VKLA Puskás Zsombor: Élmény volt a meccs minden perce

Az elmúlt napokban Pál Zoltán vezetőedző - U15-ös korosztályú - tehetséges futballistája, Puskás Zsombor Dániában, az élvonalbeli FC Midtjylland U17-es csapatánál szerepelt próbajátékon. A tréningek mellett - a programok között - szerepelt erőnléti edzés és egészségügyi felmérés, de Zsombornak lehetősége nyílt megismerkedni a dán akadémia létesítményével és működésével, annak oktatási programjával. Adja magát a kérdés, hogy egy magyar, U15-ös korosztályú futballista hogy kerül a dán szakemberek látókörébe?

-Tavaly - Hollandiában - egy minitornán vettünk részt, ahol játszottunk a Midtjylland csapata ellen is. Később - a mérkőzés elemzésekor - a dán edzők felfigyeltek a játékomra, ezt a mostani találkozásunkkor tudtam meg - avat be minket a részletekbe Zsombor.

Ezt követően az FC Midtjylland magyarországi játékosmegfigyelője hónapokon keresztül, több - hazai bajnoki - mérkőzésen figyelemmel kísérte akadémistánk teljesítményét. A megkeresés - egy esetleges kiutazás lehetőségével - idő kérdése volt, a hivatalos meghívó pedig nemrég meg is érkezett a Vasas Kubala Akadémiához.

-Érzelmileg hatalmas töltet, megtiszteltetés és kiugrási lehetőség egy ilyen meghívás. Nagyon jót tett a lelkemnek, az biztos, hiszen nem csupán Európából érkeznek Dániába játékosok, hanem Ausztráliából és az Amerikai Egyesült Államokból is zajlik a kiválasztás. Egy olyan akadémián, ahol mind a felnőtt csapat, mind az utánpótlás korosztályok az élvonalban szerepelnek, csak egy cél lebegett előttem: megmutatni a tudásom egy nemzetközi mezőnyben, s a legtöbbet kihozni magamból ott és akkor.  Az edzői visszajelzések alapján úgy érzem, ez sikerült is.

A pálya mellett töltött idő sem múlt el élmények nélkül, akadémistánk egy rövid beszélgetés és közös vacsora keretében találkozott Korcsmár Zsolt, válogatott magyar labdarúgóval, aki jelenleg a FC Midtjylland játékosa. A dán szakemberek Zsombor minden percében jelen voltak, segítették őt abban, hogy a néhány napos időszak alatt a fiatal játékos tudása legjavát nyújthassa.

-Nagyon segítőkész és kedves volt velem mindenki. Édesapámmal utaztam Dániába, ahol már a repülőtérre kijöttek elénk a klub képviselői. Minden adott volt a bemutatkozásomhoz, nem volt gondom a repülőjegyre, sem az étkezésre, sem a szállásra. Naponta szállítottak minket a hotel és a pályák között, vagy a vezetőkkel, szakemberekkel megbeszélt tárgyalásokra.

Zsombor az FC Midtjylland edzőközpontjában egészségügyi vizsgálaton esett át, utána pedig egy erőnléti szakember kizárólag vele foglalkozott, hogy tanácsokkal láthassa el a jövőbeni fejlődésével kapcsolatban. A próbajáték fő eseménye mégis a Hamburger SV - FC Midtjylland összecsapás volt, mely amellett, hogy 0-2-es győzelemmel zárult, azért is kiemelendő, hiszen U15-ös akadémistánk az U17-es dán csapat kezdő tizenegyében kapott szerepet és a mérkőzés lefújásáig pályan volt.

-A Hamburg elleni találkozó előtt a felkészítésem profin zajlott. Már az első napon az idősebb - U16-17-19-es vegyes korosztállyal edzettem, majd a Hamburgba vezető úton a buszon leült mellém az edzőm és angolul elmondta, valamint le is rajzolta a taktikai utasításokat. Ugyanez a profizmus figyelhető meg a csapaton belül is, erős az összetartás, a játék letisztult, gyors és pontos. Élmény volt a meccs minden perce.

Zsombor nem először szerepelt idősebb korosztályban, hiszen a hazai bajnokságban is följátszik, illetve a nemzetközi megmérettetés sem idegen tőle, elég ha csak a tavalyi, Nike Premier Cup berlini döntőjére gondolunk.

-Dániában bedobtak a mély vízbe, s ha megállod a helyed a nagyobbak között, akkor érdemes benned gondolkodni. Még csak 15 éves leszek májusban, de a meccsen főleg 16-17 éves játékosok voltak a csapatban. Itthon is volt alkalmam többször edzeni az U16-os korosztállyal, valamint bajnoki mérkőzésen is szerephez jutottam, ez nagyban segített abban, hogy ne jelentsen gondot az egy-két évvel idősebbeknél is felvenni a ritmust. Fejlődés szempontjából igen hasznos a nagyobbaknál edzeni és játszani. Ebből lehet és kell építkezni, a mindennapokban pedig továbbra is keményen edzeni az álmaim eléréséhez, hiszen van még hová fejlődnöm.

Zsombor a nemzetközi túra alatt szerzett tapasztalatait összegezve több hasonlóságot is felfedezett a dán módszer és az Akadémiánál folyó szakmai munka között.

-Az edzéseken a kis területes játék után egész pályán folytatódik a munka, ahol nem csupán a játékosok küzdenek két csapatban egymás ellen, hanem az edzők is. A mérkőzésen az egyéni teljesítmény mellett a legfontosabb a csapat összjátéka, egymás segítése, hasonlóan a Vasas Kubala Akadémián tapasztalt módszerhez. Dániában a stáb profi játékosként bánt minden játékossal, még a meccs előtt az öltözőben is mindenkit összekészítve várt a felszerelése, illetve az egyéni fejlődés érdekében biztosítva van a mindenkori pályahasználat is. Láthattuk a büszkeségfalukat, ahová megszámlálhatatlan játékos neve került fel, ők az akadémiáról kikerülve vagy a hazai felnőtt csapatban, vagy rangos külföldi kluboknál szerepelnek. A lehetőség a fejlődésem és a pályafutásom szempontjából rendkívül hasznos volt, így ezúton szeretnék köszönetet mondani a Vasas Kubala Akadémia vezetőségének, hogy hozzájárult a kiutazásomhoz.

2018.04.03. 13:14

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu