VKLA Önkéntesből az Akadémia munkatársa

A Vasas Kubala Akadémia lehetőséget kínál a jövő sport-szakembereinek a gyakorlati tapasztalat megszerzésére, ennek keretében több területen is foglalkoztatunk önkénteseket, akik elsősorban a Testnevelési Egyetem hallgatói közül kerülnek ki. Fontosnak tartjuk az utánpótlás nevelést nem csak a játékosok, de a sportszakemberek szintjén is. Ezzel is célunk a magyar futball felemelkedésének segítése, a minőségi tudással felvértezett, fiatal szakemberek integrálása. Többféle területen foglalkoztatjuk a hozzánk érkező önkéntes szakembereket, elsősorban edzőként, sportmenedzserként és sportszervezőként próbálják ki magukat a fiatalok.

Tavaly megkezdett programunk sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az első "fecske", Szabó Attila példája, aki rövid idő alatt önkéntes szerepből állandó, szerződéssel rendelkező szakembereink közé lépett elő. Attila egyetemi évei alatt bőven szerzett tapasztalatokat hasonló területeken.

-A Testnevelési Egyetemen végeztem bsc Sportszervező, illetve Msc Sportmenedzser szakon. Az 5 év alatt próbáltam annyi tapasztalatot szerezni, amennyit csak tudtam. Talán a legfontosabb a nemzetközi sportesemény rendezés terén az EHF Női kézilabda Final4 volt, amikor is Budapest adott otthont eme rangos eseménynek, és önkéntesként segédkezhettem benne. Labdarúgás terén is több helyszínen folytattam szakmai gyakorlatot - hol kevesebb, hol hosszabb időre - ugyanakkor az egyetemem a csináld magad mozgalom érvényesül leginkább, mi kerestük a gyakorlat helyszíneit.

A fiatal szakember tehát nyitott szemmel járt és kereste a megfelelő alkalmat, hogy tapasztalatait tovább tudja bővíteni. A lehetőségre pedig egy olyan csatornán bukkant rá, melyen a Vasas Kubala Akadémia rendszeresen szerepelteti felhívásait.

-A Vasas önkéntes gyakornoki lehetőségéről a TF facebook oldalán értesültem, és azonnal jelentkeztem is rá. Egy interjú beszélgetés zajlott le köztem és Kézdi Péter akadémiai szervezési vezető, valamint Pallagi Péter, akadémiai kommunikációs- és marketing vezető között. Nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen az egyetem után a labdarúgásban szerettem volna elhelyezkedni.

Az interjú sikeresnek bizonyult, a nézőpontok megegyeztek, Attila pedig azonnal be is kapcsolódott az Akadémián folyó munkába. Itt volt az idő, hogy megmutassa, eddigi tapasztalatait kamatoztatni is tudja.

-Miután megegyeztem Kézdi Péterrel, az önkéntes program keretén belül elkezdtem látogatni az Akadémia szervezésébe tartozó tornákat, kupákat, és a szervezés, lebonyolítás területén segédkeztem. Kezdetektől fogva tudtam, hogy mennyi munkával jár egy ilyen esemény szervezése, lebonyolítása, így ez nem volt meglepetés számomra, és nagyon örültem, hogy a szakmai stáb mindenben a segítségemre volt. Ahogy telt az idő, egyre jobban kezdtem belejönni a szervezési munkálatokba, megtanultam milyen az, amikor ilyen sok munkacsoportnak együtt kell dolgoznia egy közös cél felé.

A fiatal önkéntes nagyszerűen beilleszkedett az Akadémia önkéntes programjába és a szakmai stábba, a mindennapi működést pedig egyre könnyebben átlátta és segítette. Hozzáállásán és teljesítményén egyértelműen megmutatkozott, hogy hosszú távú tervekben gondolkodik.

-Amikor elkezdtem itt dolgozni önkéntesként, az elsődleges célom az volt, hogy minél többet megtanuljak a nemzetközi és hazai tornák szervezéséről, lebonyolításáról, de az idő elteltével nagyra törőbb célokat is kezdtem kitűzni magam elé. Ilyen volt például az, hogy szeretnék ebben a remek közösségben dolgozni hosszú távon.

A kitartás pedig gyümölcsöző jövőt sejtet, hiszen Szabó Attila a nyáron befejezte önkéntes munkáját és immáron a Vasas Kubala Akadémia állandó, szerződéssel rendelkező szakemberévé lépett elő. Visszatekintve a mögötte álló időszakra, és a kérdésre válaszolva, hogy megérte-e önkéntesként részt venni az Akadémia életében, számára egy válasz létezik:

-Igen! Rászántam magam és eldöntöttem, hogy az utolsó egyetemi évemet rááldozom a kapcsolatépítésre és a tapasztalatszerzésre. Az eredménye ennek a döntésnek, úgy gondolom, hogy  számítottak rám és most itt dolgozom. Nagy felelősség került a vállamra, hiszen most azzal telnek a napjaim, hogy az akadémiai csapatoknak mindent megszervezzek, amire szükségük lehet az elkövetkező szezonban.

Ez pedig a szakmai stábot is érinti, hiszen a megüresedett posztokra az Akadémia eme programján belül újabb önkéntes fiatalokra is szükség lesz. Attila a saját tapasztalataiból merítve próbálja majd segíteni a hozzá hasonló, ambiciózus fiatalokat. 

-Hallottam, hogy ismét meghirdetik az önkéntes programot, így a tanácsom a jelentkezőknek az lenne, hogy ne sajnálják rááldozni az idejüket a tapasztalatszerzésre, és a kapcsolatok kiépítésére. Ahogy az egyik kedvenc TF-es tanárom mondta: „Ne várjátok meg, hogy a sport területén a klubok, szervezetek nálatok jelentkezzenek. Ti menjetek hozzájuk, és tegyetek róla, hogy megismerjenek, hogy mire vagytok képesek. Vállaljatok önkéntes feladatokat, amíg az időtök engedi, és a belefektetett idő megtérül”. Én megfogadtam a tanácsait! Az ide érkező önkénteseknek minden képességem szerint segíteni fogok, hogy ténylegesen megtanulják azt, amit egy ilyen munkakörben hasznosítani tudnak, és az egyetemi tanulmányaikkal össze tudják kapcsolni. Pontosan úgy, ahogy azt velem is tették itt. Lehetőséget biztosított az Akadémia, hogy önálló munkavégzéssel, persze háttér segítséggel, elsajátítsam azokat a készségeket és képességeket, amelyek segítségével dolgozom ma már nap mint nap. Ezeket nem lehet padban megtanulni, erre jók a gyakorlatok!

Ezt a gyakorlatot pedig nem is szerezhette volna meg jobb helyen Szabó Attila, mint a Vasas Kubala Akadémia önkéntes programjában, hiszen az egykori fiatal önkéntes mostanra ott és úgy dolgozhat, amit és ahol egykoron kitűzött maga elé célul.

-Úgy gondolom, ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna pályafutásom elején! Nagyon sok mindent kell még megtanulnom, amiben nagy segítségemre vannak az Akadémián dolgozó emberek. Szeretném meghálálni a belém vetett bizalmat, és mindent megteszek azért, hogy az akadémiai tornák, kupák minél jobb színvonalon legyenek megrendezve, a korosztályos csapatainknak pedig szervezési oldalról minél tökéletesebben teljen ez és az összes előttünk álló szezon!

2016.08.11. 21:59

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 BudapestFáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu