VKLA Táplálkozástudományos előadás
Az egykori tornász olimpikon, mostanság televíziós műsorvezetőként tevékenykedő Csisztu Zsuzsa vezette fel a Vasas család tagjai számára szervezett tudományos előadást, amelyen a sporttáplálkozás került fókuszba. A téma iránti érdeklődést mutatta, hogy a szülők mellett több vasasos sportág edzői, versenyzői és egyéb szakemberi is helyet foglaltak a nézők között.
Az első előadó az eredetileg belgyógyászként tevékenykedő Dr. Ketskés Norbert volt, aki az utóbbi években elsősorban táplálkozástudománnyal foglalkozik, és több neves sportoló is az ő tanácsai szerint étkezik.
Ketskés Norbert elsőként egy interaktív mikroszkópos vérvizsgálatot mutatott be a jelenlévőknek, amely valós idejű analízisre ad lehetőséget, kimutatva a különböző szervi rendellenességeket.
Ezt követően az úgynevezett Spavac-rendszer került terítékre. Az eredetileg az űrkutatásban használt elektródás eszköz pontosan megmutatja, hogy egy sportoló milyen mentális állapotban van, és a központi idegrendszer irányítómechanizmusa milyen hatással van a szívére.
Hétköznapi nyelvre lefordítva, a vizsgálat pontosan kimutatja, hogy mennyire terhelhető az adott szervezet és mikor érhető el a csúcsforma. Ezen túlmenően a szakemberek előszeretettel használják a Spavac-rendszert a rehabilitáció alatt is, hiszen pontosan látható, hogy a sérülésből lábadozó sportoló miképpen reagál a különböző terhelésekre.
A másik előadó a Morning Show című rádióműsorból is ismert élelmiszeripari mérnők és táplálkozásspecialista, Tóth Gábor volt, aki a hétköznapi életben hasznosítható, élelmiszerekkel kapcsolatos tanácsokat adott a résztvevő sportolóknak és szakembereknek.
Szóba került a reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora körforgás, illetve az étkezések edzésekhez való igazítása, de szó esett arról is, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztani egyes étkezésekkor. Kiderült például, hogy a reggelire előszeretettel fogyasztott tojásrántotta és tej helyett sokkal inkább a zabkását javasolják a szakemberek.
Szintén szó esett a vérsűrűsítő és vérhígító hatású tápanyagokról, amelyek kapcsán fontos észrevétel volt, hogy k-vitamint tartalmazó élelmiszereket nem érdemes edzés előtt fogyasztani. A résztvevők az előadás végén informálódhattak a hatékony fehérjebevitelről, illetve a cukor szervezetben való felszívódásának üteméről, amely a sprintereknél kulcsfontosságú lehet egy-egy verseny során.
Az elméleti részt kisebb közös vacsora zárta, hiszen lehetőség nyílt megkóstolni a speciális alapanyagokból előállított úgynevezett erőfasírtot, valamint a Tóth Gábor által készített különleges édes és sós turmixokat is. - írja a vasassc.hu
2015.10.23. 00:00
Vissza