VSC Markovits László évnyitó nagyinterjújában Akadémiánkat is érintő kérdésekben nyilatkozott - lapszemle/Vasas SC

A vasassc.hu oldalán megjelent évnyitó nagyinterjújában Markovits László klubelnöktől megtudhatjuk, milyen jellegű stadionavatóra készülhet a Vasas család 2019-ben, emellett szó esik az új kézilabdacsarnokról és a Folyondár utcai beruházásokról, ahogy arról is, mit szól a pletykákhoz, miszerint Jámbor János eladná a felnőtt labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság tulajdonjogát.

- Immár biztosan kijelenthető, hogy 2019-ben elkészül az új Illovszky-stadion. Ez lesz az esztendő csúcspontja?

- Nyugodtan nevezhetjük csúcspontnak a stadionátadást. Fantasztikus érzés, hogy ennek részesei lehetünk, főleg azok után, hogy milyen sok különböző fázison keresztül jutottunk el idáig. Mindenkinek persze nem lehet megfelelni, de az biztos: nagyon lelkiismeretesen dolgoztunk, és menetközben igyekeztünk minél szélesebb körrel konzultálni, annak érdekében, hogy minél kevesebb hibát kövessünk el. Több stadionbejárást is tartottunk, a résztvevők általában pozitív érzésekkel távoztak. A többség szerint a Vasashoz méltó, mértéktartó, mégis igényes stadion épül a Fáy utcában.

- Mekkora mozgástere van egyáltalán az építtetőnek ilyen speciális sportlétesítmény kapcsán?

- A vonatkozó előírásoknak természetesen meg kell felelni, léteznek kötelező funkciók, és a rendelkezésre álló források is befolyásolják a fejlesztést. Mindemellett jócskán vannak olyan részletek, amelyekbe a megrendelő is beleszólhat, mi pedig minden esetben igyekeztünk is élni a lehetőséggel. A legfontosabb talán az, hogy minél erőteljesebben visszaköszönjön majd a falak között a Vasast jellemző érték, hagyomány és eredményesség. Ezen a mai napig dolgozunk egy külön arculati csapattal, amely remek, többségében Vasas-kötődésű szakemberekből áll. Úgy gondolom, ezen a téren kellemes meglepetések várnak szurkolóinkra.

- Ezek szerint nem egy különálló múzeumhelyiség lesz a stadionban.

- A kezdetektől fogva másban gondolkodtunk. Azt szerettük volna, hogy az új Illovszky-stadionban – a hagyományos megoldásoktól eltérően – mind a négy lelátórész és az azokhoz tartozó épületek is a terei legyenek a Vasas-múlt megjelenítésének. A cél az, hogy a szurkolóink a stadion minden pontján átérezzék, milyen nagyszerű klub a miénk.

- Mindezek ellenére a közelmúlt híradásai főként arról szóltak, hogy tovább csúszik az átadás és még drágább lesz a stadion. Erről mi a véleménye?

- Ezzel együtt kell élni. Mindig lesznek olyanok, akik kételkednek a költségek realitásában vagy az időbeni csúszás okaiban. Szerintem azok, akik tudják, milyen leterheltség és drágulás jellemzi manapság az építőipart, s hogy a kötelező bürokratikus folyamatok mennyire időigényesek, jobban megértik a helyzetet. Ráadásul mi menetközben a kormány jóvoltából már egy lezárt közbeszerzés után, aláírt szerződéssel kaptunk lehetőséget arra, hogy az eredeti tervekhez képest növeljük a stadion műszaki tartalmát. Ez – minden pozitívumával együtt – a befejezés határidejének módosításával is járt. Összességében tehát örülnünk kell annak, hogy sikeresen lezárult valamennyi folyamat, és most már tényleg látjuk az építkezés végét.

- Ennek tükrében milyen forgatókönyvek vannak az ünnepélyes átadásra?

- A legkorábbi alkalom a május 19-i, Zalaegerszeg elleni utolsó NB II-es forduló lehet. Ennek igazán erős szimbolikája lenne, hiszen legutóbb 1977-ben a ZTE elleni mérkőzésen nyertünk első osztályú bajnoki címet a Fáy utcában. Az lenne az igazi, ha most a feljutást ünnepelhetnénk ezzel a meccsel. A másik opció, hogy a 2019/2020-as szezon első hivatalos hazai találkozójához kötjük a stadionavatót. A döntést legkésőbb február végéig meghozzuk, egyetértésben a Vasas FC-vel és a Vasas Kubala Akadémiával. Ami biztos: a stadionavató nem csak a felnőtt csapat egy mérkőzéséről fog szólni, hanem olyan, akár többnapos programsorozatban gondolkodunk, amelynek aktív részesei lesznek a szurkolóink, az utánpótlásunk és régi legendáink is.

- A szurkolók számára kulcskérdés az is, hogy milyen jegyárak mellett nézhetik a csapatot az új stadionban.

- Régóta folynak egyeztetések házon belül erről is. Mindenképpen szeretnénk a jegy- és bérletárakkal tekintettel lenni azokra, akik a nehéz időkben is támogatták a csapatot vagy éppen a kezdetek óta aktív Vasas-függők, de gondolkozunk újszerű akciókon, a hűséges szurkolóknak szóló elővásárlási időszakon, és további kedvezményeken is annak érdekében, hogy minél többen járjanak a mérkőzésekre. A végső döntési fázisba a Vasas Szurkolói Klubot is bevonjuk majd.

- A futballszurkolók mellett a kézilabdacsapatunk drukkerei is nagyon várják, hogy hazatérjen a Fáy utcába a csapat. Hogyan áll most ez a beruházás?

- A kézilabdacsarnokot is szerettük volna mostanra átadni, de mivel egy meglévő létesítmény felújításáról van szó, menetközben előre nem látott nehézségek, s ebből adódóan többletmunkák –és költségek merültek fel. Most már a decemberi kormánydöntésnek köszönhetően itt is garantált a befejezés, június 15-e a legkésőbbi időpont, így a következő szezont biztosan a Fáy utcában játszhatja már a csapat.

- Csökken viszont a felújított csarnok befogadóképessége, a szurkolók nem voltak boldogok emiatt.

- Itt is azt mondhatom, hogy mivel a meglévő csarnok rekonstrukciója mellett döntöttünk, sok tekintetben meg volt kötve a kezünk. Ne felejtsük el, a csarnok szerkezete nem változik, a fő adottságok a régiek maradnak. Ugyanakkor a korábbi pados ülőhelyeket fix székes megoldásra cseréljük, és a játékteret is szélesítettük, amelynek árnyoldala a kapacitásbeli veszteség. Fontos adalék viszont, hogy amikor ennek a beruházásnak a végleges tervezési programját elfogadtuk, már zöld utat kapott a Vasas-város koncepció, melynek része, hogy a Béke úti fronton épülhessen egy több ezer fős csarnok, amely a Vasas találkozóin kívül akár más sportági szövetségek rendezvényeit is befogadhatja majd.

- A kézilabdamúlt mennyire köszön majd vissza a felújított csarnokban?

- Figyelünk itt is a múlt páratlan sikereinek és egyéniségeinek méltó megjelenítésére. A meglévő edzőcsarnok, valamint az újjáépülő csarnok pályáját is egy-egy kiemelkedő Vasas-legendáról nevezzük el. A tavasz folyamán azt is eláruljuk, kikről.

- A Folyondár utcáról kevesebbet hallani. Ott milyen fázisban tart a fejlesztés?

- Több ütemre bontottuk a beruházást, hiszen az építkezés alatt egyszerre nem tudjuk valamennyi szakosztályunkat, sportcsapatunkat átmeneti helyszínen elhelyezni. Jelenleg az aerobikedzések már teljes mértékben külső helyszínen zajlanak, így a meglévő csarnok fő használója a röplabda lett. További költözésre legközelebb akkor kerülne sor, ha az új edzőcsarnok kivitelezése befejeződött. Ugyanakkor a helyzet nem egyszerű, hiszen már a mélyépítésnél akadtak nehézségek, most pedig a fedéssel kapcsolatos szerkezeti kérdésekben merültek fel aggályok, így folyamatosan egyeztetünk a mérnökszakemberekkel. A befejezés ezek tükrében az idei év végére, vagy a 2020-as év elejére tehető. Utána pedig 2020 nyarán, a röplabdaszezonhoz alkalmazkodva kezdődhetne el a jelenlegi, korszerűtlen csarnok átépítése. Ennek a fejlesztésnek a röplabda szakosztályunk és a felnőtt csapat lenne a legnagyobb nyertese, hiszen a felújított főcsarnok magas szintű felszereltséggel rendelkezne, és kizárólag a röplabdasport meccs -, valamint edzésigényeit szolgálná majd.

- Meg is érdemli a Vasas Óbuda, hiszen remekül szerepel eddig a szezon során.

- Nagy öröm, hogy Jámbor János többségi tulajdonosnak nem szegte kedvét az első, kevésbé eredményes szezon. Erre az évadra, úgy tetszik, beérik a közösen teremtett financiális háttér és a megfelelő szakmai munka gyümölcse. Nagyon jó közösséget alkot a csapat, az új vezetésnek sikerült megtalálnia az általam nagyra becsült Jókay Zoltán utódját is, így új impulzusok mellett dolgozhatnak a lányok a sikerekért.

- A többi csapatsport esetében lát esélyt hasonló szereplésre?

- Ugyanazt tudom ismételni, mint a korábbi években: a csapatsportágak költségvetései olyan módon elszálltak, hogy azzal egyelőre nem tudunk versenyezni, így a klub hagyományaitól messze elmaradva vagyunk kénytelenek vízilabdában vagy kézilabdában szerepelni. Ez nem örömteli, de nem adjuk fel, folyamatosan próbálunk javítani a helyzeten. Erre volt példa tavaly, hogy a kézilabdacsapat 7 év után ismét a legmagasabb bajnoki osztályba tartozhatott. Azonban be kell látni, hogy ehhez a szakmai szinthez hosszú távra, komoly támogatópartnereket kell megnyerni. Ez nem könnyű feladat a hivatásos sport estében, de ma már az egyéni sportok terén sem, ahol szintén egyre látványosabban kiéleződik a pénzügyi verseny a kiemelt sportolók kapcsán.

- És ezt az utóbbit hogyan bírja a Vasas?

- Mi a londoni olimpia után váltottunk stratégiát, és helyeztük a hangsúlyt a kiemelkedő egyéni sportolókra, aminek Rióban be is érett a gyümölcse, hiszen a Vasas történetének egyik legsikeresebb olimpiáját zártuk. Sejthető volt már akkor is, hogy követik majd a példánkat, és ma már azt látjuk, hogy más klubok is nagyon komoly forrásokat fektetnek az egyéni sportolók menedzselésébe. Ez azzal jár, hogy itt is a pillanatnyi financiális lehetőségek döntenek a sportolók szerződtetésénél, és bizony nem mindig tudjuk és akarjuk tartani a lépést a rivális ajánlatokkal szemben.

-Nehéz klubelnökként megélni, hogy egyre inkább minden a pénzről szól?

- Úgy szoktam ezt pozitívan megközelíteni, hogy tizenhét éve tartó elnökségem alatt a kudarcok mellett a jó döntéseinknek és az abból adódó kedvező lehetőségeinknek köszönhetően mindig bőséggel kijutott a sikerélményekből is a Vasasnak. 2004-től önerőből, állami támogatás nélkül, partnerek bevonásával a létesítményüzemeltetésben – és fejlesztésben voltunk sikeresek, utána következett csapatsportágaink nagy korszaka, végül pedig az egyéni sportolóink kiemelkedő periódusa. Most ismét elsősorban a létesítményfejlesztés és az utánpótlás-nevelés terén tudunk kitűnni. Szerintem ez is kulcsfontosságú abban a tekintetben, hogy ötven év múlva is meghatározó klubként beszéljenek Magyarországon a Vasasról.

- Majdnem mindent érintettünk, a végén kanyarodjunk vissza a felnőtt labdarúgócsapathoz! Mennyiben van alapjuk azoknak a pletykáknak, melyek szerint Jámbor János az ősz eleji sikertelen szereplés után pedzegette, hogy átadná a kft. működtetését?

- A pletykák helyett nézzük a tényeket! Jámbor János öt évre, tehát a 2020/2021-es idény végéig garantálta a felnőtt csapat színvonalas működtetését, és lett 99%-os tulajdonosa a Vasas FC-nek. Ez a megállapodás továbbra is érvényben van, ebből kell kiindulni. Szintén ténykérdés, hogy nyáron a Vasas Kubala Akadémiánál is tulajdonosváltás történt, Nagy Miklóssal tíz évre kötött az anyaegyesület szerződést. Régi célunk, hogy olyan időszak jöjjön el, amelyben a felnőtt csapat és az akadémia tulajdonosi struktúrája részben vagy teljes egészében megegyezik, hiszen a szakmai egymásra épülés és a tehetséges játékosok feláramoltatása nélkül nem lesz szerethető és eredményes a Vasas FC. Meggyőződéssel tudom állítani, hogy most nagyon jó irányba haladunk, ebben új partnerünk, Nagy Miklós is rendkívül komoly erőfeszítéseket tesz.

vasassc.hu

2019.01.14. 13:02

Vissza

 •   M GY D V P
  1 ETO FC GYŐR 6 5 0 1 15
  2 FERENCVÁROSI TC 6 4 0 2 12
  3 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 5 3 1 1 10
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 6 3 1 2 10
  5 PUSKÁS AKADÉMIA FC 6 2 1 3 7
  6 BUDAPEST HONVÉD-MFA 5 1 2 2 5
  7 MTK BUDAPEST 6 1 1 4 4
  8 DVSC-DLA 6 1 0 5 3
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 4 0 0 12
  2 FERENCVÁROSI TC 4 3 1 0 10
  3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 3 0 1 9
  4 MTK BUDAPEST 3 2 1 0 7
  5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 1 0 3 3
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 0 1 3 1
  7 ETO FC GYŐR 4 0 1 3 1
  8 DVSC-DLA 3 0 0 3 0
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 4 0 0 12
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 3 1 0 10
  3 FERENCVÁROSI TC 4 2 1 1 7
  4 MTK BUDAPEST 3 2 0 1 6
  5 DVSC-DLA 3 1 0 2 3
  6 ETO FC GYŐR 4 1 0 3 3
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 0 2 2 2
  8 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 0 0 4 0
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 4 0 0 12
  2 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 3 1 0 10
  3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 3 1 0 10
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 4 2 2 0 8
  5 PAKSI FC 4 2 1 1 7
  6 DVSC-DLA 4 2 1 1 7
  7 PMFC 4 2 1 1 7
  8 DVTK 4 2 0 2 6
  9 FERENCVÁROSI TC 4 1 2 1 5
  10 MTK BUDAPEST 4 1 2 1 5
  11 MOL FEHÉRVÁR FC 4 1 1 2 4
  12 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 1 0 3 3
  13 ETO FC GYŐR 4 1 0 3 3
  14 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 1 0 3 3
  15 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 0 0 4 0
  16 UTE 4 0 0 4 0
 •   M GY D V P
  1 PUSKÁS AKADÉMIA FC 4 4 0 0 12
  2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 4 4 0 0 12
  3 VÁRDA LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 4 0 0 12
  4 VASAS KUBALA AKADÉMIA 4 3 0 1 9
  5 FERENCVÁROSI TC 4 3 0 1 9
  6 MTK BUDAPEST 4 2 0 2 6
  7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 4 2 0 2 6
  8 KTE LABDARÚGÓ AKADÉMIA 4 2 0 2 6
  9 UTE 4 2 0 2 6
  10 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 4 2 0 2 6
  11 PAKSI FC 4 1 1 2 4
  12 MOL FEHÉRVÁR FC 4 1 0 3 3
  13 PMFC 4 1 0 3 3
  14 DVTK 4 0 1 3 1
  15 DVSC-DLA 4 0 0 4 0
  16 ETO FC GYŐR 4 0 0 4 0
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
 •   M GY D V P
  1 ÚFC 3 3 0 0 9
  2 COMPLEXPRESS-METIS NFC 2 2 0 0 6
  3 NYÍRSÉG NŐI SC 2 2 0 0 6
  4 NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC 3 2 0 1 6
  5 MONORI SE 2 1 0 1 3
  6 VASAS KUBALA AKADÉMIA 1 1 0 0 3
  7 VÁC-DEÁKVÁR SE 3 1 0 2 3
  8 UFC GYÖMRŐ 3 1 0 2 3
  9 BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE SE (törölve) 0 0 0 0 0
  10 BVSC-ZUGLÓ 1 0 0 1 0
  11 REAC SISE-FEMINA 3 0 0 3 0
  12 MAGYAR MÉLYÉPÍTŐ-HSE 3 0 0 3 0
               
               
               
               

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu