VSC Markovits László évnyitó nagyinterjújában Akadémiánkat is érintő kérdésekben nyilatkozott - lapszemle/Vasas SC

A vasassc.hu oldalán megjelent évnyitó nagyinterjújában Markovits László klubelnöktől megtudhatjuk, milyen jellegű stadionavatóra készülhet a Vasas család 2019-ben, emellett szó esik az új kézilabdacsarnokról és a Folyondár utcai beruházásokról, ahogy arról is, mit szól a pletykákhoz, miszerint Jámbor János eladná a felnőtt labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság tulajdonjogát.

- Immár biztosan kijelenthető, hogy 2019-ben elkészül az új Illovszky-stadion. Ez lesz az esztendő csúcspontja?

- Nyugodtan nevezhetjük csúcspontnak a stadionátadást. Fantasztikus érzés, hogy ennek részesei lehetünk, főleg azok után, hogy milyen sok különböző fázison keresztül jutottunk el idáig. Mindenkinek persze nem lehet megfelelni, de az biztos: nagyon lelkiismeretesen dolgoztunk, és menetközben igyekeztünk minél szélesebb körrel konzultálni, annak érdekében, hogy minél kevesebb hibát kövessünk el. Több stadionbejárást is tartottunk, a résztvevők általában pozitív érzésekkel távoztak. A többség szerint a Vasashoz méltó, mértéktartó, mégis igényes stadion épül a Fáy utcában.

- Mekkora mozgástere van egyáltalán az építtetőnek ilyen speciális sportlétesítmény kapcsán?

- A vonatkozó előírásoknak természetesen meg kell felelni, léteznek kötelező funkciók, és a rendelkezésre álló források is befolyásolják a fejlesztést. Mindemellett jócskán vannak olyan részletek, amelyekbe a megrendelő is beleszólhat, mi pedig minden esetben igyekeztünk is élni a lehetőséggel. A legfontosabb talán az, hogy minél erőteljesebben visszaköszönjön majd a falak között a Vasast jellemző érték, hagyomány és eredményesség. Ezen a mai napig dolgozunk egy külön arculati csapattal, amely remek, többségében Vasas-kötődésű szakemberekből áll. Úgy gondolom, ezen a téren kellemes meglepetések várnak szurkolóinkra.

- Ezek szerint nem egy különálló múzeumhelyiség lesz a stadionban.

- A kezdetektől fogva másban gondolkodtunk. Azt szerettük volna, hogy az új Illovszky-stadionban – a hagyományos megoldásoktól eltérően – mind a négy lelátórész és az azokhoz tartozó épületek is a terei legyenek a Vasas-múlt megjelenítésének. A cél az, hogy a szurkolóink a stadion minden pontján átérezzék, milyen nagyszerű klub a miénk.

- Mindezek ellenére a közelmúlt híradásai főként arról szóltak, hogy tovább csúszik az átadás és még drágább lesz a stadion. Erről mi a véleménye?

- Ezzel együtt kell élni. Mindig lesznek olyanok, akik kételkednek a költségek realitásában vagy az időbeni csúszás okaiban. Szerintem azok, akik tudják, milyen leterheltség és drágulás jellemzi manapság az építőipart, s hogy a kötelező bürokratikus folyamatok mennyire időigényesek, jobban megértik a helyzetet. Ráadásul mi menetközben a kormány jóvoltából már egy lezárt közbeszerzés után, aláírt szerződéssel kaptunk lehetőséget arra, hogy az eredeti tervekhez képest növeljük a stadion műszaki tartalmát. Ez – minden pozitívumával együtt – a befejezés határidejének módosításával is járt. Összességében tehát örülnünk kell annak, hogy sikeresen lezárult valamennyi folyamat, és most már tényleg látjuk az építkezés végét.

- Ennek tükrében milyen forgatókönyvek vannak az ünnepélyes átadásra?

- A legkorábbi alkalom a május 19-i, Zalaegerszeg elleni utolsó NB II-es forduló lehet. Ennek igazán erős szimbolikája lenne, hiszen legutóbb 1977-ben a ZTE elleni mérkőzésen nyertünk első osztályú bajnoki címet a Fáy utcában. Az lenne az igazi, ha most a feljutást ünnepelhetnénk ezzel a meccsel. A másik opció, hogy a 2019/2020-as szezon első hivatalos hazai találkozójához kötjük a stadionavatót. A döntést legkésőbb február végéig meghozzuk, egyetértésben a Vasas FC-vel és a Vasas Kubala Akadémiával. Ami biztos: a stadionavató nem csak a felnőtt csapat egy mérkőzéséről fog szólni, hanem olyan, akár többnapos programsorozatban gondolkodunk, amelynek aktív részesei lesznek a szurkolóink, az utánpótlásunk és régi legendáink is.

- A szurkolók számára kulcskérdés az is, hogy milyen jegyárak mellett nézhetik a csapatot az új stadionban.

- Régóta folynak egyeztetések házon belül erről is. Mindenképpen szeretnénk a jegy- és bérletárakkal tekintettel lenni azokra, akik a nehéz időkben is támogatták a csapatot vagy éppen a kezdetek óta aktív Vasas-függők, de gondolkozunk újszerű akciókon, a hűséges szurkolóknak szóló elővásárlási időszakon, és további kedvezményeken is annak érdekében, hogy minél többen járjanak a mérkőzésekre. A végső döntési fázisba a Vasas Szurkolói Klubot is bevonjuk majd.

- A futballszurkolók mellett a kézilabdacsapatunk drukkerei is nagyon várják, hogy hazatérjen a Fáy utcába a csapat. Hogyan áll most ez a beruházás?

- A kézilabdacsarnokot is szerettük volna mostanra átadni, de mivel egy meglévő létesítmény felújításáról van szó, menetközben előre nem látott nehézségek, s ebből adódóan többletmunkák –és költségek merültek fel. Most már a decemberi kormánydöntésnek köszönhetően itt is garantált a befejezés, június 15-e a legkésőbbi időpont, így a következő szezont biztosan a Fáy utcában játszhatja már a csapat.

- Csökken viszont a felújított csarnok befogadóképessége, a szurkolók nem voltak boldogok emiatt.

- Itt is azt mondhatom, hogy mivel a meglévő csarnok rekonstrukciója mellett döntöttünk, sok tekintetben meg volt kötve a kezünk. Ne felejtsük el, a csarnok szerkezete nem változik, a fő adottságok a régiek maradnak. Ugyanakkor a korábbi pados ülőhelyeket fix székes megoldásra cseréljük, és a játékteret is szélesítettük, amelynek árnyoldala a kapacitásbeli veszteség. Fontos adalék viszont, hogy amikor ennek a beruházásnak a végleges tervezési programját elfogadtuk, már zöld utat kapott a Vasas-város koncepció, melynek része, hogy a Béke úti fronton épülhessen egy több ezer fős csarnok, amely a Vasas találkozóin kívül akár más sportági szövetségek rendezvényeit is befogadhatja majd.

- A kézilabdamúlt mennyire köszön majd vissza a felújított csarnokban?

- Figyelünk itt is a múlt páratlan sikereinek és egyéniségeinek méltó megjelenítésére. A meglévő edzőcsarnok, valamint az újjáépülő csarnok pályáját is egy-egy kiemelkedő Vasas-legendáról nevezzük el. A tavasz folyamán azt is eláruljuk, kikről.

- A Folyondár utcáról kevesebbet hallani. Ott milyen fázisban tart a fejlesztés?

- Több ütemre bontottuk a beruházást, hiszen az építkezés alatt egyszerre nem tudjuk valamennyi szakosztályunkat, sportcsapatunkat átmeneti helyszínen elhelyezni. Jelenleg az aerobikedzések már teljes mértékben külső helyszínen zajlanak, így a meglévő csarnok fő használója a röplabda lett. További költözésre legközelebb akkor kerülne sor, ha az új edzőcsarnok kivitelezése befejeződött. Ugyanakkor a helyzet nem egyszerű, hiszen már a mélyépítésnél akadtak nehézségek, most pedig a fedéssel kapcsolatos szerkezeti kérdésekben merültek fel aggályok, így folyamatosan egyeztetünk a mérnökszakemberekkel. A befejezés ezek tükrében az idei év végére, vagy a 2020-as év elejére tehető. Utána pedig 2020 nyarán, a röplabdaszezonhoz alkalmazkodva kezdődhetne el a jelenlegi, korszerűtlen csarnok átépítése. Ennek a fejlesztésnek a röplabda szakosztályunk és a felnőtt csapat lenne a legnagyobb nyertese, hiszen a felújított főcsarnok magas szintű felszereltséggel rendelkezne, és kizárólag a röplabdasport meccs -, valamint edzésigényeit szolgálná majd.

- Meg is érdemli a Vasas Óbuda, hiszen remekül szerepel eddig a szezon során.

- Nagy öröm, hogy Jámbor János többségi tulajdonosnak nem szegte kedvét az első, kevésbé eredményes szezon. Erre az évadra, úgy tetszik, beérik a közösen teremtett financiális háttér és a megfelelő szakmai munka gyümölcse. Nagyon jó közösséget alkot a csapat, az új vezetésnek sikerült megtalálnia az általam nagyra becsült Jókay Zoltán utódját is, így új impulzusok mellett dolgozhatnak a lányok a sikerekért.

- A többi csapatsport esetében lát esélyt hasonló szereplésre?

- Ugyanazt tudom ismételni, mint a korábbi években: a csapatsportágak költségvetései olyan módon elszálltak, hogy azzal egyelőre nem tudunk versenyezni, így a klub hagyományaitól messze elmaradva vagyunk kénytelenek vízilabdában vagy kézilabdában szerepelni. Ez nem örömteli, de nem adjuk fel, folyamatosan próbálunk javítani a helyzeten. Erre volt példa tavaly, hogy a kézilabdacsapat 7 év után ismét a legmagasabb bajnoki osztályba tartozhatott. Azonban be kell látni, hogy ehhez a szakmai szinthez hosszú távra, komoly támogatópartnereket kell megnyerni. Ez nem könnyű feladat a hivatásos sport estében, de ma már az egyéni sportok terén sem, ahol szintén egyre látványosabban kiéleződik a pénzügyi verseny a kiemelt sportolók kapcsán.

- És ezt az utóbbit hogyan bírja a Vasas?

- Mi a londoni olimpia után váltottunk stratégiát, és helyeztük a hangsúlyt a kiemelkedő egyéni sportolókra, aminek Rióban be is érett a gyümölcse, hiszen a Vasas történetének egyik legsikeresebb olimpiáját zártuk. Sejthető volt már akkor is, hogy követik majd a példánkat, és ma már azt látjuk, hogy más klubok is nagyon komoly forrásokat fektetnek az egyéni sportolók menedzselésébe. Ez azzal jár, hogy itt is a pillanatnyi financiális lehetőségek döntenek a sportolók szerződtetésénél, és bizony nem mindig tudjuk és akarjuk tartani a lépést a rivális ajánlatokkal szemben.

-Nehéz klubelnökként megélni, hogy egyre inkább minden a pénzről szól?

- Úgy szoktam ezt pozitívan megközelíteni, hogy tizenhét éve tartó elnökségem alatt a kudarcok mellett a jó döntéseinknek és az abból adódó kedvező lehetőségeinknek köszönhetően mindig bőséggel kijutott a sikerélményekből is a Vasasnak. 2004-től önerőből, állami támogatás nélkül, partnerek bevonásával a létesítményüzemeltetésben – és fejlesztésben voltunk sikeresek, utána következett csapatsportágaink nagy korszaka, végül pedig az egyéni sportolóink kiemelkedő periódusa. Most ismét elsősorban a létesítményfejlesztés és az utánpótlás-nevelés terén tudunk kitűnni. Szerintem ez is kulcsfontosságú abban a tekintetben, hogy ötven év múlva is meghatározó klubként beszéljenek Magyarországon a Vasasról.

- Majdnem mindent érintettünk, a végén kanyarodjunk vissza a felnőtt labdarúgócsapathoz! Mennyiben van alapjuk azoknak a pletykáknak, melyek szerint Jámbor János az ősz eleji sikertelen szereplés után pedzegette, hogy átadná a kft. működtetését?

- A pletykák helyett nézzük a tényeket! Jámbor János öt évre, tehát a 2020/2021-es idény végéig garantálta a felnőtt csapat színvonalas működtetését, és lett 99%-os tulajdonosa a Vasas FC-nek. Ez a megállapodás továbbra is érvényben van, ebből kell kiindulni. Szintén ténykérdés, hogy nyáron a Vasas Kubala Akadémiánál is tulajdonosváltás történt, Nagy Miklóssal tíz évre kötött az anyaegyesület szerződést. Régi célunk, hogy olyan időszak jöjjön el, amelyben a felnőtt csapat és az akadémia tulajdonosi struktúrája részben vagy teljes egészében megegyezik, hiszen a szakmai egymásra épülés és a tehetséges játékosok feláramoltatása nélkül nem lesz szerethető és eredményes a Vasas FC. Meggyőződéssel tudom állítani, hogy most nagyon jó irányba haladunk, ebben új partnerünk, Nagy Miklós is rendkívül komoly erőfeszítéseket tesz.

vasassc.hu

2019.01.14. 13:02

Vissza

 •   M GY D V P
  1 PMFC 24 18 4 2 58
  2 MOL VIDI FC 24 18 2 4 56
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 24 17 4 3 55
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 24 17 2 5 53
  5 UTE 24 14 1 9 43
  6 ZTE AKADÉMIA 24 11 6 7 39
  7 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 24 11 2 11 35
  8 PAKSI FC 24 9 6 9 33
  9 ÚFC 24 9 4 11 31
  10 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 24 9 3 12 30
  11 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 24 8 2 14 26
  12 GYIRMÓT SE GYŐR 24 7 3 14 24
  13 SZOLNOKI MÁV UP. FC 24 7 2 15 23
  14 BUDAI FUTBALL CLUB 24 5 5 14 20
  15 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 24 5 1 18 16
  16 SZEKSZÁRDI UFC 24 1 5 18 8
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 24 15 7 2 52
  2 UTE 24 16 3 5 51
  3 MOL VIDI FC 24 15 5 4 50
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 24 14 7 3 49
  5 PAKSI FC 24 12 5 7 41
  6 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 24 11 4 9 37
  7 ZTE AKADÉMIA 24 10 7 7 37
  8 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 24 10 7 7 37
  9 ÚFC 24 9 7 8 34
  10 SZOLNOKI MÁV UP. FC 24 9 6 9 33
  11 PMFC 24 9 5 10 32
  12 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 24 5 8 11 23
  13 GYIRMÓT SE GYŐR 24 6 4 14 22
  14 BUDAI FUTBALL CLUB 24 5 3 16 18
  15 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 24 4 4 16 16
  16 SZEKSZÁRDI UFC 24 0 2 22 2
 •   M GY D V P
  1 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 24 20 2 2 62
  2 MOL VIDI FC 24 16 1 7 49
  3 VASAS KUBALA AKADÉMIA 24 14 2 8 44
  4 UTE 24 13 5 6 44
  5 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 24 13 3 8 42
  6 SZEGED-GROSICS AKADÉMIA A 24 11 4 9 37
  7 BUDAI FUTBALL CLUB 24 10 6 8 36
  8 PMFC 24 10 4 10 34
  9 GYIRMÓT SE GYŐR 24 10 4 10 34
  10 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 24 9 6 9 33
  11 ÚFC 24 9 6 9 33
  12 PAKSI FC 24 9 5 10 32
  13 ZTE AKADÉMIA 24 8 6 10 30
  14 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 24 6 3 15 21
  15 SZOLNOKI MÁV UP. FC 24 3 0 21 9
  16 SZEKSZÁRDI UFC 24 1 3 20 6
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 24 20 3 1 63
  2 HONVÉD-MFA 24 16 5 3 53
  3 MTK BUDAPEST 22 14 5 3 47
  4 FERENCVÁROSI TC 24 13 5 6 44
  5 MOL VIDI FC 24 12 5 7 41
  6 DVSC-DLA 24 10 5 9 35
  7 ETO FC GYŐR 23 8 8 7 32
  8 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 23 9 4 10 31
  9 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 24 8 7 9 31
  10 DVTK 23 8 3 12 27
  11 UTE 24 8 3 13 27
  12 VASAS KUBALA AKADÉMIA 24 7 4 13 25
  13 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 24 7 3 14 24
  14 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 24 6 1 17 19
  15 PMFC 23 5 3 15 18
  16 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 24 4 4 16 16
 •   M GY D V P
  1 HONVÉD-MFA 23 18 2 3 56
  2 VASAS KUBALA AKADÉMIA 23 16 3 4 51
  3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 23 15 4 4 49
  4 DVSC-DLA 24 14 4 6 46
  5 FERENCVÁROSI TC 23 13 4 6 43
  6 MTK BUDAPEST 22 12 4 6 40
  7 DVTK 24 12 1 11 37
  8 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 24 11 3 10 36
  9 ETO FC GYŐR 22 9 2 11 29
  10 UTE 24 7 3 14 24
  11 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 24 7 2 15 23
  12 MOL VIDI FC 24 6 5 13 23
  13 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 23 5 6 12 21
  14 KAPOSVÁRI RÁKÓCZI BFLA 24 6 2 16 20
  15 PMFC 23 5 4 14 19
  16 BÉKÉSCSABA LABD. AKADÉMIA 24 5 3 16 18
 •   M GY D V P
  1 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 18 1 0 55
  2 FERENCVÁROSI TC 19 15 1 3 46
  3 BUDAÖRS 19 14 2 3 44
  4 DUNAHARASZTI MTK 19 11 2 6 35
  5 SOROKSÁR SPORT CLUB 19 8 4 7 28
  6 VIADUKT SE BIATORBÁGY 19 8 1 10 25
  7 KELEN SC 19 7 4 8 25
  8 REAC SPORTISKOLA SE 19 7 3 9 24
  9 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 19 4 3 12 15
  10 BVSC-ZUGLÓ 19 4 3 12 15
  11 UTE 19 2 4 13 10
  12 DOROGI FC 19 2 0 17 6
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 FERENCVÁROSI TC 19 16 3 0 50
  2 UTE 19 14 1 4 43
  3 KELEN SC 19 12 3 4 39
  4 DUNAKANYAR SE-SZENTENDRE 19 11 6 2 39
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 19 11 2 6 35
  6 VIADUKT SE BIATORBÁGY 19 7 4 8 25
  7 DUNAHARASZTI MTK 19 6 5 8 22
  8 SOROKSÁR SPORT CLUB 19 6 3 10 21
  9 BVSC-ZUGLÓ 19 5 3 11 18
  10 BUDAÖRS 19 4 4 11 16
  11 REAC SPORTISKOLA SE 19 1 3 15 6
  12 DOROGI FC 19 1 3 15 6
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 13 10 2 1 32
  2 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 13 9 0 4 27
  3 FC HATVAN 12 7 2 3 23
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 13 6 1 6 19
  5 VÁC VLSE 12 5 2 5 17
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 12 4 2 6 14
  7 BALMAZÚJVÁROSI FC 12 4 2 6 14
  8 DVTK 12 3 3 6 12
  9 KAZINCBARCIKA 11 0 0 11 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 13 11 2 0 35
  2 AIRNERGY FC-BMTE 12 10 1 1 31
  3 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 13 9 1 3 28
  4 DLA-DEAC 12 7 0 5 21
  5 VASAS KUBALA AKADÉMIA 12 5 2 5 17
  6 DVTK 12 3 1 8 10
  7 MERCEDES-KLC 13 2 2 9 8
  8 ÚFC 11 2 1 8 7
  9 KŐBÁNYÁÉRT FNLA 10 0 0 10 0
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu