VSC Markovits László évnyitó nagyinterjújában Akadémiánkat is érintő kérdésekben nyilatkozott - lapszemle/Vasas SC

A vasassc.hu oldalán megjelent évnyitó nagyinterjújában Markovits László klubelnöktől megtudhatjuk, milyen jellegű stadionavatóra készülhet a Vasas család 2019-ben, emellett szó esik az új kézilabdacsarnokról és a Folyondár utcai beruházásokról, ahogy arról is, mit szól a pletykákhoz, miszerint Jámbor János eladná a felnőtt labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság tulajdonjogát.

- Immár biztosan kijelenthető, hogy 2019-ben elkészül az új Illovszky-stadion. Ez lesz az esztendő csúcspontja?

- Nyugodtan nevezhetjük csúcspontnak a stadionátadást. Fantasztikus érzés, hogy ennek részesei lehetünk, főleg azok után, hogy milyen sok különböző fázison keresztül jutottunk el idáig. Mindenkinek persze nem lehet megfelelni, de az biztos: nagyon lelkiismeretesen dolgoztunk, és menetközben igyekeztünk minél szélesebb körrel konzultálni, annak érdekében, hogy minél kevesebb hibát kövessünk el. Több stadionbejárást is tartottunk, a résztvevők általában pozitív érzésekkel távoztak. A többség szerint a Vasashoz méltó, mértéktartó, mégis igényes stadion épül a Fáy utcában.

- Mekkora mozgástere van egyáltalán az építtetőnek ilyen speciális sportlétesítmény kapcsán?

- A vonatkozó előírásoknak természetesen meg kell felelni, léteznek kötelező funkciók, és a rendelkezésre álló források is befolyásolják a fejlesztést. Mindemellett jócskán vannak olyan részletek, amelyekbe a megrendelő is beleszólhat, mi pedig minden esetben igyekeztünk is élni a lehetőséggel. A legfontosabb talán az, hogy minél erőteljesebben visszaköszönjön majd a falak között a Vasast jellemző érték, hagyomány és eredményesség. Ezen a mai napig dolgozunk egy külön arculati csapattal, amely remek, többségében Vasas-kötődésű szakemberekből áll. Úgy gondolom, ezen a téren kellemes meglepetések várnak szurkolóinkra.

- Ezek szerint nem egy különálló múzeumhelyiség lesz a stadionban.

- A kezdetektől fogva másban gondolkodtunk. Azt szerettük volna, hogy az új Illovszky-stadionban – a hagyományos megoldásoktól eltérően – mind a négy lelátórész és az azokhoz tartozó épületek is a terei legyenek a Vasas-múlt megjelenítésének. A cél az, hogy a szurkolóink a stadion minden pontján átérezzék, milyen nagyszerű klub a miénk.

- Mindezek ellenére a közelmúlt híradásai főként arról szóltak, hogy tovább csúszik az átadás és még drágább lesz a stadion. Erről mi a véleménye?

- Ezzel együtt kell élni. Mindig lesznek olyanok, akik kételkednek a költségek realitásában vagy az időbeni csúszás okaiban. Szerintem azok, akik tudják, milyen leterheltség és drágulás jellemzi manapság az építőipart, s hogy a kötelező bürokratikus folyamatok mennyire időigényesek, jobban megértik a helyzetet. Ráadásul mi menetközben a kormány jóvoltából már egy lezárt közbeszerzés után, aláírt szerződéssel kaptunk lehetőséget arra, hogy az eredeti tervekhez képest növeljük a stadion műszaki tartalmát. Ez – minden pozitívumával együtt – a befejezés határidejének módosításával is járt. Összességében tehát örülnünk kell annak, hogy sikeresen lezárult valamennyi folyamat, és most már tényleg látjuk az építkezés végét.

- Ennek tükrében milyen forgatókönyvek vannak az ünnepélyes átadásra?

- A legkorábbi alkalom a május 19-i, Zalaegerszeg elleni utolsó NB II-es forduló lehet. Ennek igazán erős szimbolikája lenne, hiszen legutóbb 1977-ben a ZTE elleni mérkőzésen nyertünk első osztályú bajnoki címet a Fáy utcában. Az lenne az igazi, ha most a feljutást ünnepelhetnénk ezzel a meccsel. A másik opció, hogy a 2019/2020-as szezon első hivatalos hazai találkozójához kötjük a stadionavatót. A döntést legkésőbb február végéig meghozzuk, egyetértésben a Vasas FC-vel és a Vasas Kubala Akadémiával. Ami biztos: a stadionavató nem csak a felnőtt csapat egy mérkőzéséről fog szólni, hanem olyan, akár többnapos programsorozatban gondolkodunk, amelynek aktív részesei lesznek a szurkolóink, az utánpótlásunk és régi legendáink is.

- A szurkolók számára kulcskérdés az is, hogy milyen jegyárak mellett nézhetik a csapatot az új stadionban.

- Régóta folynak egyeztetések házon belül erről is. Mindenképpen szeretnénk a jegy- és bérletárakkal tekintettel lenni azokra, akik a nehéz időkben is támogatták a csapatot vagy éppen a kezdetek óta aktív Vasas-függők, de gondolkozunk újszerű akciókon, a hűséges szurkolóknak szóló elővásárlási időszakon, és további kedvezményeken is annak érdekében, hogy minél többen járjanak a mérkőzésekre. A végső döntési fázisba a Vasas Szurkolói Klubot is bevonjuk majd.

- A futballszurkolók mellett a kézilabdacsapatunk drukkerei is nagyon várják, hogy hazatérjen a Fáy utcába a csapat. Hogyan áll most ez a beruházás?

- A kézilabdacsarnokot is szerettük volna mostanra átadni, de mivel egy meglévő létesítmény felújításáról van szó, menetközben előre nem látott nehézségek, s ebből adódóan többletmunkák –és költségek merültek fel. Most már a decemberi kormánydöntésnek köszönhetően itt is garantált a befejezés, június 15-e a legkésőbbi időpont, így a következő szezont biztosan a Fáy utcában játszhatja már a csapat.

- Csökken viszont a felújított csarnok befogadóképessége, a szurkolók nem voltak boldogok emiatt.

- Itt is azt mondhatom, hogy mivel a meglévő csarnok rekonstrukciója mellett döntöttünk, sok tekintetben meg volt kötve a kezünk. Ne felejtsük el, a csarnok szerkezete nem változik, a fő adottságok a régiek maradnak. Ugyanakkor a korábbi pados ülőhelyeket fix székes megoldásra cseréljük, és a játékteret is szélesítettük, amelynek árnyoldala a kapacitásbeli veszteség. Fontos adalék viszont, hogy amikor ennek a beruházásnak a végleges tervezési programját elfogadtuk, már zöld utat kapott a Vasas-város koncepció, melynek része, hogy a Béke úti fronton épülhessen egy több ezer fős csarnok, amely a Vasas találkozóin kívül akár más sportági szövetségek rendezvényeit is befogadhatja majd.

- A kézilabdamúlt mennyire köszön majd vissza a felújított csarnokban?

- Figyelünk itt is a múlt páratlan sikereinek és egyéniségeinek méltó megjelenítésére. A meglévő edzőcsarnok, valamint az újjáépülő csarnok pályáját is egy-egy kiemelkedő Vasas-legendáról nevezzük el. A tavasz folyamán azt is eláruljuk, kikről.

- A Folyondár utcáról kevesebbet hallani. Ott milyen fázisban tart a fejlesztés?

- Több ütemre bontottuk a beruházást, hiszen az építkezés alatt egyszerre nem tudjuk valamennyi szakosztályunkat, sportcsapatunkat átmeneti helyszínen elhelyezni. Jelenleg az aerobikedzések már teljes mértékben külső helyszínen zajlanak, így a meglévő csarnok fő használója a röplabda lett. További költözésre legközelebb akkor kerülne sor, ha az új edzőcsarnok kivitelezése befejeződött. Ugyanakkor a helyzet nem egyszerű, hiszen már a mélyépítésnél akadtak nehézségek, most pedig a fedéssel kapcsolatos szerkezeti kérdésekben merültek fel aggályok, így folyamatosan egyeztetünk a mérnökszakemberekkel. A befejezés ezek tükrében az idei év végére, vagy a 2020-as év elejére tehető. Utána pedig 2020 nyarán, a röplabdaszezonhoz alkalmazkodva kezdődhetne el a jelenlegi, korszerűtlen csarnok átépítése. Ennek a fejlesztésnek a röplabda szakosztályunk és a felnőtt csapat lenne a legnagyobb nyertese, hiszen a felújított főcsarnok magas szintű felszereltséggel rendelkezne, és kizárólag a röplabdasport meccs -, valamint edzésigényeit szolgálná majd.

- Meg is érdemli a Vasas Óbuda, hiszen remekül szerepel eddig a szezon során.

- Nagy öröm, hogy Jámbor János többségi tulajdonosnak nem szegte kedvét az első, kevésbé eredményes szezon. Erre az évadra, úgy tetszik, beérik a közösen teremtett financiális háttér és a megfelelő szakmai munka gyümölcse. Nagyon jó közösséget alkot a csapat, az új vezetésnek sikerült megtalálnia az általam nagyra becsült Jókay Zoltán utódját is, így új impulzusok mellett dolgozhatnak a lányok a sikerekért.

- A többi csapatsport esetében lát esélyt hasonló szereplésre?

- Ugyanazt tudom ismételni, mint a korábbi években: a csapatsportágak költségvetései olyan módon elszálltak, hogy azzal egyelőre nem tudunk versenyezni, így a klub hagyományaitól messze elmaradva vagyunk kénytelenek vízilabdában vagy kézilabdában szerepelni. Ez nem örömteli, de nem adjuk fel, folyamatosan próbálunk javítani a helyzeten. Erre volt példa tavaly, hogy a kézilabdacsapat 7 év után ismét a legmagasabb bajnoki osztályba tartozhatott. Azonban be kell látni, hogy ehhez a szakmai szinthez hosszú távra, komoly támogatópartnereket kell megnyerni. Ez nem könnyű feladat a hivatásos sport estében, de ma már az egyéni sportok terén sem, ahol szintén egyre látványosabban kiéleződik a pénzügyi verseny a kiemelt sportolók kapcsán.

- És ezt az utóbbit hogyan bírja a Vasas?

- Mi a londoni olimpia után váltottunk stratégiát, és helyeztük a hangsúlyt a kiemelkedő egyéni sportolókra, aminek Rióban be is érett a gyümölcse, hiszen a Vasas történetének egyik legsikeresebb olimpiáját zártuk. Sejthető volt már akkor is, hogy követik majd a példánkat, és ma már azt látjuk, hogy más klubok is nagyon komoly forrásokat fektetnek az egyéni sportolók menedzselésébe. Ez azzal jár, hogy itt is a pillanatnyi financiális lehetőségek döntenek a sportolók szerződtetésénél, és bizony nem mindig tudjuk és akarjuk tartani a lépést a rivális ajánlatokkal szemben.

-Nehéz klubelnökként megélni, hogy egyre inkább minden a pénzről szól?

- Úgy szoktam ezt pozitívan megközelíteni, hogy tizenhét éve tartó elnökségem alatt a kudarcok mellett a jó döntéseinknek és az abból adódó kedvező lehetőségeinknek köszönhetően mindig bőséggel kijutott a sikerélményekből is a Vasasnak. 2004-től önerőből, állami támogatás nélkül, partnerek bevonásával a létesítményüzemeltetésben – és fejlesztésben voltunk sikeresek, utána következett csapatsportágaink nagy korszaka, végül pedig az egyéni sportolóink kiemelkedő periódusa. Most ismét elsősorban a létesítményfejlesztés és az utánpótlás-nevelés terén tudunk kitűnni. Szerintem ez is kulcsfontosságú abban a tekintetben, hogy ötven év múlva is meghatározó klubként beszéljenek Magyarországon a Vasasról.

- Majdnem mindent érintettünk, a végén kanyarodjunk vissza a felnőtt labdarúgócsapathoz! Mennyiben van alapjuk azoknak a pletykáknak, melyek szerint Jámbor János az ősz eleji sikertelen szereplés után pedzegette, hogy átadná a kft. működtetését?

- A pletykák helyett nézzük a tényeket! Jámbor János öt évre, tehát a 2020/2021-es idény végéig garantálta a felnőtt csapat színvonalas működtetését, és lett 99%-os tulajdonosa a Vasas FC-nek. Ez a megállapodás továbbra is érvényben van, ebből kell kiindulni. Szintén ténykérdés, hogy nyáron a Vasas Kubala Akadémiánál is tulajdonosváltás történt, Nagy Miklóssal tíz évre kötött az anyaegyesület szerződést. Régi célunk, hogy olyan időszak jöjjön el, amelyben a felnőtt csapat és az akadémia tulajdonosi struktúrája részben vagy teljes egészében megegyezik, hiszen a szakmai egymásra épülés és a tehetséges játékosok feláramoltatása nélkül nem lesz szerethető és eredményes a Vasas FC. Meggyőződéssel tudom állítani, hogy most nagyon jó irányba haladunk, ebben új partnerünk, Nagy Miklós is rendkívül komoly erőfeszítéseket tesz.

vasassc.hu

2019.01.14. 13:02

Vissza

 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 30 23 4 3 73
  2 PMFC 30 22 4 4 70
  3 MOL VIDI FC 30 21 3 6 66
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 30 21 2 7 65
  5 ZTE AKADÉMIA 30 15 8 7 53
  6 UTE 30 15 2 13 47
  7 PAKSI FC 30 13 6 11 45
  8 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 30 14 2 14 44
  9 ÚFC 30 12 5 13 41
  10 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 30 12 4 14 40
  11 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 30 9 3 18 30
  12 SZOLNOKI MÁV UP. FC 30 9 2 19 29
  13 GYIRMÓT SE GYŐR 30 8 3 19 27
  14 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 30 8 1 21 25
  15 BUDAI FUTBALL CLUB 30 6 5 19 23
  16 SZEKSZÁRDI UFC 30 2 6 22 12
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 30 20 7 3 67
  2 MOL VIDI FC 30 19 5 6 62
  3 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 30 18 8 4 62
  4 UTE 30 19 4 7 61
  5 ÚFC 30 14 8 8 50
  6 PAKSI FC 30 14 6 10 48
  7 ZTE AKADÉMIA 30 13 8 9 47
  8 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 30 12 8 10 44
  9 SZOLNOKI MÁV UP. FC 30 12 6 12 42
  10 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 30 11 6 13 39
  11 PMFC 30 11 5 14 38
  12 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 30 8 9 13 33
  13 GYIRMÓT SE GYŐR 30 8 6 16 30
  14 BUDAI FUTBALL CLUB 30 6 5 19 23
  15 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 30 6 5 19 23
  16 SZEKSZÁRDI UFC 30 0 2 28 2
 •   M GY D V P
  1 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 30 23 3 4 72
  2 MOL VIDI FC 30 19 2 9 59
  3 UTE 30 15 7 8 52
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 30 16 3 11 51
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 30 15 3 12 48
  6 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 30 14 5 11 47
  7 BUDAI FUTBALL CLUB 30 13 7 10 46
  8 ZTE AKADÉMIA 30 13 6 11 45
  9 PAKSI FC 30 13 5 12 44
  10 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 30 12 8 10 44
  11 GYIRMÓT SE GYŐR 30 13 4 13 43
  12 ÚFC 30 12 7 11 43
  13 PMFC 30 11 6 13 39
  14 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 30 8 3 19 27
  15 SZOLNOKI MÁV UP. FC 30 5 0 25 15
  16 SZEKSZÁRDI UFC 30 2 3 25 9
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 30 24 4 2 76
  2 HONVÉD-MFA 30 21 6 3 69
  3 MTK BUDAPEST 30 16 8 6 56
  4 FERENCVÁROSI TC 30 15 6 9 51
  5 MOL VIDI FC 30 15 6 9 51
  6 DVSC-DLA 30 14 6 10 48
  7 ETO FC GYŐR 30 11 9 10 42
  8 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 30 11 8 11 41
  9 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 30 12 4 14 40
  10 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 30 10 7 13 37
  11 UTE 30 10 5 15 35
  12 DVTK 30 10 3 17 33
  13 PMFC 30 8 4 18 28
  14 VASAS KUBALA AKADÉMIA 30 7 6 17 27
  15 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 30 7 2 21 23
  16 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 30 5 4 21 19
 •   M GY D V P
  1 HONVÉD-MFA 30 23 2 5 71
  2 PUSKÁS AKADÉMIA FC 30 21 5 4 68
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 30 20 3 7 63
  4 DVSC-DLA 30 19 5 6 62
  5 MTK BUDAPEST 30 17 4 9 55
  6 FERENCVÁROSI TC 30 16 5 9 53
  7 DVTK 30 13 2 15 41
  8 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 30 11 6 13 39
  9 ETO FC GYŐR 30 11 5 14 38
  10 MOL VIDI FC 30 9 6 15 33
  11 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 30 8 7 15 31
  12 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 30 9 3 18 30
  13 PMFC 30 8 5 17 29
  14 UTE 30 8 4 18 28
  15 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 30 7 3 20 24
  16 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 30 5 5 20 20
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 22 20 2 0 62
  2 FERENCVÁROSI TC 22 18 1 3 55
  3 BUDAÖRS 22 14 3 5 45
  4 DUNAHARASZTI MTK 22 12 3 7 39
  5 REAC SPORTISKOLA SE 22 10 3 9 33
  6 SOROKSÁR SPORT CLUB 22 9 4 9 31
  7 KELEN SC 22 8 6 8 30
  8 VIADUKT SE BIATORBÁGY 22 9 1 12 28
  9 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 22 4 5 13 17
  10 BVSC-ZUGLÓ 22 4 4 14 16
  11 UTE 22 3 4 15 13
  12 DOROGI FC 22 3 0 19 9
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 22 18 4 0 58
  2 UTE 22 17 1 4 52
  3 KELEN SC 22 14 4 4 46
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 22 14 2 6 44
  5 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 22 11 8 3 41
  6 DUNAHARASZTI MTK 22 7 5 10 26
  7 SOROKSÁR SPORT CLUB 22 7 4 11 25
  8 VIADUKT SE BIATORBÁGY 22 7 4 11 25
  9 BVSC-ZUGLÓ 22 6 3 13 21
  10 BUDAÖRS 22 4 4 14 16
  11 REAC SPORTISKOLA SE 22 2 4 16 10
  12 DOROGI FC 22 2 3 17 9
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 16 13 2 1 41
  2 FC HATVAN 16 11 2 3 35
  3 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 16 11 0 5 33
  4 VÁC VLSE 16 7 2 7 23
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 16 7 1 8 22
  6 DVTK 16 6 3 7 21
  7 VASAS KUBALA AKADÉMIA 16 5 2 9 17
  8 BALMAZÚJVÁROSI FC 16 5 2 9 17
  9 KAZINCBARCIKA 16 0 0 16 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 14 12 2 0 38
  2 AIRNERGY FC-BMTE 14 12 1 1 37
  3 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 14 8 1 5 25
  4 DLA-DEAC 14 8 0 6 24
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 14 6 2 6 20
  6 MERCEDES-KLC 14 2 2 10 8
  7 DVTK 14 2 1 11 7
  8 ÚFC 14 1 1 12 4
  9 KŐBÁNYÁÉRT FNLA (törölve) 0 0 0 0 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu