VSC Markovits László évnyitó nagyinterjújában Akadémiánkat is érintő kérdésekben nyilatkozott - lapszemle/Vasas SC

A vasassc.hu oldalán megjelent évnyitó nagyinterjújában Markovits László klubelnöktől megtudhatjuk, milyen jellegű stadionavatóra készülhet a Vasas család 2019-ben, emellett szó esik az új kézilabdacsarnokról és a Folyondár utcai beruházásokról, ahogy arról is, mit szól a pletykákhoz, miszerint Jámbor János eladná a felnőtt labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság tulajdonjogát.

- Immár biztosan kijelenthető, hogy 2019-ben elkészül az új Illovszky-stadion. Ez lesz az esztendő csúcspontja?

- Nyugodtan nevezhetjük csúcspontnak a stadionátadást. Fantasztikus érzés, hogy ennek részesei lehetünk, főleg azok után, hogy milyen sok különböző fázison keresztül jutottunk el idáig. Mindenkinek persze nem lehet megfelelni, de az biztos: nagyon lelkiismeretesen dolgoztunk, és menetközben igyekeztünk minél szélesebb körrel konzultálni, annak érdekében, hogy minél kevesebb hibát kövessünk el. Több stadionbejárást is tartottunk, a résztvevők általában pozitív érzésekkel távoztak. A többség szerint a Vasashoz méltó, mértéktartó, mégis igényes stadion épül a Fáy utcában.

- Mekkora mozgástere van egyáltalán az építtetőnek ilyen speciális sportlétesítmény kapcsán?

- A vonatkozó előírásoknak természetesen meg kell felelni, léteznek kötelező funkciók, és a rendelkezésre álló források is befolyásolják a fejlesztést. Mindemellett jócskán vannak olyan részletek, amelyekbe a megrendelő is beleszólhat, mi pedig minden esetben igyekeztünk is élni a lehetőséggel. A legfontosabb talán az, hogy minél erőteljesebben visszaköszönjön majd a falak között a Vasast jellemző érték, hagyomány és eredményesség. Ezen a mai napig dolgozunk egy külön arculati csapattal, amely remek, többségében Vasas-kötődésű szakemberekből áll. Úgy gondolom, ezen a téren kellemes meglepetések várnak szurkolóinkra.

- Ezek szerint nem egy különálló múzeumhelyiség lesz a stadionban.

- A kezdetektől fogva másban gondolkodtunk. Azt szerettük volna, hogy az új Illovszky-stadionban – a hagyományos megoldásoktól eltérően – mind a négy lelátórész és az azokhoz tartozó épületek is a terei legyenek a Vasas-múlt megjelenítésének. A cél az, hogy a szurkolóink a stadion minden pontján átérezzék, milyen nagyszerű klub a miénk.

- Mindezek ellenére a közelmúlt híradásai főként arról szóltak, hogy tovább csúszik az átadás és még drágább lesz a stadion. Erről mi a véleménye?

- Ezzel együtt kell élni. Mindig lesznek olyanok, akik kételkednek a költségek realitásában vagy az időbeni csúszás okaiban. Szerintem azok, akik tudják, milyen leterheltség és drágulás jellemzi manapság az építőipart, s hogy a kötelező bürokratikus folyamatok mennyire időigényesek, jobban megértik a helyzetet. Ráadásul mi menetközben a kormány jóvoltából már egy lezárt közbeszerzés után, aláírt szerződéssel kaptunk lehetőséget arra, hogy az eredeti tervekhez képest növeljük a stadion műszaki tartalmát. Ez – minden pozitívumával együtt – a befejezés határidejének módosításával is járt. Összességében tehát örülnünk kell annak, hogy sikeresen lezárult valamennyi folyamat, és most már tényleg látjuk az építkezés végét.

- Ennek tükrében milyen forgatókönyvek vannak az ünnepélyes átadásra?

- A legkorábbi alkalom a május 19-i, Zalaegerszeg elleni utolsó NB II-es forduló lehet. Ennek igazán erős szimbolikája lenne, hiszen legutóbb 1977-ben a ZTE elleni mérkőzésen nyertünk első osztályú bajnoki címet a Fáy utcában. Az lenne az igazi, ha most a feljutást ünnepelhetnénk ezzel a meccsel. A másik opció, hogy a 2019/2020-as szezon első hivatalos hazai találkozójához kötjük a stadionavatót. A döntést legkésőbb február végéig meghozzuk, egyetértésben a Vasas FC-vel és a Vasas Kubala Akadémiával. Ami biztos: a stadionavató nem csak a felnőtt csapat egy mérkőzéséről fog szólni, hanem olyan, akár többnapos programsorozatban gondolkodunk, amelynek aktív részesei lesznek a szurkolóink, az utánpótlásunk és régi legendáink is.

- A szurkolók számára kulcskérdés az is, hogy milyen jegyárak mellett nézhetik a csapatot az új stadionban.

- Régóta folynak egyeztetések házon belül erről is. Mindenképpen szeretnénk a jegy- és bérletárakkal tekintettel lenni azokra, akik a nehéz időkben is támogatták a csapatot vagy éppen a kezdetek óta aktív Vasas-függők, de gondolkozunk újszerű akciókon, a hűséges szurkolóknak szóló elővásárlási időszakon, és további kedvezményeken is annak érdekében, hogy minél többen járjanak a mérkőzésekre. A végső döntési fázisba a Vasas Szurkolói Klubot is bevonjuk majd.

- A futballszurkolók mellett a kézilabdacsapatunk drukkerei is nagyon várják, hogy hazatérjen a Fáy utcába a csapat. Hogyan áll most ez a beruházás?

- A kézilabdacsarnokot is szerettük volna mostanra átadni, de mivel egy meglévő létesítmény felújításáról van szó, menetközben előre nem látott nehézségek, s ebből adódóan többletmunkák –és költségek merültek fel. Most már a decemberi kormánydöntésnek köszönhetően itt is garantált a befejezés, június 15-e a legkésőbbi időpont, így a következő szezont biztosan a Fáy utcában játszhatja már a csapat.

- Csökken viszont a felújított csarnok befogadóképessége, a szurkolók nem voltak boldogok emiatt.

- Itt is azt mondhatom, hogy mivel a meglévő csarnok rekonstrukciója mellett döntöttünk, sok tekintetben meg volt kötve a kezünk. Ne felejtsük el, a csarnok szerkezete nem változik, a fő adottságok a régiek maradnak. Ugyanakkor a korábbi pados ülőhelyeket fix székes megoldásra cseréljük, és a játékteret is szélesítettük, amelynek árnyoldala a kapacitásbeli veszteség. Fontos adalék viszont, hogy amikor ennek a beruházásnak a végleges tervezési programját elfogadtuk, már zöld utat kapott a Vasas-város koncepció, melynek része, hogy a Béke úti fronton épülhessen egy több ezer fős csarnok, amely a Vasas találkozóin kívül akár más sportági szövetségek rendezvényeit is befogadhatja majd.

- A kézilabdamúlt mennyire köszön majd vissza a felújított csarnokban?

- Figyelünk itt is a múlt páratlan sikereinek és egyéniségeinek méltó megjelenítésére. A meglévő edzőcsarnok, valamint az újjáépülő csarnok pályáját is egy-egy kiemelkedő Vasas-legendáról nevezzük el. A tavasz folyamán azt is eláruljuk, kikről.

- A Folyondár utcáról kevesebbet hallani. Ott milyen fázisban tart a fejlesztés?

- Több ütemre bontottuk a beruházást, hiszen az építkezés alatt egyszerre nem tudjuk valamennyi szakosztályunkat, sportcsapatunkat átmeneti helyszínen elhelyezni. Jelenleg az aerobikedzések már teljes mértékben külső helyszínen zajlanak, így a meglévő csarnok fő használója a röplabda lett. További költözésre legközelebb akkor kerülne sor, ha az új edzőcsarnok kivitelezése befejeződött. Ugyanakkor a helyzet nem egyszerű, hiszen már a mélyépítésnél akadtak nehézségek, most pedig a fedéssel kapcsolatos szerkezeti kérdésekben merültek fel aggályok, így folyamatosan egyeztetünk a mérnökszakemberekkel. A befejezés ezek tükrében az idei év végére, vagy a 2020-as év elejére tehető. Utána pedig 2020 nyarán, a röplabdaszezonhoz alkalmazkodva kezdődhetne el a jelenlegi, korszerűtlen csarnok átépítése. Ennek a fejlesztésnek a röplabda szakosztályunk és a felnőtt csapat lenne a legnagyobb nyertese, hiszen a felújított főcsarnok magas szintű felszereltséggel rendelkezne, és kizárólag a röplabdasport meccs -, valamint edzésigényeit szolgálná majd.

- Meg is érdemli a Vasas Óbuda, hiszen remekül szerepel eddig a szezon során.

- Nagy öröm, hogy Jámbor János többségi tulajdonosnak nem szegte kedvét az első, kevésbé eredményes szezon. Erre az évadra, úgy tetszik, beérik a közösen teremtett financiális háttér és a megfelelő szakmai munka gyümölcse. Nagyon jó közösséget alkot a csapat, az új vezetésnek sikerült megtalálnia az általam nagyra becsült Jókay Zoltán utódját is, így új impulzusok mellett dolgozhatnak a lányok a sikerekért.

- A többi csapatsport esetében lát esélyt hasonló szereplésre?

- Ugyanazt tudom ismételni, mint a korábbi években: a csapatsportágak költségvetései olyan módon elszálltak, hogy azzal egyelőre nem tudunk versenyezni, így a klub hagyományaitól messze elmaradva vagyunk kénytelenek vízilabdában vagy kézilabdában szerepelni. Ez nem örömteli, de nem adjuk fel, folyamatosan próbálunk javítani a helyzeten. Erre volt példa tavaly, hogy a kézilabdacsapat 7 év után ismét a legmagasabb bajnoki osztályba tartozhatott. Azonban be kell látni, hogy ehhez a szakmai szinthez hosszú távra, komoly támogatópartnereket kell megnyerni. Ez nem könnyű feladat a hivatásos sport estében, de ma már az egyéni sportok terén sem, ahol szintén egyre látványosabban kiéleződik a pénzügyi verseny a kiemelt sportolók kapcsán.

- És ezt az utóbbit hogyan bírja a Vasas?

- Mi a londoni olimpia után váltottunk stratégiát, és helyeztük a hangsúlyt a kiemelkedő egyéni sportolókra, aminek Rióban be is érett a gyümölcse, hiszen a Vasas történetének egyik legsikeresebb olimpiáját zártuk. Sejthető volt már akkor is, hogy követik majd a példánkat, és ma már azt látjuk, hogy más klubok is nagyon komoly forrásokat fektetnek az egyéni sportolók menedzselésébe. Ez azzal jár, hogy itt is a pillanatnyi financiális lehetőségek döntenek a sportolók szerződtetésénél, és bizony nem mindig tudjuk és akarjuk tartani a lépést a rivális ajánlatokkal szemben.

-Nehéz klubelnökként megélni, hogy egyre inkább minden a pénzről szól?

- Úgy szoktam ezt pozitívan megközelíteni, hogy tizenhét éve tartó elnökségem alatt a kudarcok mellett a jó döntéseinknek és az abból adódó kedvező lehetőségeinknek köszönhetően mindig bőséggel kijutott a sikerélményekből is a Vasasnak. 2004-től önerőből, állami támogatás nélkül, partnerek bevonásával a létesítményüzemeltetésben – és fejlesztésben voltunk sikeresek, utána következett csapatsportágaink nagy korszaka, végül pedig az egyéni sportolóink kiemelkedő periódusa. Most ismét elsősorban a létesítményfejlesztés és az utánpótlás-nevelés terén tudunk kitűnni. Szerintem ez is kulcsfontosságú abban a tekintetben, hogy ötven év múlva is meghatározó klubként beszéljenek Magyarországon a Vasasról.

- Majdnem mindent érintettünk, a végén kanyarodjunk vissza a felnőtt labdarúgócsapathoz! Mennyiben van alapjuk azoknak a pletykáknak, melyek szerint Jámbor János az ősz eleji sikertelen szereplés után pedzegette, hogy átadná a kft. működtetését?

- A pletykák helyett nézzük a tényeket! Jámbor János öt évre, tehát a 2020/2021-es idény végéig garantálta a felnőtt csapat színvonalas működtetését, és lett 99%-os tulajdonosa a Vasas FC-nek. Ez a megállapodás továbbra is érvényben van, ebből kell kiindulni. Szintén ténykérdés, hogy nyáron a Vasas Kubala Akadémiánál is tulajdonosváltás történt, Nagy Miklóssal tíz évre kötött az anyaegyesület szerződést. Régi célunk, hogy olyan időszak jöjjön el, amelyben a felnőtt csapat és az akadémia tulajdonosi struktúrája részben vagy teljes egészében megegyezik, hiszen a szakmai egymásra épülés és a tehetséges játékosok feláramoltatása nélkül nem lesz szerethető és eredményes a Vasas FC. Meggyőződéssel tudom állítani, hogy most nagyon jó irányba haladunk, ebben új partnerünk, Nagy Miklós is rendkívül komoly erőfeszítéseket tesz.

vasassc.hu

2019.01.14. 13:02

Vissza

 •   M GY D V P
  1 MOL VIDI FC 15 13 1 1 40
  2 PMFC 15 12 2 1 38
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 15 11 1 3 34
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 15 10 1 4 31
  5 UTE 15 9 0 6 27
  6 ÚFC 15 7 4 4 25
  7 ZTE AKADÉMIA 15 7 3 5 24
  8 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 15 7 0 8 21
  9 PAKSI FC 15 6 3 6 21
  10 SZOLNOKI MÁV UP. FC 15 5 2 8 17
  11 BUDAI FUTBALL CLUB 15 4 3 8 15
  12 GYIRMÓT SE GYŐR 15 4 2 9 14
  13 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 15 4 1 10 13
  14 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 3 3 9 12
  15 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 15 3 0 12 9
  16 SZEKSZÁRDI UFC 15 0 4 11 4
 •   M GY D V P
  1 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 15 9 5 1 32
  2 UTE 15 10 1 4 31
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 15 8 6 1 30
  4 PAKSI FC 15 9 1 5 28
  5 ÚFC 15 7 5 3 26
  6 PMFC 15 7 4 4 25
  7 ZTE AKADÉMIA 15 7 4 4 25
  8 SZOLNOKI MÁV UP. FC 15 7 4 4 25
  9 MOL VIDI FC 15 6 5 4 23
  10 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 6 3 6 21
  11 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 15 6 3 6 21
  12 GYIRMÓT SE GYŐR 15 4 3 8 15
  13 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 15 3 4 8 13
  14 BUDAI FUTBALL CLUB 15 3 2 10 11
  15 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 15 1 3 11 6
  16 SZEKSZÁRDI UFC 15 0 1 14 1
 •   M GY D V P
  1 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 13 1 1 40
  2 MOL VIDI FC 15 10 1 4 31
  3 UTE 15 10 1 4 31
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 15 10 1 4 31
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 15 9 1 5 28
  6 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 15 8 2 5 26
  7 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 15 8 1 6 25
  8 BUDAI FUTBALL CLUB 15 7 2 6 23
  9 ÚFC 15 7 2 6 23
  10 PMFC 15 6 1 8 19
  11 PAKSI FC 15 6 1 8 19
  12 GYIRMÓT SE GYŐR 15 6 0 9 18
  13 ZTE AKADÉMIA 15 4 2 9 14
  14 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 15 4 2 9 14
  15 SZOLNOKI MÁV UP. FC 15 2 0 13 6
  16 SZEKSZÁRDI UFC 15 0 2 13 2
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 15 14 1 0 43
  2 MOL VIDI FC 15 11 2 2 35
  3 HONVÉD-MFA 15 10 3 2 33
  4 MTK BUDAPEST 15 8 5 2 29
  5 DVSC-DLA 15 7 3 5 24
  6 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 15 7 2 6 23
  7 FERENCVÁROSI TC 15 6 3 6 21
  8 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 15 6 3 6 21
  9 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 4 6 5 18
  10 ETO FC GYŐR 15 4 6 5 18
  11 VASAS KUBALA AKADÉMIA 15 5 2 8 17
  12 DVTK 15 5 1 9 16
  13 UTE 15 5 1 9 16
  14 PMFC 15 3 2 10 11
  15 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 15 3 1 11 10
  16 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 15 1 1 13 4
 •   M GY D V P
  1 HONVÉD-MFA 15 11 1 3 34
  2 FERENCVÁROSI TC 15 11 1 3 34
  3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 15 9 4 2 31
  4 DVSC-DLA 15 9 3 3 30
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 15 9 3 3 30
  6 MTK BUDAPEST 15 9 3 3 30
  7 ETO FC GYŐR 15 8 1 6 25
  8 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 15 7 2 6 23
  9 DVTK 15 7 1 7 22
  10 UTE 15 5 0 10 15
  11 MOL VIDI FC 15 4 3 8 15
  12 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 15 4 1 10 13
  13 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 15 3 4 8 13
  14 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 15 4 0 11 12
  15 PMFC 15 2 3 10 9
  16 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 15 2 2 11 8
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 11 0 0 33
  2 FERENCVÁROSI TC 11 9 0 2 27
  3 BUDAÖRS 11 8 1 2 25
  4 DUNAHARASZTI MTK 11 5 2 4 17
  5 KELEN SC 11 5 2 4 17
  6 VIADUKT SE BIATORBÁGY 11 5 0 6 15
  7 SOROKSÁR SPORT CLUB 11 4 3 4 15
  8 REAC SPORTISKOLA SE 11 4 2 5 14
  9 BVSC-ZUGLÓ 11 4 1 6 13
  10 DOROGI FC 11 2 0 9 6
  11 UTE 11 1 2 8 5
  12 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 11 1 1 9 4
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 11 10 1 0 31
  2 UTE 11 9 1 1 28
  3 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 11 8 1 2 25
  4 KELEN SC 11 7 1 3 22
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 11 5 1 5 16
  6 VIADUKT SE BIATORBÁGY 11 5 0 6 15
  7 BVSC-ZUGLÓ 11 4 1 6 13
  8 SOROKSÁR SPORT CLUB 11 4 0 7 12
  9 DUNAHARASZTI MTK 11 3 2 6 11
  10 BUDAÖRS 11 2 2 7 8
  11 REAC SPORTISKOLA SE 11 1 3 7 6
  12 DOROGI FC 11 1 1 9 4
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 8 7 0 1 21
  2 MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 8 6 2 0 20
  3 FC HATVAN 8 5 1 2 16
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 8 5 0 3 15
  5 BALMAZÚJVÁROSI FC 8 3 1 4 10
  6 DVTK 8 2 2 4 8
  7 VÁC VLSE 8 2 1 5 7
  8 VASAS KUBALA AKADÉMIA 8 2 1 5 7
  9 KAZINCBARCIKA 8 0 0 8 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 8 7 1 0 22
  2 AIRNERGY FC-BMTE 8 7 0 1 21
  3 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 8 6 1 1 19
  4 DLA-DEAC 8 4 0 4 12
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 8 3 2 3 11
  6 MERCEDES-KLC 8 2 2 4 8
  7 ÚFC 8 2 1 5 7
  8 DVTK 8 1 1 6 4
  9 KŐBÁNYÁÉRT FNLA 8 0 0 8 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu