrúgásból vette be a Real kapuját – ez azonban csupán szépségtapasz volt a Barca-fanatikusok számára.

1961, Kubala László búcsúmeccse a Barcelonában: Barcelona – Stade Reims 4–3

Néhány hónappal később következett Kubala László búcsúmérkőzése a Barcelona színeiben. Ekkor azonban nem csak Kubalán, Puskáson is gránátvörös-kék színű mez feszült. A Stade Reims ellen lejátszott mérkőzésen a következőképpen nézett ki a Barcelona belső hármasa: Kubala, Di Stéfano, Puskás. A mérkőzésen Di Stéfano két gólt szerzett, egyiket Puskás, másikat Kubala gólpasszából.

Képünkön balról jobbra: Di Stéfano, Kubala, Puskás

A két legenda közös múltja ezzel korántsem ért véget, hiszen Kubala László két évvel később már a Barcelona kispadján ülve nézte, ahogyan Puskás még aktív játékosként rohamozza a katalán kaput. Kubala László nem bírta sokáig stoplis nélkül, 1963-ban szenzációs visszatérésként, 36 esztendősen az élvonalba akkor visszajutó Espanyol játékosa lett, de ez már egy másik történet…

Forrás: FourFourTwo, Varró Krisztián írása

Összeállította: Deák Miklós, Upfront Média

2013.10.24. 00:00

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu