U15 U15 - Pál Zoltán: Ez egy edzőnek óriási kihívást jelent, de legalább annyira megtisztelő és motiváló érzés

A 2017-es esztendő befejeztével számot vetettünk akadémiai korosztályainknál. Kíváncsiak voltunk, vezetőedzőink milyen tervekkel vágtak neki nyáron a munkának, miként élték meg az őszi szezon legfontosabb pillanatait, illetve a tavaszi szezon előtt melyek a legfontosabb célok. Ma Pál Zoltán, az U15-ös korosztály vezetőedzője az, akivel beszélgettünk.

A nyári felkészülési időszakban milyen konkrét tervekkel kezdtétek meg az őszi szezont megelőző munkát?

-Tudtuk, hogy fizikálisan mennyire erős lesz a bajnokság, eszerint állítottuk össze a nyári programot. A hathetes felkészülés során - a filozófiánk mentén - a kondicionáló játékokra fektettük a hangsúlyt, ami ki is tartott az őszi szezon végéig.

Sikerült-e a keretet ideálisan összeállítani, az érkező játékosok megfelelően be tudtak épülni a csapatba?

-A tavalyi évhez képest annyiban változott a keret, hogy Varga Donát az U16-os csapathoz került, viszont az ő pótlására érkezett Abonyból Kelemen László, de Szegedről Horváth Artúr is csatlakozott a keretünkhöz. Mindkét játékos nagy erősítést jelentett az őszi szezonban.

Volt a csapat életében olyan pillanat, amely az őszi szezon mélypontjának volt tekinthető, s meghatározó volt a hónapok során?

-Szeptember végén és november elején volt egy kis hullámvölgy, amikor a bajnokság legerősebb csapataival játszottunk, mindössze egy pontot sikerült gyűjtenünk ezeken a találkozókon. Sokat beszélgettünk ebben az időszakban, mindenki éhes volt a sikerre, de egymásért küzdve, igazi csapatot alkotva - a következő öt mérkőzésen - négy győzelmet és egy döntetlent értünk el.

Minden időszakban észrevehetőek olyan játékosok, akik munkája mellett nem mehetünk el szó nélkül. A te korosztályodban - a teljesítményét vagy a fejlődését tekintve - volt-e ilyen szempontból kiemelkedő játékos?

-Nehéz bárkit is kiemelni, mert a meghatározó játékosoknál is nagy teljesítményingadozás volt, de a két belső védőnk - Puskás Zsombor és Ősz Olivér - kiegyensúlyozott, megbízható játékot produkált a bajnokságban. Középpályásaink és szélső védőink nagyon hullámzó teljesítményt nyújtottak a szezonban, az elöl lévő játékosok közül viszont Kerezsi Zalánt - gólérzékenysége miatt - emelném ki, Kelemen Lacit harcossága és helyzetfelismerése miatt, Kovács Matyi pedig kreativitásának köszönhetően a korosztálya fölé nőtt.

Az őszi szezon lezárultával hogy érzitek, sikerült-e megvalósítani a nyár elején kitűzött célokat: mi az, amit igen, s miben kell még tovább fejlődnötök?

-Azon az úton mentünk tovább, amit tavaly elkezdtünk, annyi különbséggel, hogy idén már volt tapasztalatunk, jobban fel tudtunk készülni az ellenfelekre. A filozófiánk mellett a fizikális dolgokra is nagyobb hangsúlyt fektettünk és mentálisan is sikerült előre lépnünk, több hátrányos szituációból is győztesen kerültünk ki. Helyzetkihasználásban és gyors gondolkodásban van még hova fejlődnünk, ezért is örülök, hogy év közben sikerült nemzetközi tornán is részt vennünk, így a játékosok saját bőrükön tapasztalhatták meg a különbséget.

Szakemberként az elmúlt szezon során mi volt az a pont, amely a pályafutásod meghatározó részévé vált?

-Élvonalbeli bajnokságban, az ország legjobb csapataival szemben mérhetjük össze a tudásunkat hétről hétre, ez egy edzőnek óriási kihívást jelent, de legalább annyira megtisztelő és motiváló érzés. Nem tudom nem megemlíteni Varga Donát személyét, hiszen a tavalyi évben az én játékosom volt, együtt dolgoztunk, s ezalatt olyan szintű labdarúgóvá nőtte ki magát, amellyel kiharcolta, hogy idén egy évvel idősebbek között is meghatározó tagja lehet csapatának, s kezdő játékosként lép pályára hétvégente. Mindemellett ebben az évben lett saját korosztályában válogatott kerettag, ennél nagyobb visszaigazolás a munkánkat tekintve azt hiszem nem is kell..

A tavaszi szezonban lesz munkátok bőven, a lehetőség adott megvalósítani mindazt, amit elvártok magatoktól. Milyen feladatokkal, gondolatokkal engedted pihenőre a játékosaidat?

-Nehéz és hosszú szezonon vannak túl a játékosok, kikapcsolódásra volt most szükségük, s arra, hogy a családjukkal legyenek, de természetesen a két ünnep között biztosítottunk edzéslehetőséget számukra. Labdarúgóink - a felmérések alapján - egyénre szabott edzéstervet is kaptak, hogy optimális állapotban kezdjék el a téli felkészülést.

2018.01.06. 13:50

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu