VKLA Szezonértékelő – U14

Szinte az első bajnoki mérkőzéstől kezdve meglátszottak a Harmati Tamás vezette U14-es csapaton a Vasas Kubala Akadémia stílusjegyei. Talán ezért is szerepelt ilyen jól az együttes, amely a harmadik helyről várja a tavaszi rajtot. Harmati tamás vezetőedzővel beszélgettünk.

Mit emelne ki a csapat elmúlt fél évéből?

Egyénileg és csapatszinten is sokkal tudatosabban játszanak a gyerekek, mint a szezon kezdetén, pedig az is jól sikerült. A legfontosabb azonban az, hogy a játékosok jobban megismerkedtek a csapaton belüli szerepükkel.

Ezt hogy érti?

Nálunk nem posztok vannak, hanem funkciók az egységes stílusunk és a filozófiánk szerint. A poszt csak egy kiinduló segítség, és onnantól kezdve játékhelyzetekben gondolkodunk, illetve azok megoldásában. Az egész őszi szezon során próbáltuk életszerű játékhelyzetekkel megismertetni a srácokat. Ugyan megadtunk nekik sablonokat, de mindig az egyéniségekben és a szabad döntésekben bízva próbáltuk megoldani a feladatokat. Örömteli látni, hogy a fiúk jól oldották meg a nehéz szituációkat versenyhelyzetekben.

Mennyire elégedett?

Többet kaptam, mint vártam. Azt gondoltam, hogy tavasszal kerülünk majd csúcsformába, de már az elejétől kezdve jól ment a csapatnak. Abszolút látszik rajtuk szervezettség és a tudatosság, amelyek azokon a meccseken is megjelentek, amikor kikaptunk. A játékosok hozzáállása nagyon jó volt, sikerült legyőzni a kezdeti nehézségeket. Nagyon akartak fejlődni, rendesen odatették magukat.

Van köze a jó szereplésnek ahhoz, hogy Ön már régóta dolgozik együtt ezzel a korosztállyal?

Való igaz, hogy ennek a csapatnak a magjával már U10-es koruk óta együtt dolgozom. Egyedül akkor nem én foglalkoztam velük, amikor az U13-as korosztályban szerepeltek. Én is úgy gondolom, hogy közre játszhat a pozitív fejlődésünkben, hogy én már akkor is hasonló szellemiségre oktattam őket, amikor a Vasas Kubala Akadémia hivatalosan még nem tette azt egységessé. Már korábban is az elmozgásos játékrendszert gyakoroltattam velük, és a pályán meghozható szabad döntések lehetősége is az edzésmódszereinkhez tartozott.

Elképzelhető, hogy Ön fogja végigkísérni ezeket a srácokat, mondjuk az U21-ig?

Nem vihetem végig őket. Két-háromévente kapnak új edzőt az Akadémisták. Ennek célja, hogy más ingereket is kapjanak, más személyiségű edzőkkel is legyen dolguk. Ezt a jelenséget az iskolához tudnám hasonlítani, ahol a gyerekek szintén új tanárokat kapnak egy bizonyos idő elteltével.

Mi a cél ezzel a korosztállyal?

Az, hogy töretlen fejlődésen menjenek keresztül, és hogy ez a keret alkossa jövőre az U15-ös csapat gerincét. Ha a távolabbi jövőbe tekintünk, akkor azt szeretnénk, hogy újabb Akadémisták mutatkozhassanak be a felnőtt csapatban.

Milyen jövőt jósol a mostani keret tagjainak?

Ők annyira kicsik, hogy még bármi lehet. Jelenleg úgy gondolom, hogy két-három játékosomnak van reális sansza, hogy profi futballista váljon belőle, de ha a képességeket veszem alapul, akkor sok más tanítványom is jó esélyekkel indul. Ezt a következő három-négy év dönti majd el. Nagyon fontos, hogy elkerüljék őket a sérülések.

Mennyire érzi a saját felelősségét a játékosok fejlődése terén?

A profi futball műveléséhez szükséges egyes képességek, készségek fejlesztésének megvannak a saját szenzitív időszakai a fiatal játékosok életében. Emiatt nagy felelősség van rajtunk, edzőkön. Úgy gondolom, hogy ebből a szempontból is mindenki jól végzi a munkáját.

A bajnokság végén is elégedett lenne az ősszel megszerzett harmadik hellyel?

Ha a tavaszi produkciónkban ez lesz a maximum, akkor igen elégedett lennék. Nehéz lesz ennél jobbat produkálni, de a srácokkal és a stáb többi tagjával azon leszünk, hogy még jobbak legyünk.

Szeretne üzenni?

Először is szeretném megdicsérni a gyerekeket a félévben mutatott hozzáállásukért, és a mutatott teljesítményükért az edzéseken és a mérkőzéseken, nagyon értékes és hasznos félév volt mindenki számára. Továbbá szeretném megköszönni a szülök hozzáállását a játékosokhoz, a csapathoz és klubhoz egyaránt, valamint szeretném megköszönni a vezetők és a szakmai stáb minden munkatársának az áldozatos munkáját, és külön jár a köszönet edzőkollégámnak, Komódi Laci bácsinak!

2013.12.23. 00:00

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu