VKLA Bemutatjuk az Akadémia sportegészségügyi hátterét

Nagyon gyakran találkozunk a Tállay névvel az Akadémián. Hogyan jött létre ez a kapcsolat a Vasassal?

A Vasassal tágabb értelemben kb. 35 éves a kapcsolat, hiszen 6 éves koromtól Pasaréten teniszeztem. A labdarúgókkal Farkas Balázs korábbi ügyvezetői csapatán keresztül kerültem kapcsolatba. Balázs elképzelése már 1998-ban az volt, hogy az utánpótlás sportolókat fogja támogatni, de kiemelt figyelmet akart fordítani az egészségük megőrzésére is. Ekkor, mint csapatorvost kerestek meg. A panaszos, sérült gyerekeket küldték be hozzám, a Sportkórházba, az ellátást követően folyamatos visszajelzést adtam az edzők felé.

Milyen most az együttműködés a Kubalásokkal?

Az elmúlt 16 évben az együttműködés folyamatosan fejlődött. A Pasaréti Sportcentrumban 2006-ban kialakítottunk egy igényes rendelőt, ami korábban hetente 1, jelenleg már 3 alkalommal biztosít folyamatos ellátást az Akadémia játékosainak. A korábbi kizárólag orvosi ellátás mellett, mára a gyógytorna, a fizioterápia, ill. a terhelés élettan is szerepet kapott. Jelenleg is zajlik az együttműködés szélesítése, hatalmas előrelépésnek gondolom, hogy idén elindult a sportolók laboratóriumi és terhelés élettani szűrése-felmérése, amely az egészség megőrzés mellett a terhelhetőség megítélésében hosszú távon is kiemelkedően fontos. Jól ismert, hogy a kötelező sportorvosi szűrések EGK és vizeletvizsgálatokat is tartalmaznak, azonban amit a Vasas Kubala Akadémia most biztosít, az gyakorlatilag felnőtt magyar válogatott sportolók szűrésénekfelel meg.

Számtalan tagsággal rendelkezik sportegészségügyekben, hosszú ideig vezető orvosa volt az olimpiai felkészülésnek is. Hogyan látja az orvosi háttér szerepét az utánpótlás sportolók képzésében, versenyeztetésében?

Valóban, 8 évig voltam a MOB vezető orvosa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség Orvosi Bizottságának tagja, jelenleg is az Európai Térdsebészeti társaság oktatási bizottságának tagja vagyok. Munkám során sajnos azt tapasztalom, hogy nemzetközi szinten is egyre több, és egyre súlyosabb sérülés, ill. túlterheléses sportártalom jelenik meg a fiatalok között.  Ennek több oka van véleményem szerint. A fiatal sportolók csapatorvosi ellátása legtöbbször nem megoldott, másrészt kifejezetten veszélyesnek tartom a túlzott és megalapozatlan „felversenyeztetést”, amikor a tehetséges gyermekek sokszor magasabb korosztályokban is szerepet kapnak, ami jelentős mérkőzésszám növekedést, jelentős túlterhelés és sérülés veszélyt idézhet elő.

Főbb érdeklődési területe a térdízület sportsérülései, megelőzhetőnek tartja a súlyos sérülések kialakulását a labdarúgó játékosoknál?

Valóban egyik kedvenc területem a térdízületi szalagsérülések ellátása, mostanában évente kb. 200 szalagpótló műtétet végzek el. Fantasztikus közös eredményünknek tartom, hogy a Vasassal 15 éves együttműködésem során 1 kezemen meg tudom számolni, összesen hány elülső keresztszalag szakadást szenvedett sportolónk volt. Korábban kidolgoztunk egy sérülés megelőző edzésprogramot is, amely kiválóan működik, ez is nagyban hozzájárul az Akadémián a maradandó sérülések alacsony előfordulásához.  

A kórházi munkája mellett ma már elsősorban fiatal sportolók sérüléseivel foglalkozik. Milyen hozzáállást tapasztal a játékosok és szüleik körében a klub által biztosított ellátáshoz?

Rendszeresen találkozom álmélkodó szülőkkel és játékosokkal, elsősorban a frissen igazoltak közül, hiszen amit ma a Vasas Kubala Akadémia programszerűen biztosítani tud játékosainak, azt véleményem szerint még felnőtt csapatok is kevesen kapják. Azt gondolom, a jelenlegi egészségügyben, amikor friss sérülések esetén sokszor hosszú órákat, napokat; ortopédiai ellátásra heteket-hónapokat kell várni, a szülők  ezen akadémiai szolgáltatásokat megfelelően értékelik, hiszen egy szülőnek mindennél fontosabb, hogy a magas szinten focizó gyermekük egészsége is megmaradjon. A fiúk hozzáállása az egészségügyi ellátáshoz szintén példamutató, az utasításokat lelkiismeretesen betartják, a kezeléseken és kontroll vizsgálatokon megjelennek. Az évek során sokan már pontosan megismerték azt a nézetemet, hogy egy olimpiai (esetleg bajnoki) döntő érdekében lehet ésszerű kompromisszumokat kötni, az idő előtti visszatérést illetően, azonban a szabály az, hogy gyermek és utánpótláskorú sportoló csak teljesen gyógyultan játszhat.  

Az elmúlt években nagyon sokat fejlődött az orvosi rendelő Pasaréten. Milyen hatással van ez a vasasos sportolóknak szóló szolgáltatásokra?

 A Pasaréti Sportegészségügyi Centrum 2006 óta mind területben, mind az eszközparkot illetően, mind a személyi állományban nagyot fejlődött. A következő hetekben – a most vásárolt röntgen engedélyeztetésével – eljutunk oda, hogy a frissen sérült labdarúgóink diagnosztizálása (röntgen és ultrahang) megoldható, a kezelések a hagyományos fizikoterápiás eszközöktől kezdve a legmodernebb lökéshullám terápiás berendezésig gyakorlatilag teljes körűvé vált. Sportorvosi, ortopéd és baleseti sebész szakvizsgával rendelkező csapatorvosoknak az alapellátás után elsősorban a Sportkórház, ill. az Országos Baleseti Intézet biztosítja a – szerencsére ritkán szükséges – kórházi és konzultációs hátteret. Amennyiben a klub jelenlegi vezetésével karöltve, a kiváló sportszakmai munka mellett sportegészségügyi szinten is ezt folyamatosan bővülő ellátást tudjuk biztosítani, reményeink szerint mindezt a játékosok és szüleik a klubválasztásnál is fontos szempontnak fogják tartani.

 

2013.05.12. 00:00

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 BudapestFáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu