U16 U16 - Horváth Gábor: Gondolkodásban, játékgyorsaságban és mentálisan léptünk előre

A 2017-es esztendő befejeztével számot vetettünk akadémiai korosztályainknál. Kíváncsiak voltunk, vezetőedzőink milyen tervekkel vágtak neki nyáron a munkának, miként élték meg az őszi szezon legfontosabb pillanatait, illetve a tavaszi szezon előtt melyek a legfontosabb célok. Ezúttal Horváth Gáborral, az U16-os korosztály vezetőedzőjével beszélgettünk.

A nyári felkészülési időszakban milyen konkrét tervekkel kezdtétek meg az őszi szezont megelőző munkát?

-Azzal a céllal vágtunk bele a nyári felkészülésbe, hogy a játékosok egyénileg - technikailag, taktikailag, fizikálisan- és csapatszinten is minél inkább a felnőtt futball követelményeinek megfelelően fejlődjenek. Szintén feladat volt a labdarúgók mentális felkészítése és annak fejlesztése. Bár a legfontosabb cél az egyén nevelése, képzése, de a csapat eredményes szereplését is szem előtt tartottuk, jelenleg a harmadik helyről várjuk a tavaszi folytatást.

Sikerült-e a keretet ideálisan összeállítani, az érkező játékosok megfelelően be tudtak épülni a csapatba?

-Húsz fővel vágtunk neki a szezonnak. Próbáltuk úgy kialakítani a keretet, hogy minden csapatrészben versenyhelyzet alakuljon ki, ez többnyire megvalósult. A felkészülési időszak alatt csatlakozott négy új játékos a kerethez: Pete Attila, Tóth Kálmán, Bartos Norbert és az U15-ös csapatból Varga Donát. El kellett telnie bizonyos időnek, amíg felvették az elvárt - gyorsabb - tempót és fizikálisan is megfelelő állapotba kerültek. Pozitív az összkép velük kapcsolatban, mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken nyújtott teljesítményük alapján.

Volt a csapat életében olyan pillanat, amely az őszi szezon mélypontjának volt tekinthető, s meghatározó volt a hónapok során?

-A felkészülési időszak elejét említeném, nem is sportszakmai szempontból, inkább fegyelmezettségi és hozzáállásbéli problémák miatt. Ennek az állapotnak a pozitív irányba való elmozdítása volt az egyik legfontosabb feladatunk kollégáimmal, hogy megértessük a játékosokkal, milyen követelményeknek kell megfelelnie egy profi játékosnak, nem csupán az edzéseken és a mérkőzéseken, de a hétköznapokban is.  Ez egy hosszú folyamat volt, első lépésként kidolgoztunk egy házirendet, amit következetesen számon is kértünk és kérünk a későbbiekben is. A cél egyértelműen az, hogy a pályán és a pályán kívül is rend és fegyelem legyen, mert ez az alapfeltétele a sikeres szereplésnek és a fejlődésnek.

Minden időszakban észrevehetőek olyan játékosok, akik munkája mellett nem mehetünk el szó nélkül. A te korosztályodban - a teljesítményét vagy a fejlődését tekintve - volt-e ilyen szempontból kiemelkedő játékos?

-Több jó teljesítmény is volt a csapatban, azonban a nyáron igazolt Bartos Norbertet mégis kiemelném. Miután megküzdött a beilleszkedés nehézségeivel (új csapattársak, új környezet) és fizikálisan is megfelelő állapotba került - köszönhetően annak, hogy a tréningeken keményen dolgozott - egyre jobb teljesítményt nyújtott. Mindezek eredményeként Norbi házi gólkirályunk lett ősszel.

Az őszi szezon lezárultával hogy érzitek, sikerült-e megvalósítani a nyár elején kitűzött célokat: mi az, amit igen, s miben kell még tovább fejlődnötök?

-Úgy gondolom, hogy a nyári kezdetekhez képest gondolkodásban, játékgyorsaságban és mentálisan léptünk előre. Kreatív és támadó futballra törekedtünk egész ősszel, ez bizonyítja azt is, hogy még a vereségeink alkalmával is mi támadtunk és domináltunk. Ezt az irányvonalat szeretnénk követni a jövő évben is. Szervezettségben javultunk csapatszinten, de még messze a vége ennek a folyamatnak. Fejleszteni kell mind egyénenként, mind csapatszinten a játékosokat, a munkához való hozzáállásban és a gondolkodás gyorsaságában még jelentősen javulnunk kell.

Szakemberként az elmúlt szezon során mi volt az a pont, amely a pályafutásod meghatározó részévé vált?

-Több ilyen is volt, de leginkább a Farkas János Tornát emelném ki ezek közül. Két vereséggel nyitottunk a svéd Malmö és a szlovén Domzale ellen, de nem is az eredmény,  hanem a pályán nyújtott teljesítményünk és hozzáállásunk volt lehangoló. Másnap a ciprusi Omonia Nicosiával játszottunk, ahol alapvetően változott meg mind a játékunk, mind a hozzáállásunk. Pozitív, hogy - minden szempontból - ilyen rövid idő leforgása alatt tudtak változtatni játékosaim, ezáltal minőségi futballal tudtuk megnyerni az utolsó mérkőzést a tornán.

A tavaszi szezonban lesz munkátok bőven, a lehetőség adott megvalósítani mindazt, amit elvártok magatoktól. Milyen feladatokkal, gondolatokkal engedted pihenőre a játékosaidat?

-Mivel az edzések és a mérkőzések mellett az iskolában is le vannak terhelve a játékosok, így leginkább arra kértem őket, hogy pihenjék ki teljesen magukat, mert januárban frissen szeretnénk folytatni a közös munkát. A szünetre mindenki edzésprogramot kapott, hogy a felkészülés kezdetére megfelelő fizikai állapotba tudjanak kerülni.

2018.01.05. 10:33

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 Budapest, Fáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu