VKLA "Nem szeretnék elkényelmesedett és elkényeztetett fiatalokkal találkozni"

Szekeres Tamás neve nem ismeretlen a futball szerelmeseinek s a labdarúgás iránt érdeklődőknek. A korábbi magyar válogatott játékos profi pályafutása alatt itthon a Ferencvárosban, az MTK-ban, Újpesten, Debrecenben és Sopronban is megfordult, emellett külföldön Belgiumban, Németországban és Norvégiában is letette névjegyét. Négyszer nyert magyar bajnoki címet, hétszeres magyarkupa-győztes, háromszor hódította el csapatával Magyarországon a Szuperkupát, és egyszer Norvégiában is kupagyőzelmet ünnepelhetett. A 44 éves szakember az aktív futball befejezése után sportvezetői pályafutását az MLSZ technikai igazgatói posztján kezdte, majd a Ferencváros fejlesztési igazgatója, legutóbb pedig a Groupama Aréna igazgatója volt, ám a Vasas Kubala Akadémia ügyvezető igazgatói posztjának betöltése egy egészen újfajta feladat volt az egykori profi labdarúgó számára. A 2016/17-es évad elején kinevezett szakemberrel az érkezését követő, kezdeti időszakról beszélgettünk, s arról, hogy milyen kihívásként tekintett az előtte álló feladatokra.

-2016 tavaszán merült föl először a konkrét lehetőség, tehát egy hosszabb folyamat része az, hogy ide kerültem. Az Akadémia többségi tulajdonosa, György Tamás, valamint az akkori ügyvezető igazgató, Csúri Csaba és köztem hosszas egyeztetés kezdődött, s úgy láttam, hogy ez a feladat egy olyan lehetőség, melyet nem szabad kihagynom. Kihívásként tekintettem a megbízásra, mert hiszek abban, hogy a jövőben előttünk álló munkához én is hozzá tudom tenni a szükséges pluszt, amit magammal hoztam. Döntésemet több tényező is indokolta, de a legfontosabb mind közül az volt, hogy szervezetileg egy jól felépített akadémiát ismertem meg, ami jó kiindulópont a minőségi munkához. Az idő halad, én pedig egyre tisztábban látom a fejlődés irányát, hol lehet változtatni. A keretek adottak, de több és minőségileg megfelelőbb tartalommal kell megtölteni. Sokáig kétségeim voltak afelől, hogy én Magyarországon újra munkát fogok-e vállalni a futball területén, de azt tudtam, hogy ha igen, akkor csakis olyan helyen teszem ezt, ahol a tulajdonosi körrel szinte megegyező elveket vallunk, és hagynak önállóan dolgozni. Ehhez a Vasas Kubala Akadémián minden adott. Nagyon nagy potenciált látok ebben a klubban, amelynek kiaknázása csakis rengeteg munkával, minőségi szakemberekkel, közös ötletekkel és fejlesztésekkel érhető el. Hiszem, hogy az Akadémiából nagyon hamar az ország egyik - ha nem a legjobb - akadémiája lehet. Ehhez sok feltételnek kell teljesülnie, az infrastruktúra fejlesztése is ennek érdekében zajlik..

Szekeres Tamás kinevezését követően már eltelt egy hosszabb időszak ahhoz, hogy érzékelhető és értékelhető legyen az azóta megtett út. A Vasas Kubala Akadémia ügyvezető igazgatójának irányítása alatt számos változtatás és fejlesztés látható 2016 júniusa óta, de természetesen a mögöttünk álló nyár csupán egy része annak a hosszabb ciklusnak, melyben érdemi változásokat és előrelépést figyelhetünk majd meg.

-Először a szemlélet megváltoztatása a legfontosabb feladat, hiszen az Akadémia legnagyobb kihívása jelenleg az, hogy magyar közegben kell működtetni. Ezáltal nincs olyan jó példa előttünk, amely maximálisan követendő lehetne, és nem kellene bizonyos területeken az útkereséssel foglalkoznunk. A Vasas Kubala Akadémia életében az elmúlt 4-5 év az építkezésről szólt, most a hibajavítás időszakába léptünk. A munkánk eredményességét mutatja és ezért számunkra a legfontosabb kell, hogy legyen az, hogy milyen minőségű játékosok kerülnek ki majd a kezeink közül. Annak ellenére, hogy Akadémiánk a jobbak között van Magyarországon, nem lehetünk elégedettek, mindig arra kell törekednünk, hogy a legjobbak legyünk. Azt szeretném elérni, hogy minden itt dolgozó a saját magáénak érezze ezt az Akadémiát. Nem elég kelet-európai szemlélettel a kiadott feladatot tökéletesen végrehajtani, proaktivitás és kreativitás nélkül nem fog sem az egyén, sem az Akadémia fejlődni. Norvégiában töltött éveim alatt tapasztaltam - és nagyon tetszett -, hogy ott mindenki hozzátette azt a pluszt a munkához, ami az ő specialitása, amit csak ő tud. Ha én igényes vagyok a munkámban, akkor keresem a lehetőséget, hogyan tudok még jobban dolgozni, hogyan lehetek jobb. Jelenleg már több olyan szemléletű szakember dolgozik az Akadémián, akik befogadóak az újra, állandóan tanulni és fejlődni akarnak. Számukra folyamatos lehetőséget biztosítunk ahhoz, hogy minél jobban kiteljesedhessenek a saját területükön, segítve ezzel a közös fejlődést. Ezt a szemléletet szeretném viszontlátni a pályán a játékosoknál is. Nagyobb versenyhelyzetet kell teremtenünk, nem szeretnék elkényelmesedett és elkényeztetett fiatalokkal találkozni, olyanokkal akik méregdrága cipőkben, menő szerelésben, jó pályákon, nagyszerű körülmények között pallérozódva nincsenek rákényszerítve arra, hogy a komfortzónájukból kilépve szenvedjenek meg a sikerért, küzdjenek, harcoljanak a győzelemért. Akiben nincs meg legbelül a késztetés arra, hogy többet és még többet dolgozzon a sikerért, abból egészen biztosan nem lesz profi játékos, az kudarcra van ítélve!

Szekeres Tamás ügyvezető igazgató keményen, de őszintén és saját útját bejárva fogalmaz. Megteheti, és tőle olvasva ezen sorokat hitelessé is válik a mondanivalója, hiszen nem csupán jelenlegi titulusa által fogalmazza meg gondolatait, hanem profi labdarúgó pályafutása és elért sikerei feljogosítják őt erre emberileg és szakmailag egyaránt. A szakember amellett, hogy hét közben ügyvezető igazgatóként egyengeti a Vasas Kubala Akadémia munkáját, és a pálya széléről figyelemmel kíséri akadémistáink edzéseit, mérkőzéseit, hétvégente stoplist húz, hiszen jelenleg is hódol szeretett sportágának, a labdarúgásnak. Életútja követendő és példaértékű lehet a fiatal labdarúgók számára, ebből a nézőpontból pedig érdemes megfontolni az észrevételeit és tanácsait.

-Ha röviden kellene összefoglalnom azt, hogy milyen tanáccsal láthatnám el a mai fiatal labdarúgókat, akkor a saját tapasztalataim alapján egy dolgot mindenképpen kiemelnék. A tehetségre ne úgy tekintsenek, mint veleszületett képességre! A mai, modern, tudományos kutatások is azt támasztják alá, hogy a tehetség a fejben van. Képesek vagyunk mindent megtanulni. Van, akinek ez gyorsabban sikerül, van akinek ez nehezebben és lassabban. Az út hossza az, ami egyénenként változhat, a tanulás gyorsasága veleszületett adottság, az viszont nem, hogy meddig juthatunk el! Meg kell érteniük a fiataloknak, hogy minden megtanulható! Mindenki megtanulhat a gyengébbik lábával is rúgni, mindenki meg tud tanulni fejelni, becsúszni, mindenki lehet gyorsabb! Három nagyon fontos tényező van, amire oda kell figyeljen minden fiatal akadémista. A gyakorlásra fordított energia mennyisége meghatározó, a sztár labdarúgók nem azért a legjobbak, mert így születtek, hanem, mert irdatlan mennyiségűt gyakoroltak!! A második tényező az elvégzett munka minősége, hogy milyen átéléssel, belső odafigyeléssel, lelkesedéssel végzik a gyakorlatokat. A harmadik fontos tényezője a fejlődésnek az az, hogy milyen edzésmunkát végzek, milyen edzői utasítást kapok, észreveszik-e az edzőim azt, hogy milyen típusú gyakorlatok elvégzésével fejlődhetek a leggyorsabban. Ezen három összeadott érték lesz a döntő majd akkor, amikor az út végén eldől, hogy kiből lesz jó NB1-es játékos, vagy válogatott szintű labdarúgó, esetleg külföldön bizonyító játékos, kiből nem. Van, akinek fél év elegendő bizonyos képességek elsajátításához, másnak ez 3-4 évbe telik. Nincs lehetetlen, aki minden idegszálával jobbá akar válni és mindent meg is tesz érte, annak sikerülni fog. Nekünk itt a Vasas Kubala Akadémián pedig minden támogatást meg kell adnunk ezekhez a törekvésekhez!

2017.02.12. 21:00

Vissza

Tabella

VASAS KUBALA AKADÉMIA TV

Női toborzó
Infók
Új stadion

Vasas Kubala Akadémia (Vasas Akadémia Kft.)

H-1139 BudapestFáy utca 58.

Telefon: +3620/378-48-80

E-mail: info@vkla.hu